Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evanilson bljuvao vatru, Vijeira pakovao, Konseisaov sin ponovo pokretač Porta (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.01.22. | 23:47

Zmajevi na kraju ubedljivo savladali fenjeraša Belenenses (4:1) za prvenstvenu pobedu u nizu

Portova serija i dalje traje. Patroliraju Zmajevi nebom iznad Portugalije i snažnom vatrom prete da svrgnu Sporting sa vlasti. Osmelio se Belenenses da pripreti ekipi Serža Konseisaa, štaviše bio na dobrom putu da prekine niz aktuelnog lidera prvenstva, ali se kao i gotovo svaki tim u zemlji opekao igrajući se sa vatrom. U poslednjem meču nedeljnog programa 18. kola Primeire Porto je na gostovanju kod fenjeraša upisao 13. uzastopnu pobedu u šampionatu i zadržao tri boda prednosti u odnosu na šampiona - 4:1 (1:1).

"Izgoreo" je Restelo "do temelja" vatrom koju je po njemu bljuvao Evanilson. Brazilski napadač ne važi za preterano efikasnog fudbalera, u prethodnih 13 utakmca postigao je samo tri gola, ali je večeras za 90 minuta izjednačio učinak iz dosadašnjeg dela sezone i svojim prvim het-trikom u dresu Porta obezbedio ubedljivu i laku pobedu svom timu.

Izabrane vesti

Ipak, u ranoj fazi utakmice nije delovalo da će Porto rutinski do novih bodova. Belenenses je u 13. minutu poveo posle kornera sa desne strane i u uvodnih pola sata bez većih problema odolevao napadima gostiju. A onda je u 31. minutu Sfefelo Sitol dao Zmajevima krila, zbog drugog žutog kartona na utakmici ostavio na cedilu saigrače koji brojčano slabiji ni pet minuta nisu izdržali nalet rivala.

Porto je izjednačio već u 36. minutu, doduše uz dosta sreće, pošto se posle nepreciznog šuta Fabija Vijeire Evanilson našao u izglednoj prilici za gol i najavio preokret. Međutim, uprkos inicijativi, dugo se lider mučio da dođe do prednosti. Ponovo je sin trenera Porta Serža Konseisaa, Fransisko, morao da uđe i pokrene starije i iskusnije saigrače. U prošlom kolu protiv Eštorila bila su mu dovoljna poslednja četiri minuta utakmice kako bi pogodio za pobedu, a večeras ni 60 sekundi da pokaže da je nesumnjivo jedan od talentovanijih Zmajeva na Dragau.

Nepun minut nakon što je kročio na teren prihvatio je loptu na sredini terena, u prijemu izbacio dvojicu čuvara i pronašao Evanilsona u protivničkom šesnaestercu, a ovaj brzo reagovao, napravio prostor za šut i od stative po drugi put zatresao mrežu domaćina. Potvrda trijumfa stigla je tri minuta kasnije, a overio ga je Mehdi Taremi na teledirigovanu loptu Fabija Vijeire.

Isti igrač namestio je u finišu meča treći pogoak Evanilsonu, i tako kompletirao het-trik asistencija. Mogao je Porto na kraju da slavi u ubedljivije, ali je Luis Dijaz jednu od slabijih partija sezone krunisao promašenim penalom.

PRIMEIRA - 18. KOLO

Subota

Boavista - Žil Visente 1:1 (1:0)

/Makuta 4 - Lino 67/

Benfika - Moreirense 1:1 (0:0)

/Nunjez 65 - Žilberto 61 ag/

Braga - Maritimo 0:1 (0:0)

/Vink 89/

Nedelja

Santa Klara – Tondela 2:2 (2:0)

/Rui Kosta 23, Rikardinjo 40 – Boseli 76, 88/

Vizela – Sporting 0:2 (0:2)

/Pedro 28, Bragansa 42/

Famalikao – Fereira 0:0

Belenenses - Porto 1:4 (1:1)

/Kamara 13 - Evanilson 36, 58, 84, Taremi 61/

Ponedeljak

21.15: (2,60) Portimonense (3,10) Gimarais (2,85)

Četvrtak 27.01.

21.15: Estoril - Aruka

*** kvote su podložne promenama



tagovi

PortoPrimeiraBelenenses

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara