Džim Retklif (Reuters)
Džim Retklif (Reuters)

Junajted potvrdio: INEOS preuzeo 25 odsto, ubrizgaće još 300.000.000 i odlučivati o fudbalskim pitanjima

Vreme čitanja: 2min | ned. 24.12.23. | 18:22

Mogao bi ovo biti prvi korak ka gašenju požara koji dugo bukti na Old Trafordu

Mogao bi 24. decembar 2023. godine biti upamćen kao dan kada je napravljen prvi korak ka gašenju požara na Old Trafordu, ka povratku Mančester junajteda u sam vrh engleskog i evropskog fudbala. Jer od danas je i zvanično - Džim Retklif, odnosno INEOS Sport grupa, preuzela je 25 odsto akcija engleskog velikana i što je još važnije, od strane kluba je potvrđeno da će na dalje ona rukovoditi fudbalskim operacijama. To u prevodu znači da će se svim striktno fudbalskim pitanjima, prvenstveno transfer strategijom, dovođenjem i pordajom fudbalera, izborom trenera, radom fudbalske akademije, skauting službom baviti novi, manjinski vlasnik.

Sticanje vlasništva nad pomenutim udelom u klubu Retklifa je koštalo oko 1.300.000.000 funti, što je oko 1.500.000.000 evra, a po dolasku u klub planirano je ubrizgavanje finansijske injekcije od 300.000.000 evra.

Izabrane vesti

U fudbalskom sektoru biće oformljen tročlani odbor koji će činiti Džoel Glejzer, Retklif i Brajlsford, direktor sporta u INEOSU-u. To će INEOSU garantovati većinu za sva fudbalska pitanja, počev od recimo, budućnost Erika Ten Haga na klupi Crvenih đavola.

Ipak, daleko je ovo od kraja ere Glejzerovih u Junajtedu. Čuvena porodica posedovala je oko 69 odsto deonica kluba, dok je 31 posto uglavnom bio u rukama institucionalnih investirora. Retklifova ponuda je prvobitno bila usmerena isključivo na deonice u vlasništvu porodice Glejzer, s ciljem da dobije većinu od nešto više od 50 odsto, odnosno da Glejzere učini manjinskim vlasnicima. Ali ponuda se promenila kada je katarska grupa šeika Jasima povukla svoju ponudu u oktobru i INEOS je nagovestio da želi da kupi 25 odsto udela u Junajtedu.

“Ambicija koju delimo je jasna. Sve želimo da vidimo Mančester junajted tamo gde pripada, na samom vrhu engleskog, evropskog i svetskog fudbala.Dok nam komercijalni uspeh kluba uverava da je uvek bilo sredstava za osvaanje trofeja i takmičenje na najvišem nivou, potencijal poslednjih godina nije u potpunosti oslobođen i iskorišćen. Donečemo klubu globalno znanje, ekspertizu i talenat INEOS Sport grupe koji će pomoći napretku kluba i obezbediti sredstva za dalje investicije na Old Trafordu. Tu smo da ostanemo dugo i prepoznali smo različite izazove i težak rad koji je pred nama kojem ćemo prići ozbiljno, profesionalno i sa puno strasti", rekao je Retklf.

Navijači slavnog kluba sa Teatra snova konačno mogu da vide svetlo na kraju tunela. Tome se nada i legendarni Geri Nevil kojem nije nimalo lako da iz nedelje u nedelju gleda kako Junajted pada sve niže.

"Mančester junajted u 2023. godini je sramota do samog kraja. Tajming ovoga (Retklifove kupovine kluba) je užasan i nijedna funkcionalna organizacija ne bi ni pomislila na to. Svakako, sve najbolje Džimu Retklifu i nadam se da će nekako pronaći put da klub vrati na pravi kolosek, da će klub sa njim ponovo zavrediti poštovanje na terenu i van njega", napisao je Nevil.


tagovi

Džim RetklifMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara