©AFP
©AFP

Cele sezone se priča o Đekerešu, licitira milionima, ali je smrt za šampionske snove Benfike - Katamo

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.04.24. | 23:36

Napadač iz Mozambika golovima u prvom minutu i sudijskoj nadoknadi doneo pobedu Sportingu u Lisabonskom derbiju (2:1)

Viktor Đekereš je igrama u dosadašnjem delu sezone sa pravom bio tema broj jedan u Primeiri, ali je slavu sjajnom Šveđaninu večeras ukrao saigrač iz napada Ženi Katamo. Inspirisani napadač iz Mozambika golovima u prvom minutu utakmice i prvom minutu sudijske nadoknade potpisao je pobedu nad Benfikom kojim su se Lavovi odvojili na plus četiri uz utakmicu manje i napravili značajan korak ka tituli (2:1).

U sezoni koja je u potpunosti u znaku prvog strelca Sportinga, šou na jedno veče, ali i epitet junaka lisabonskog derbija ukrao je sjajni Katamo koji je potpisavši pobedu nad Benfikom demonstrirao zašto je prilikom nedavnog potpisa novog ugovora u isti uvrštena otkupna klauzula od 60.000.000 evra.

Izabrane vesti

Dva napada prilikom kojih se Sin Mozambika instiktivno našao na pravom mestu, a potom besprekorno reagovao, bila su dovoljna da se u značajnoj meri uruše snovi gostiju u odbranu trona. Već u 46. sekundi je Katamo iskoristio splet srećnih okolnosti i to što je lopta posle centaršuta Pedra Gonsalveša promenila smer i završila na drugoj stativi.

Spretni potaz napadača ostao bi u senci kasnijih dešavanja s obzirom na izjednačujući gol Benfike i nekoliko odličnih šansi Orlova, međutim nerealizovane prilike došle su na naplatu posle kornera na samom početku sudijske nadoknede. Ponovo je Katamo dočekao loptu iz drugog plana, ovaj put u nešto težoj poziciji, ali je fenomenalnim udarcem u dalji ugao zapalio stadion Žoze Alvalade i podgrejao šampionske kalkulacije.

Premotavaće Orlovi uz veliku dozu sete film i prisećati se raspleta lisabonskog derbija. Žal posle poraza će biti još intenzivnija usled činjenice da su uspeli posle rano primljenog gola da neutrališu nalete rivala, a potom i preuzmu inicijativu iz koje su neposredno pred odmor stigli do izjednačenja. Gol Aleksandera Baha posle kornera koji je izveo Anhel di Marija predstavljao je odličan uvod u nastavak utakmice, a pitanje koje će mučiti goste je šta bi bilo da su iskoristili neku od vrlo dobrih prilika tokom prve polovine nastavka.

Posebno blizu preokretu, igrači Sportinga su bili u 65. minutu, kada je David Neres već bacio na kolena golmana Sportinga, ali je praznu mrežu sačuvao Koates intervencijom na gol liniji. Neiskorišćene šanse, ali i sreća u situacijama kada su pretili Trinkao i Đekereš (koji je ozbiljno uzdrmao prečku u 52. minutu), stigli su na naplatu u završnici utakmice, te je Sporting uvećao prednost u šampionskoj trci na četiri boda šest kola pre kraja. Uz činjenicu da Lavovi imaju utakmicu manje, borba za trofej deluje praktično rešeno, a tračak nade za Orlove predstavlja nešto teži raspored rivala, iako deluje nerealno da Sporting kakav gledamo ove sezone se spotakne na tri od sedam preostalih koraka.

PRIMEIRA - 28. KOLO

Petak

Farense – Boavista 2:0 (2:0)

/Falkao 28, Duarte 39/

Subota

Famalikao - Vizela 3:2 (2:0)

Rio Ave - Žil Visente 3:0 (2:0)

Braga - Aruka 0:3 (0:2)

Sporting - Benfika 2:1 (1:1)

/Katamo 1, 90+1 - Bah 45+3/

Nedelja

16.30: (2,25) Šaves (3,35) Portimonense (3,25)

19.00: (2,00) Moreirense (3,35) Estrela (4,00)

21.30: (1,37) Porto (4,80) Gimarais (4,00)

Ponedeljak

21.15: (2,45) Kasa Pija (3,25) Estoril (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PortugalijaBenfikaSporting LisabonŽeni Katamo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara