Tomas Tuhel (©Reuters)
Tomas Tuhel (©Reuters)

Javnost protiv Tuhela; Eberl najavljuje rekonstrukciju, ali neće dirati trenera pre leta

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.04.24. | 14:29

"Ovo nije Bajern kakav ja poznajem i za koji sam uvek imao ogromno poštovanje", ističe sportski direktor Bavaraca

Novi poraz, šesti ove sezone u Bundesligi, dodatno je pojačao zvuk sirene za uzbunu na Alijanc areni. Od sezone 2011/2012, kada je Borusija Dortmund bila šampiona, Bajern Minhen nije bio tako ranjiv kao u tekućem šampionatu. Iz Kupa Nemačke ispao je još u uvodnim rundama od trećeligaša, u prvenstvu je u debelom zaostatku za vodećim Bajer Leverkuzenom, pa je jedina nada za spas sezone Liga šampiona. Ali, tamo Bavarce čeka paklen posao...

Nemački velikan će nakon dva prvenstvena poraza (od Borusije Dortmund 0:2 i Hajdenhajma 2:3) u utorak igrati u Londonu protiv Arsenala prvu utakmicu četvrtfinala Lige šampiona. Ako uspe da eliminiše Topbdžije, Bajern će na Real Madrid ili Mančester Siti. Malo je onih, čak i među najzagriženijim navijačima minhenskog kluba, koji veruju da je ekipa Tomasa Tuhela kadra da stigne do finala elitnog takmičenja. Tek nešto više njih veruje da je moguće eliminisati probuđeni Arsenal koji i ove sezone konkuriše za prvaka Engleske, ali jedno je većini zajedničko - krivac je Tomas Tuhel.

Izabrane vesti

Javnost u Nemačkoj složna je u oceni da osvajač Lige šampiona sa Čelsijem 2021. godine ne radi dovoljno dobro u Bajernu. I sam Tuhel najavio je odlazak iz kluba po završetku sezone, međutim, ima onih koji bi rado odmah da mu vide leđa.

"Rukovodstvo Bajerna moralo bi da se zapita da li je dobra odluka da Tuhel vodi ekipu u finišu Bundeslige i Lige šampiona", izjavio je nekadašnji igrač Bajerna i nemačke reprezentacije Ditmar Haman, koji je smenu trenera javno tražio odmah posle poraza od Borusije.

Isto razmišlja još jedan bivši as Bajerna, Lotar Mateus.

"Rezultati sve govore. Tomas Tuhel ne može da nastavi sa vođenjem ovog tima. Tu su neke čudne izjave na konferencijama za medije, ali ja očekujem Bajernovu reakciju narednih 24 ili 48 sati. Ovom timu je potrebno buđenje, a Tuhel to ne može da mu donese", smatra Mateus.

Novi sportski direktor bavarskog giganta, Maks Eberl, slaže se da su promene neophodne, ali ne u ovom trenutku. On nema dilemu da će Tuhel voditi ekipu u Londonu, kao i do kraja sezone.

"Da, treba nam rekonstrukcija, jer ima mnogo stvari koje bi trebalo promeniti, ali trenutno mi se j**e za to ko će biti trener. Bitno je šta će biti u utorak. Situacija je već dovoljno komplikovana, a čeka nas gostovanje u Londonu protiv tima koji, uz svo poštovanje Hajdenhajma, igra za klasu bolji fudbal. Moramo da preokrenemo situaciju i odigramo drugačije da ne bismo dobili novi šamar", jasan je Eberl.

Bivši direktor Borusije Menhengladbah i RB Lajpciga nije krio da je prilično razočaran onim što je zatekao u Minhenu.

"Posle poraza od Borusije Dortmund rekli smo igračima da moraju da se dobro zamisle i preispitaju. I onda se dogodilo drugo poluvreme protiv Hajdenhajma (u koje je Bajern ušao sa vođstvom 2:0, ali je primio tri gola). Svi nešto zahtevaju, svi nešto žele, a ona na terenu, kada je bitno, ne vidimo ono što očekujemo od igrača Bajern Minhena. Ovo je daleko ispod mogućnosti i zahteva kluba. Ja imam ogromno poštovanje za sve što je Bajern uradio u svojoj prošlosti, ali ovo nije Bajern kakav ja poznajem i za koji sam uvek imao ogromno poštovanje".

Dodao je Eberl i da je protiv Hajdenhajma na ispitu bio karakter ekipe, koji je zaslužio prelaznu ocenu samo u prvom poluvremenu.

"Šta da kažem treneru i igračima koje želimo da dovedemo ako me pitaju da li ćemo sledeće sezone igrati Ligu šampiona? Znam da zvučim depresivno, ali to jeste pitanje na koje treba dati odgovor i moramo se suočiti sa tim", dodao je direktor Bavaraca.

Bajern se šest kola pre kraja nalazi na deobi drugog mesta sa Štutgartom, pošto imaju po 60 bodova, s tim da je Bajern pobedio u prvom međusobnom okršaju ove sezone sa ubedljivih 3:0 (drugi je 4. maja, tri kola pre kraja), a ima i daleko bolju gol-razliku. RB Lajpcig i Borusija Dortmund su na bezbednih sedam bodova zaostatka, pa na Alijanc areni ne moraju (još) da paniče po tom pitanju. Ipak, ako nastave silaznom putanjom biće u problemu...

Inače, među imenima koja bi trebalo da preuzmu tim od Tomasa Tuhela najglasnije se priča o selektoru Nemačke Julijanu Nagelsmanu, ali i mnogi drugi su u opticaju (Roberto de Zerbi, Ralf Rangnik, Zinedin Zidan...), dok pomenuti Didi Haman predlaže Žozea Murinja.

"Mnogo je trenera na tržištu, a ja mislim da bi Murinjo bio najbolji izbor. Možete da mislite šta hoćete o njemu, ali u Čelsiju su ga fudbaleri hteli nazad. On je izuzetan čovek i trener gledajući iz profesionalnog ugla", veruje nekadašnji defanzivni vezni fudbaler.


tagovi

Tomas TuhelBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara