Unaj Emeri gleda slavlje svojih igrača (©Reuters)
Unaj Emeri gleda slavlje svojih igrača (©Reuters)

Čudesni slučaj Viljareala iliti kako je Emeri od proseka napravio šampione

Vreme čitanja: 5min | čet. 27.05.21. | 09:58

Kralj B produkcije doveo pojačanja za manje od 30.000.000 evra, što je vrednost jednog prosečnog igrača u Ligama petice i doneo nezapamćenu radost u gradić od 50.000 stanovnika. Uz to 17 igrača Žute podmornice je sinoć prvi put osvojilo trofej u seniorskoj karijeri

Meč bez kraja učinio je Viljareal besmrtnim posle tri sata epske borbe! Ne pamti se da se klub iz grada sa jedva 50.000 stanovnika popeo na tron jednog od dva evropska takmičenja, ali Unaj Emeri je učinio da se i takvo čudo dogodi.

Subota, 21.00 (2,00) Mančester Siti (3,40) Čelsi (3,90)

Izabrane vesti

Čovek kome je pehar Lige Evrope kao domaći – ima ih četiri, mogao je da uzme i peti s Arsenalom 2019. godine – učinio je da Viljareal pred gigantom iz Mančestera pokaže zube i odigra utakmicu dostojnu novog učesnika Lige šampiona. Odlučio je penal penal rulet gde su zaista bili potrebni živci kao strune za onako elegantno i pre svega precizno izvođenje šuteva u tako bitnom trenutku. Presudan je bio 22. šut u kome David de Hea nije imao dovoljno energije, a Heronimo Rulji izrastao je pravog heroja i Viljareal doveo u elitno društvo španskih klubova sa evropskim peharom gde su još Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Sevilja, Valensija i Saragosa.

Ono što slučaj Žute podmornice čini posebnim, čudesnim je sastav koji se domogao trofeja Lige Evrope. Od ukupno 26 igrača u sastavu čak 17 njih osvojilo je prvi trofej u seniorskoj karijeri! Strelac pobedonosnog gola Heronimo Rulji, zatim Pau Tores, Huan Fojt, Pervis Estupinjan, Alfonso Pedraza, Đaume Kosta, kapiten Mario Gaspar, Ruben Penja, Etjen Kapue, Manu Trigeros, Moi Gomez, Jeremi Pino, Aleks Baena, Samuel Čukvueze, Dani Raba, Đerard Moreno i Fer Ninjo su po prvi put u svojim karijerama osetili šampionsku slast. U startnoj postavi sinoć bila su njih sedmorica (Rulji, Fojt, Tores, Pedraza, Kapue, Trigeros i Pino). Na to dodajte Danija Pareha koji kroz celu profesionalnu karijeru i boravke u matičnom klubu Real Madridu, te KPR, Hetafeu i devet godina u Valensiji ima samo jedan Kup kralja osvojen baš sa Slepim miševima 2019. godine. Njegov saigrač iz Valensije Fransis Kokelan stigao je takođe letos sa Mestalje i za deset godina u Arsenalu – minus tri pozajmice – ima dva FA kupa i jedan Komjuniti šild, te pomenuti kup Španije. Dakle, ni jedan, ni drugi nisu bili šampioni država u kojima su igrali, niti su imali ozbiljniji evropski uspeh. Dodajte na to i Ramira Funes Morija kome je ovo prvi evropski pehar, mada je sa River Plejtom svojevremeno osvojio sve – Kopa Libertadores, Kopa Sudamerikana, Rekopa Sudamerikana i titulu prvaka Argentine!

Igrač sa daleko najdužom listom uspeha je Raul Albiol. Prekaljeni defanzivac je plenio sinoć u Gdanjsku nakupljenim iskustvom i načinom na koji je dirigovao poslednjom linijom Žute podmornice pokazalo je o kakvom se šampionu radi – jedan Mundijal i dva Evropska prvenstva sa Španijom, bio je i prvak svoje zemlje sa Realom, a uz to je osvojio još nekoliko trofeja u kupovima, plus stari UEFA kup s Valensijom davnih dana i sada Ligu Evrope koja je nasledila prethodno takmičenje.

Heronimo Rulji (©Reuters)Heronimo Rulji (©Reuters)

Ono što je možda i najzanimljivije jeste koga je sve Unaj Emeri doveo prošlog leta da bi napravio tim dostojan trofeja drugog po kvalitetu evropskog takmičenja. Žargonski rečeno “njegovi“ igrači su Estupinjan, Kokelan, Rulji, Kapue, Pareho, Fojt, plus Jeremi, Ninjo i Baena koji su promovisani u prvotimce iz klupskog podmlatka. Njih je sve platio 29.900.000 evra od čega je najskuplji Estupinjan sa 16.400.000 evra. Dani Pareho je prošlog leta stigao kao slobodan igrač pošto je napustio Mestalju gde je sve bilo u plamenu finansijske krize Valensije, dok je Huan Fojt doveden na pozajmicu iz Totenhema. Za moderne fudbalske pojmove Emeri je sklopio tim za cenu jednog prosečnog igrača u Ligama petice.

Imao je i sreću Emeri da je na Madrigalu zatekao Karlosa Baku, sa kojim je u Sevilji svojevremeno uzeo još dve Lige Evrope i on ga je zapravo doveo u srce Andaluzije leta 2013, baš kao i Visentea Iboru, koji sada ima četiri trofeja u ovom takmičenju! S Albertom Morenom je Kralj B produkcije takođe sarađivao u Sevilji i uzeli su zajedno Ligu Evrope pre nego što se španski bek kasnije s Liverpulom okitio i zvanjem prvaka Evrope. Takvo prethodno iskusvo i te kako podiže šanse da se napravi uspeh.

Raul Albiol (©Reuters)Raul Albiol (©Reuters)

Ne može da se kaže da su svi evropski prosek, pogotovo kada se pogleda impresivna lista trofeja Raula Albiola, ali sam podatak da je njih 17 iz tima sinoć prvi put osvojilo trofej u seniorskoj karijeri daje posebnu težinu uspehu Viljareala. A i Unaju Emeriju treba skinuti kapu zbog onoga što je postigao za bezmalo godinu dana boravka na Madrigalu. Ima trenera koji jednostavno nisu stvoreni da se proslave na najvećoj fudbalskoj sceni, ali teško da Emeri ima nešto protiv što pravi čuda u Ligi Evrope gde je jednostavno neprikosnoven. Prvo sa Seviljom, sada sa Viljarealom, a da nije Arsenalovog prokletstva u evropskim takmičenjima, sada bi u vitrinama stajao još jedan trofej.

Za kraj vredi da podsetimo da je Viljareal Primeru završio na mestu koje vodi u Ligu konferencija, a preko Lige Evrope se odmetnuo čak do Lige šampiona!

VILJAREAL - IGRAČI I TROFEJI

Serhio ASENHO - Liga Evrope x3, Kup kralja x1.

Heronimo RULJI - Liga Evrope x1.

Pau TORES - Liga Evrope x1.

Huan FOJT - Liga Evrope x1.

Raul ALBIOL - Mundijal x1, EURO x2, Primera x1, Kup kralja x2, Superkup Španije x1, Kup Italije x1, Superkup Italije x1, UEFA kup x1, Liga Evrope x1.

Ramiro FUNES MORI - Liga Evrope x1, Kopa Libertadores x1, Kopa Sudamerikana x1, Rekopa Sudamerikana x1, Prvak Argentine x1.

Pervis ESTUPINJAN - Liga Evrope x1.

Alfonso PEDRAZA - Liga Evrope x1.

Alberto MORENO - Liga šampiona x1, Liga Evrope x2.

Đaume KOSTA - Liga Evrope x1.

Mario GASPAR - Liga Evrope x1.

Ruben PENJA - Liga Evrope x1.

Fransis KOKELAN - Liga Evrope x1, FA kup x2, Kup kralja x1, Komjuniti šild x2.

Etjen KAPUE - Liga Evrope x1.

Manu TRIGEROS - Liga Evrope x1.

Dani PAREHO - Liga Evrope x1, Kup kralja x1.

Visente IBORA - Liga Evrope x4.

Moi GOMEZ - Liga Evrope x1.

Jeremi PINO - Liga Evrope x1.

Aleks BAENA - Liga Evrope x1.

Samuel ČUKVUEZE - Liga Evrope x1.

Dani RABA - Liga Evrope x1.

Đerard MORENO - Liga Evrope x1.

Pako ALKASER - Liga Evrope x1, Primera x1, Kup kralja x2, Kup Nemačke x1.

Fer NINJO - Liga Evrope x1.

Karlos BAKA - Liga Evrope x3, Prvak Kolumbije x2, Superkup Italije x1.


tagovi

Unaj EmeriViljarealLiga EvropeKarlos BakaAlberto MorenoHeronimo Rulji

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara