Najavljena prva postava Gane
Najavljena prva postava Gane

GANA: No Thomas, no Partey - osveta Urugvaju najveći motiv i Kudus kao tempirana bomba

Vreme čitanja: 6min | sre. 23.11.22. | 16:15

Reprezentacija Gane tek četvrti put učestvuje na Svetskim prvenstvima. Smeštena je u Grupu H sa selekcijama Portugalije, Urugvaja i Južne Koreje. Na prvi pogled, čini se da nema prevelike šanse da se domogne mesta u osmini finala, ali...

Posle istorijskog debakla na Kupu afričkih nacija zahvalila se Gana na saradnji tvorcu najvećeg uspeha na planetarnim smotrama Milovanu Rajevcu. Drugi mandat trajao je svega četiri meseca, da bi srpskog stručnjaka nasledio bivši asistent Edina Terzića u Borusiji Dortmund Oto Ado.

Sa domaćim trenerom i bivšim reprezentativcem za volanom, u baražu za plasman na planetarnu smotru slavila je zahvaljujući golu u gostima i ostavila Nigeriju u prašini. Za kratko vreme je Ado napravio veliki uspeh, ali može li da ga nadogradi? Nije žreb bio naklonjen Crnim zvezdama. Na četvrtom učešću na Svetskim prvenstvima boriće se u Grupi H sa selekcijama Portugalije, Urugvaja i Južne Koreje. Na prvi pogled, čini se da najslabije rangirana selekcija na prvenstvu (61. na FIFA listi) nema prevelike šanse da se domogne mesta u osmini finala, ali...

Izabrane vesti

Ima čemu Gana da se nada u sudaru sa Južnom Korejom, ali činjenica da je u plej-ofu za plasman na planetarnu smotru porazila Nigeruju ukazuje da ima kvalitet da iznenadi i objektivno jače selekcije, što Super Orlovi na papiru svakako jesu.

KVOTA U MOZZARTU DA GANA OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO - 300

Pritom, biće izuzetno motivisana u sudaru sa Urugvajcima s kojima je poslednji i jedini put megdan delila na Mundijalu 2010. godine u četvrtfinalu. Meč je ostao upamćen po čuvenom potezu Luisa Suareza. Legendarni napadač urugvajske reprezentacije je u poslednjim trenucima drugog produžetka spasao čist gol rukom, zaradio isključenje i dao Asamoi Đanu idealnu priliku da uvede Crne zvezde u polufinale. Najbolji strelac u istoriji ove afričke selekcije nije bio precizan, da bi Nebeskopalvi posle penal lutrije slavili. Ostao je gorak ukus iako je ostvaren rezultat za anale.

Kako bilo, mnogo toga se promenilo u proteklih 12 godina. Gana je u Brazilu ispala u grupnoj fazi, dok se 2018. nije ni kvalifikovala za planetarnu smotru. Jedino je Andre Aju iz selekcije koju je Rajevac umalo odveo u polufinale i dalje član državnog tima. I u poznim godinama je bitan šraf. Nedavno je postao fudbaler sa najviše nastupa u istoriji Gane (110), ima veliko iskustvo i bez dileme ogromnu želju da domovinu još jednom učini ponosnom.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE GANA BITI POBEDNIK GRUPE H - 15,0

Selektor Ado je za kormilom tima od januara tekuće godine. Čitavu igračku proveo je u Nemačkoj. Branio boje Hanovera, Dortmunda, Majnca i HSV-a na travnotoj podlozi, a trenerski zanat počeo da peče u mlađim kategorijama Hamburgera, čim je okačio patike o klin. Radio je i već u reprezentaciji Gane kao skaut (2013-2015), kalio se u Borusiji Menhengladbah, pa potom i na Vestfalenu, kratko bio i asistent u danskom Nordsjelandu.

Uveo je veliki broj novih igrača u reprezentaciju, pa nedostatak iskustva na reprezentatnivnom nivou i velikim takmičenjima deluje kao najveća mana Gane pred Svetsko prvenstvo. Zarad podizanja kvaliteta u državni tim su pozvani igrači sa dvojim državljanstvom poput Brajtonovog Tarika Lamptija, veterana Denisa Odoija, ali i zvezde Atletik Bilbaa Injakija Vilijamsa koji je odustao od mogućnosti da brani boje Crvene furije kako bi nastupao za zemlju iz koje je poreklom.

Injaki Vilijams u dresu Gane (Foto: Reuters)Injaki Vilijams u dresu Gane (Foto: Reuters)

Velika je stvar za fudbal u Gani što je Injaki odlučio da odjavi špansku reprezentaciju i zaigra za zemlju svojih roditelja. Kvalitetom odskače iz tima Crnih zvezda i nema sumnje da se u Gani nadaju da bi mogao da nastavi koracima Asamoe Đana. Samo da mu se ne ponovi prečka sa kreča na korak od istorije. Svetsko prvenstvo će mu biti idealna prilika da se vrati u žižu javnosti, s obzirom da je do pre koju godinu slovio za veliku želju najvećih evropskih klubova. Motivacije mu neće manjkati.

Uz Andrea važnu ulogu u selekciji Crnih zvezda i dalje ima njegov mlađi brat Džordan Aju. Napadaču Kristal Palasa je jedan pogodak potreban da prestigne oca Abedija Pelea po učinku u reprezentaciji (19) i nema sumnje da će imati dovoljno prilika da to učini.

Ipak, glavna snaga četvorostrukog šampiona Afrike leži u srcu veznog reda, gde "vedri i oblači" Arsenalov Tomas Parti. Na Svetski kup dolazi u sjajnoj formi i raspoloženju. Ostavio je Tobdžije na čelu Premijer lige, odigrao po 90 minuta u poslednje četiri utakmice čete Mikela Arteta, uspeo i da se upiše u listu strelaca protiv Notingem Foresta. Još u Atletiko Madridu pokazao je ratničku crtu, a na Severnu Londona sjajnu tehničku potkovanost. Diktira tempo Gane, uliva sigurnost odbrani i napadu, zalagnjem daje primer.

Tomas Parti u dresu Gane (Foto: Reuters)Tomas Parti u dresu Gane (Foto: Reuters)

Čini savršen tandem sa Mohamedom Kudusom iz Ajaksa. U njihovom ritmu kucaće srce Gane. Njegovi kvalitetni se sjajno dopunjuju sa Partijevim. Vezista Arsenala je stub državnog tima, a a 22-godišnji Kopljanik igrač koji uteruje strah u kosti protivnicima. Može da igra kao centralni i ofanzivni vezni, krilo, lažna devetka... Postigao je devet pogodaka u dresu tima iz Amsterdama ove sezone, četiri u Ligi šampiona. Čini se da bi mogao da "eksplodira" u Kataru.

U odbrani je "Profesor" Odoi postavljen da krpi rupe iza braće Aju i Kudusa, dok se od Ganinog "Marsela" Gideona Mense očekuje daleko ofanzivnija rola po levom boku. Hitrnogogi Kadim Sulemana, koji se očekuje u startnoj postavi na levom krilu, ima tendenciju da se uvlači u sredinu kako se poput većine modernih krila koristi bolje suprotnom nogom u odnosu na stranu sa koje napada, što će Mensi ostavljati prostora da preciznim centaršutevima hrani Vilijamsa i drugove pred protivničkim golom.

KVOTA U MOZZARTU DA GANA IDE U OSMINU FINALA - 3,20

Štoperski tandem Aleksander Điku i Danijel Amarti adekvantno je tehnički potkovan da odgovori uslovima današnje igre. Centralni defanzivac Strazbura proglašen je i igračem godine u Gani što dovoljno govori o njegovom kvalietu i značaju za državni tim, dok je Amarti nakupio ozbiljno iskustvo na najvišem nivou nastupajući za Lester. S ozbirom da se snalazi i po desnom boku u zadnjoj liniji, pa i kao zadnji vezni, jasno je da će moći da pomogne u građenju igre iz zadnje linije.

U poslednji čas otpao je golman Čarltona Džo Volakot, pa se među stativama očekuje Lorens Ati Zidži iz Sankt Galena. Ima 10 nastupa u državnom timu iza sebe i igra na najvećem nivou od svih čuvara mreže u reprezentaciji Gane. Po mnogima je u startu bio logičan izbor, ali je Ado verovao Volakotu. Ipak, povreda kuka sprečila ga je da pomogne državnom timu na planetarnoj smotri.

Ostaje da se vidi kakvu će ulogu Ado dodeliti Zvezdinom vihorom krilu Osmanu Bukariju. Dobrim igrama u dresu srpskog šampiona kupio je mesto na Mundijala, ali iako će najveorvatnije ustupiti poziciju u prvoj postavi Džordan Ajuu po desnom boku, sa klupe bi mogao da donese brzinu i bude adut Crnih zvezda u pokušaju da se domognu druge faze.

Četvrtak, 17.00: (1,43) Portugalija (4,50) Gana (9,50)


Jasno, glavni kvaliteti Gane su borbeni duh i sjajne fizičke predispozicije igrača. Uz prefinjenu tehniku Partija, glad mladog Kudusa, iskustvo braće Aju i "lavlje srce" hitronogog Injakija Vilijamsa, posebno dolaze do izražaja. Ukoliko nemački đak Ado uspe da uspostavi bundesligašku disciplinu, Crne zvezde bi kao pre 12 godina mogle da budu hit prvenstva.

Gana će imati težak zadatak u grupi, ali ako se kockice poklope u osmini finala će se ukrstiti sa jednim od dva najbolja tima Grupe G, koju čine Srbija, Brazil, Švajcarska i Kamerun. Ako pronađe put iz prve faze i "preživi" duele sa Portugalijom, Urugvajem i Južnom Korejom, svakako će biti selekcija koju ne želite na suprotnom kraju terena na startu eliminacione faze.


tagovi

Katar2022Ganareprezentacija GaneTomas PartiMohamed KudusInjaki VilijamsDenis OdoiDanijel AmartiAndre AjuDžordan Aju

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara