Sa meča Porto – Šahtjor (©Reuters)
Sa meča Porto – Šahtjor (©Reuters)

Ima nešto u toj tradiciji: Šahtjor potvrdio da je Portova omiljena mušterija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.12.23. | 22:55

Zmajevi idu dalje zajedno sa Barselonom

Mogli bi fudbaleri Šahtjora da u avionu tužno zapevaju: „Ima nešto u tom što me neće... Protiv Porta“. Možda će neko reći da tradicija u fudbalu nema nikakav značaj, mada se portugalski Zmajevi ne bi složili sa tim.

Osmi put su Porto i Šahtjor večeras igrali jedan protiv drugog na evropskoj sceni. U direktnoj borbi za prolaz u prolećnu fazu Lige šampiona. I kao što nikada do sada Ukrajinci nisu uspeli da pobede, nisu ni večeras. A, samo ih je trijumf vodio na drugo mesto. Umesto toga, tri boda su Zmajevi spakovali u džep i zajedno sa Barselonom obezbedili vizu da prezime u elitnom rangu – 5:3 (2:1).

Izabrane vesti

Dobio je Porto i prvi susret ovih timova, kada su igrali u Hamburgu u prvom kolu i bilo je 3:1. Ostaje, ipak, hendikep sa kojim je igrao Šahtjor ove jeseni, a koji mora da se naglasi, da je u svim utakmica bio domaćin samo uslovno, seljakajući se od nemila do nedraga po Evropi. Da je mogao da ugoste rivale u svom Donbasu, kao nekad, ko zna kako bi se sve završilo. Ali, nisu se „rudari“ ni ovako obrukali. Makar su izborili prolaz u Ligu Evrope.

Utakmica večeras u Portu bila je dobrim delom, što bi se reklo, „kopi – pejst“, duela u Hamburgu iz septembra. Tada je Porto pobedio 3:1, prva dva gola dao je Galeno, a treći Taremi. I evo, ove večeri je bilo 3:1, prva dva gola je dao Galeno, a treći Taremi. Sve do 73. minuta, kada je Eustakio autogolom pokvario „reprizu“

Kiša pogodaka počela je u 9. minutu, posle akcije koju je iz poslednje linije pokrenuo veteran Pepe, pa Evanilson odigrao na peterac, a tamo Galeno potpuno sam ubacio loptu u mrežu.

Gol Ukrajinaca izazvao je velike proteste na terenu i možda je sreća, u neku ruku, što na kraju nije odlučio ništa. Zubkov je primio loptu, sudija je podigao zastavicu da je ofsajd, odbrana Porta je stala, a Ukrajinac je nastavio da igra prema golu, dodao do Sikana, koji je samo gurnuo fudbal u mrežu dok su ostali gledali. I onda, za potpunu nevericu Zmajeva, iz VAR sobe je stigla informacija da – nema ofsajda! Uzalud su bili protesti, nije trebalo plavo-beli da staju sa igrom, ali ovo sada im je ostalo za nauk.

Nije dugo taj remi stajao na semaforu, do pred kraj poluvremena, kada je ponovo Galeno stupio na scenu i udarcem sa ivice šesnaesterca vratio prednost Portu.

Uzalud su bili napadi Šahtjora u nastavku, Portugalci su vrebali priliku da kontra udarom završe utakmicu i uspeli su. Galeno je pronašao Taremija, koji je pobegao odbrani gostiju i topovskim udarcem povisio na 3:1. I to je bilo to. Do kraja se goleada nastavila, otišlo je u „sedam plus“, ali Ukrajinci više nisu imali realnih šansi za preokret. Ali, pljuštali su golovi, publika je presrećna otišla kućama. Srpski reprezentativac Marko Grujić ušao je u igru u sastav Porta deset minuta pre kraja.

S obzirom na to da utakmica u Antverpenu nije imala nikakav rezultatski značaj ni za Antverp, ni za Barselonu, odlučio je Ćavi da malo promeša sastav, da glavnicu snaga ostavi za naredno kolo Primere. I to ga je koštalo. Belgijanci nisu imali ni bod do večeras, ali su na oproštaju savladali Katalonce i to golom u sudijskoj nadoknadi – 3:2.


Tek kada je video da je vrag odneo šalu, Ćavi je počeo da šalje u igru malo težu „artiljeriju“, pa su zaigrali Kanselo, Gindogan i Pedri i to mu se zamalo isplatilo, pošto je Barsa uspela da u 91. minutu izjednači na 2:2. I da samo dva minuta kasnije primi novi gol.

Nakon poraza od Đirone u Primeri u prošlom kolu (2:4) došao je još jedan neuspeh Barselone i to sa dosta primljenih golova, tako da Ćavi i te kako ima razloga za brigu, koliko god ovaj kiks, sa rezultatske strane, nije naudio Kataloncima, jer su kao pobednici grupe prošli dalje.

LIGA ŠAMPIONA – POSLEDNJE KOLO
GRUPA H

Porto - Šahtjor 5:3 (2:1)

/Galeno 9, 43, Taremi 62, Pepe 76, Konseisao 82 - Sikan 29, Eustakio ag 72, Eginaldo 88/

Antverpen - Barselona 3:2 (1:1)

/Vermeren 2, Jansen 56, Ilenikena 92 - Tores 35, Guju 91/



tagovi

PortoŠahtjorBarselonaAntverpenLiga šampiona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara