Detalj sa prošlog susreta Monaka i Nice (©AFP)
Detalj sa prošlog susreta Monaka i Nice (©AFP)

Derby de la Côte d'Azur: Ko je jači, rival Partizana ili Zvezde?

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.09.22. | 10:30

Okršaj Nice i Monaka (nedelja, 20.45) sa velikom pažnjom će se pratiti u Srbiji, jer je reč o protivnicima večitih u Evropi

Derbi Azorne obale, susret Nice i Monaka, dovoljno je velik da sam po sebi izaziva veliku pažnju među ljubiteljima fudbala i izvan granica Francuske. Ipak ovaj, koji je na programu u nedelju od 20.45 časova u okviru 6. kola Lige 1, biće interesantniji navijačima u Srbiji više nego ijedan od prethodnih 122. Situacija je specifična, Monako će biti protivnik Crvenoj zvezdi četvrtak u okviru 1. kola Lige Evrope, a Nica će ukrstiti koplja sa Partizanom nedelju dana kasnije u 2. kolu Lige konferencije.

Ovaj susret je mnogo važan za Nicu i Monako, pošto su obe ekipe veoma loše rezultate beležile od početka sezone. Domaćin ima samo dva trijumfa na sedam takmičarskih mečeva, u plej-ofu za Ligu konferencije je savladao Makabi iz Tel Aviva, tek posle produžetaka, a zatim je u prošlom kolu francuskog šampionata savladao kao gost ove godine slab Lil sa 2:1.

Izabrane vesti

Između te dve utakmice Olimpik iz Marselja mu je održao lekciju na sred Alijanc rivijere, savladao ga je sa 3:0, a sve pogotke mu je dao još u prvom poluvremenu posle čega je u nastavku Igor Tudor imao luksuz da odmori nekoliko prvotimaca.

Nica je ove sezone izgubila i od Klermona, a odigrala nerešeno sa Strazburom i povratnikom u elitni rang Tuluzom. Ipak ni tako loši rezultati ne mogu da se mere sa Monakovim. Jer, Kneževi su na uvodnih sedam utakmica u sezoni samo jednom pobedili. Bili su bolji od Strazbura (2:1) na otvaranju Lige 1, ali ih je posle toga poremetio neuspeh u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Izabranike Filipa Klemena je eliminisao PSV posle produžetaka, a od onda je u domaćem prvenstvu iz četiri kola sakupio samo dva poena. Remizirao je sa Renom i Pari Sen Žermenom na Parku prinčeva (1:1), dok je poražen na oba prvenstvena susreta pred svojim navijačima na „Luju II“ protiv Lansa (4:1) i Troe (4:1).

20.45: (2,95) Nica (3,40) Monako (2,55)

Zato, pre derbi Azorne obale su oba rivala u situaciji da imaju po pet poena i samo su za bod iznad zone ispadanja. Daleko od šampionskih ambicija koje gaje uprave oba kluba.

Rus na čelu Monaka Dmitri Ribolovlev ovog leta je postao bogatiji za 117.000.000 evra, za koliko su Kneževi prodali petoricu fudbalera, među kojima je i Strahinja Pavlović, novi štoper Salcburga. Od toga je 43.500.000 uloženo nazad na pojačanja, stigli su Mohamed Kamara, Takumi Minamino, Bril Embolo, Malang Sar i Tomas Didlilon. Očekivalo se da će tim u kojem su od raniej već bili tu Visam Ben Jeder, Želson Martins, Kevin Foland, Aleksandar Golovin, Vanderson, Kajo Enrike, Aleksander Nibel i Benoa Badijašil da beleži mnogo bolje rezultate, ali nije.

Za poraz od Troe u prošlom kolu u ogromnoj meri je kriv crveni karton Giljerma Maripana u finišu prvog poluvremena. Čileanac je bio centralna figura na meču, prvo je postigao gol za vođstvo Monaka sa 1:0, potom je skrivio penal iz kojeg je Tardije izjednačio, a zatim je i zaradio isključenje, što je olakšalo gostima put do preokreta. Maripan je naravno sada suspendovan za duel sa Nicom.

Nastavili smo da stvaramo šanse i sa 10 igrača. Međutim, nije bilo lako doći do tri poena. Istina je da je trebalo da odigramo bolje u prvom poluvremenu, rekao sam to mojim igračima u svlačionici“, analizirao je Klemen.

------------------------

Sve utakmice Lige 1 ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------

Iako rivali, Nica i Monako su sarađivali tokom letnjeg prelaznog roka. Iz Kneževine je u grad na samoj Francuskoj rivijeri stigao krilni napadač Sofijan Diop. Za 22-godišnjaka poreklom iz Senegala Nica je platila 22.000.000 evra, a on je do sada na tri meča u crveno-crnom dresu postigao jedan pogodak.

Ovaj transfer je samo još jedan dokaz da rivalstvo između dva kluba nije toliko sportsko, koliko geografsko. Dva grada su udaljena svega dvadesetak kilometara, pa je nekako prirodno da igrači žele da budu bolji od komšija. Dešavalo se doduše s vremena na vreme da dođe do fizičkog obračuna između navijača, ali nije ni blizu onog nivoa haosa koji umeju da izazovu mečevi poput PSŽ-Marselj ili Sent Etjen-Lion.

Od 122 dosadašnja duela Nice i Monaka 120 je bilo u prvenstvu. Zbirno gledano Monako je uspešniji sa 55 pobeda, naspram 34 Nicine. Odigrali su 33 meča nerešeno. Poslednji put su se sastali 20. aprila ove godine, na stadionu „Luj II“ domaćin je trijumfovao sa 1:0 pogotkom Golovina.

Nećemo ništa posebno pokrenuti ni ako pobedimo. Jednostavno, loše smo otvorili sezonu. Preferiram da krenemo loše, a završimo sezonu dobro. Računa se samo ono šta će da bude na kraju u junu. Videćemo tada gde smo. Ima stvari koje moramo da analiziramo, ali ponoviću: Cilj nam je da napravimo tim koji će kroz dve godine da bude redovno među tri najbolja u Ligi 1. Do tada nas čeka puno posla“, kazao je Lusijen Favr, nekadašnji trener Borusije iz Dortmunda, koji je ovog leta seo na klupu Nice.

------------------------

Sve utakmice Primere ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------

FRANCUSKA 1 - 6. KOLO

Subota

Okser - Olimpik Marselj 0:2 (0:1)

/Žerson 8, Sančez 84/

Olimpik Lion - Anže 5:0 (2:0)

/Ekambi 31, 59, Lakazet 38, Lukeba 62, Dembee 88/

Nant - PSŽ 0:3 (0:1)

/Mbape 18, 54, Mendeš 68/

Nedelja

13.00: (3,25) Moneplje (3,50) Lil (2,30)

15.00: (2,55) Ajačio (3,05) Lorijan (3,25)

15.00: (2,90) Brest (3,30) Strazbur (2,65)

15.00: (3,05) Klermon (3,35) Tuluz (2,50)

15.00: (3,45) Rems (3,40) Lans (2,25)

17.05: (4,40) Troa (3,60) Ren (1,92)

20.45: (2,95) Nica (3,40) Monako (2,55)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Francuska 1Liga 1NicaMonakoLusijan Favr

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara