Istorija na Karaiskakisu i prvo evro-finale u istoriji Olimpijakosa, El Kabi dao pet golova Aston Vili (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.05.24. | 22:57

Dupla pobeda crveno-belih protiv prvog favorita Lige konferencije

Gorelo je na stadionu Karaiskakis, a goreće i noćas u Pireju, u crveno-belom delu Atine! Olimpijakos je u svom prvom evropskom finalu! Nakon iznenađujućeg slavlja u Birmingemu pre sedam dana (4:2), stigla je potvrda - 2:0 za crveno-bele protiv prvog favorita takmičenja, Aston Vile.

Apsolutni junak ovog dvomeča je Marokanac Ajub El Kabi (30)! Iskusni napadač postigao je ukupno pet od šest pogodaka Olimpijakosa u polufinalu?! Na Vila parku tri, večeras dva. Grčki tim sada ušao je kao potpuni autsajder u ove utakmice sa engleskim predstavnikom, a sada bismo migli da konstatujemo da finale dočekuje kao favorit. Osim što je momentum na njegovoj strani, tu je pre svega činjenica da će u finalu praktično igrati na domaćem terenu, jer se meč za titulu igra na stadionu Aja Sofija u Atini.

Izabrane vesti

Ovo je svakako jedan od najvećih uspeha Olimpijakosa u istoriji kluba. Najveći dometi crveno-belih u evrokupovima dosad su bili četvrtfinale Lige šampiona 1999. godine i četvrtfinale Kupa pobednika kupova šest godina ranije. U 21. veku, ovo je bez premca najveći rezultat grčkog velikana, i to u sezoni koja je pretila da bude potpuno promašena, imajući u vidu da će Oli teško do titule, a da je u domaćem kupu ispao od velikog rivala Panatinaikosa još početkom godine.

Prolaz u finale Lige konferencije sve menja. Pa još ako dođe i prva evropska kruna...

Podsetimo, najveći rezultat grčkog fudbala u Evropi jeste finale Kupa šampiona koje je izborio Panatinaikos 1971. godine, kada je na pomalo misteriozan način eliminisao Crvenu zvezdu u polufinalu posle poraza u Beogradu od 1:4.

Za zanimljivu formaciju i taktiku odlučio se Unaj Emeri, imajući u vidu da je došao u Pirej sa dva gola zaostatka. Malo ko je očekivao da Španac startovati sa trojicom štopera, odnosno sa dva ofanzivna beka. Posebno što je tako počinjao svega nekoliko puta ove sezone. Želeo je kontrolu utakmice, i dobio ju je, međutim mreža mladog Konstantinosa Colakisa ostala je netaknuta, a samo se to broji. Kada je crta podvučena, 70 odsto poseda lopte i maltene pet puta više pasova Vile ništa nisu doneli. S druge strane, Olimpijakos je bio direktniji i konkretniji što je rezultiralo s ta dva pogotka El Kabija.

Rani gol značajno je uticao na dalji tok utakmice. Igrao se 10. minut kada su po levoj strani kombinovali Danijel Podens i španski bek Kvini, ovaj drugi je uputio loptu u petarac, a na pravom mestu se našao najbolji strelac Olija i lako je smetio u mrežu.

Kako se bližio kraj Aston Vila je morala da krene na sve ili ništa, a domaćin je to umeo da iskoristi u 78. minutu. Golman Colakis je poslao dugu loptu, odbrana Engleza zaspala i bila je to još jedna laka situacija za raspoloženog Marokanca...

Osim što je poražen, Emeri noćas nije sačuvao nikoga od startera i najboljiih igrača za derbi sa Liverpulom koji je na programu u ponedeljak. To je njegov drugi greh, ako mu za prvi brojimo to što je neočekivano promenio formaciju. Jer dobro je poznato da se Aston Vila bori za četvrto mesto i plasman u Ligu šampiona i bodovi protiv Redsa biće zlata vredni. Pogotovo u situaciji kada je iz poslednja dva ligaška susreta osvojen samo bod - onaj protiv Čelsija.

Što se Olimpijakosa tiče, on sada s posebnim vetrom u leđa čeka derbi sa liderom i prvim favoritom za titulu - AEK-om, koji ima pet bodova više, ali i utakmicu više. Eventualna pobeda crveno-belih iduće sreće mogla bi da zakuva situaciju pred sam finiš trke u Grčkoj.

Finale Lige konferencije između Olimpijakosa i Fjorentine na programu je tačno za 20 dana.


tagovi

Liga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara