Igrajmo Fantasy!
Igrajmo Fantasy!

Kreće Mozzart Fantazi liga: Uđi u igru za 500.000 dinara!

Vreme čitanja: 10min | pet. 05.08.22. | 12:28

Tu je i mnoštvo drugih iznenađenja koje smo pripremili, kao i nekoliko predloga i saveta pri sklapanju tima pred početak sezone

Stižu lepe vesti! Mozzart Bet spremio vam je još jedno iznenađenje u sezoni koja je pred nama. Sa Prognozzerom ste već imali priliku da se upoznate, a sada smo na zahtev mnogih čitalaca portala Mozzart Sport pripremili i takmičenje u Fantaziju Premijer lige.

U saradnji sa @fantasy_balkan, jednom od najpopularnijih Instagram stranica sa tematikom Fantazi Premijer lige oformili smo dve lige sa ukupnim nagradnim fondom od 500.000 dinara! Pored pomenute svote novca, spremili smo i brojna iznenađenja tokom sezone u vidu dresova, lopti, majica, karata za utakmice, a pravo na nagrade imaju isključivo punoletna lica sa teritorije Repulbike Srbije koja imaju korisnički nalog na Mozzart Betu.

Izabrane vesti

Takmičenje će se odvijati "na dva različita fronta", u Mozzart FB VIP ligi i Mozzart FB FREE ligi. Kao što se da zaključiti na osnovu njenog imena, učešće u Mozzart FB FREE ligi potpuno je besplatno, a nagradni fond iznosi 100.000 dinara. Najuspešniji igrač u mesecu dobiće 3.000 dinara, drugi 2.000, a treći 1.000. Što se tiče glavnih nagrada, najbolje plasiranom na kraju sezone pripašće 20.000 dinara, drugoplasiranom 10.000, trećem najbolje rangiranom 5.000, četvrtom 3.000, a petom 2.000. Kod za ulazak u Mozzart FB FREE ligu je "ytgbfp".

Učešće u Mozzart FB VIP ligi se plaća, a kotizacija iznosi 6.000 dinara, odnosno 50 evra za uplate iz inostranstva, dok je ukupni nagradni fond 400.000 dinara! Ova liga imaće čak 129 nagrada, i to ne računajući dodatne robne nagrade, kao i novčane formirane iz fonda lige. Tu je takođe i utešna nagrada za "laki luzera", odnosno igrača sa najslabijim učinkom u toku jednog kola. Za VIP ligu možete se prijaviti putem Instagram stranice Fantasy Balkan koja će vam biti na raspolaganju ukoliko imate pitanja i nedoumice.

Pripremili smo i nekoliko predloga koji bi mogli da vam budu od koristi pri sklapanju tima za predstojeću sezonu.

GOLMANI

Krenimo od gol-linije. U ovom trenutku najveće poverenje Fantazi igrača ima golman Čelsija Eduard Mendi (5,0m). Istina, za 0,5m je jeftiniji od Edersona, Alisona i Iga Ljorisa, ima i povoljan raspored (u uvodnih 12 kola samo derbiji sa Liverpulom i Totenhemom), ali bi i pored toga trebalo dobro razmisliti da li je Mendi baš najbolje rešenje, imajući u obziru da Čelsi nije još završio prelazni rok i oformio odbranu koja je izgubila Kristensena i Ridigera.

Stoga je možda bolje tih 0,5m uštedeti na drugoj poziciji i na gol postaviti Edersona ili Alisona, dvojicu golmana sa najvećim brojem "clean sheet-ova" u prošloj sezoni, a mi bismo blagu prednost dali golmanu Sitija, zbog za trunku slabijih protivnika u uvodnih desetak kola. Ukoliko pak ne želite da izdvojite 5,5m za golmana, opcija bi mogao da bude Arsenalov Aron Ramzdejl s obzirom na to da se Tobdžije u uvodnih osam rundi od velike šestorke sastaju jedino sa Mančester Junajtedom.

Ederson i Alison (Foto: Reuters)Ederson i Alison (Foto: Reuters)

Od budžetskih golmana opcija bi posle odlaska Kaspera Šmajhela mogao da bude Lesterov Deni Vord (4,0m), makar dok Lisice ne pronađu novog golmana. Od onih sa cenom od 4,5m treba razmotriti Roberta Sančeza iz Brajtona. Prošle godine je primera radi imao samo četiri boda manje od Mendija (126 – 130), a u prilog mu ide nešto lakši raspored na početku sezone, s obzirom na to da u prvih osam utakmica ra rivala od velike šestorke ima samo Junajtedom. U istom cenovnom rangu je i Brentfordov David Raja, prošle sezone je u proseku beležio četoro poena po utakmici, isto ili čak više od Mendija, Ramzdejla ili Vulverhemptonovog Žozea Saa, a ove godine košta za 0,5 manje od svakog od njih.

ODBRANA

Jedno je sigurno, sa Trentom Aleksanderom Arnoldom nema greške. Mladi desni bek Liverpula je u tri od četiri prethodne sezone imao 185 poena i više, a u dve je uspeo da prebaci i brojku od 200. Konkretno prošle sezone "zaradio" ih je 208, najviše od svih defanzivaca, a činjenica da izvodi slobodne udarce i kornere, kao i to što praktično igra desno krilo, dodatni su razlozi da za njegove usluge izdvojite 7,5m.

Nećete gotovo sigurno pogrešiti ni sa Žoaom Kanselom, 0,5m jeftinijim defanzivcem Mančester Sitija, uz Arnolda jedinim defanzivcem koji je prošle sezone uspeo da prebaci granicu od 200 poena (imao 201), s tim da Portugalac za razliku od Engleza u svom timu ne izvodi nijedan prekid.

Od nešto jeftinijih opcija valja razmotriti Metija Keša (5,0m) Novopečeni reprezentativac Poljske nadmašio je prošle sezone saigrača sa suprotne strane Luku Dinja, a na 13 sačuvanih mreža dodao je još četiri gola i tri asistencije. Pritom, treba uzeti u obzir da je Vila pojačala odbranu dovođenjem defanzivnog veziste Bubakara Kamare i štopera Dijega Karlosa, što bi trebalo da garantuje i koji "clean sheet" više. Takođe procenjen na 5,0m, Kiran Tripije je takođe primamljiva opcija. U prethodnih šest meseci ograničila ga je teška povreda, ali je i pored nje uspeo da pogodi dva "slobodnjaka". Ove sezone, ukoliko ostane zdrav, sa visokim Botmanom i Burnom, mogao bi upiše i po koju asistenciju, jer prekidi će, izuzev penala, biti njegovi.

Meti Keš (Foto: Reuters)Meti Keš (Foto: Reuters)

Vrlo popularan među igračima je Ivan Perišić (5,5m) Novajlija Totenhema nema iskustvo igranja u Premijer ligi, ali i te kako poznaje metode rada Antonija Kontea. Dobro je poznato koliko bitnu ulogu imaju krilni fudbaleri kod italijanskog stručnjaka, a kako je baš Konte "pomerio" Hrvata na poziciju ving-beka i insistirao na njegovom transferu, očekuje se da 33-godišnjaku poveri bitnu ulogu u predstojećoj sezoni. I možda lige nisu za poređenje, ali valja podsetiti da je Perišić prošle sezone upisao osam golova i sedam asistencija u Seriji A.

Od budžetskih rešenja s pravom je najzastupljeniji Neko Vilijams. Mladi bek je u Notingem Forest stigao tokom leta iz Liverpula, ali mu je ostala cena sa Enfidla od 4,0m. A kako se radi o ofanzivnom beku – što je demonstrirao na pozajmici u Fulamu prošle godine – koji će prema procenama sa Ostrva imati ulogu startera, što i ima smisla s obzirom na to da su ga Šumari platili oko 20.000.000 evra, mogao bi da bude odlična opcija sa klupe i kako kažu pojedini Fantazi eksperti, potencijalni naslednik čuvenog "Lorda" Džona Lundstrama od pre tri sezone.

VEZNI RED

Još jedan zicer i "must have" bez kojeg se sezona ne počinje. Mohamed Salah je u svakoj od prethodnih pet sezona imao makar 231 poen, prošle je bio igrač sa najviše osvojenih bodova (265), a valja podsetiti da se radi o fudbaleru koji je u sezoni 2017/18 doneo 303 poena, što je rekord jednog veznog fudbalera otkako Fantazi postoji. Pritom, zadužen je za izvođenje penala u Liverpulu. I još jedan razlog zbog kojeg ga treba imati od samog početka – "pali iz prve". Naime, Egipćanin je u svakoj od prethodnih pet sezona postigao makar po gol u uvodnim mečevima prvenstva, zabeleživši u njima prosek od 13,6 poena, što ga ujedno čini najboljim kadidatom da ponese kapitensku traku.

Pomalo neočekivano, Heung-min Son (12,00m) našao se u četvrtini timova ove sezone (do sada) iako je prošle godine imao svega sedam poena manje od Salaha, što je bio najbolji učinak južnokorejskog krila od dolaska u Premijer ligu. Son je prošle sezone na 11 utakmica doneo dvocifren broj poena, a posebno je proigrao od dolaska Antonija Kontea u klub. Pod palicom italijanskog stručnjaka – od 11. kola – korejski reprezentativac je osvojio 203 poena, više od bilo kojeg drugog igrača u Fantaziju u istom periodu, a fantastičnu formu održao je i tokom pripremnog perioda tokom kojeg je učestvovao kod šest golova Totenhema (dva pogotka, četiri asistencije).

Son i Konte (Foto: Reuters)Son i Konte (Foto: Reuters)

Garancija poena je uvek i Kevin de Brujne (12,00m), u sezonama kada je zrav isporuči oko 200, u čemu mu pomaže i veliki broj izvedenih prekida kao i to što ima ulogu kreatora igre u ekipi Pepa Gvadiole. Posle odlaska Sadija Manea u Bajern, veću minutažu imaće Luis Dijaz (8,0m), te ga treba uzeti u razmatranje, posebno jer je prošle sezone od dolaska u klub bio drugi u timu po broju udaraca ka golu rivala, a jedino su šestorica vezista u Premijer ligi stvorili više stopostotnih prilika saigračima od trenutka kada je stigao na Enfild pa do kraja sezone. Na sve to upisao je četiri gola i tri assitencije na 13 utakmica.

Pedro Neto (5,5m) je veći deo prošle sezone propustio zbog povrede, što je rezultiralo smanjenjem njegove cene za 1,0m. Ipak, radi se o kvalitetnom igraču koji je pre dve godine postigao pet i namestio još šest golova, a kako će Raul Himenez propustiti početak sezone, spekuliše se da bi upravo Neto mogao da preuzme ulogu najisturenijeg igrača u timu. Aston Vilin Leon Bejli (5,0m) se takođe zbog povrede nije proslavio u debitantskoj sezoni na Vila Parku, ali je partijama u predsezoni (tri gola i asistencija) najavio je buđenje, dok ga je Stiven Džerard na pojedinim konferencijama hvalio i indirektno stavio do znanja da bi mogao da mu poveri bitniju ulogu.

Nešto skuplji je Gabrijel Martineli (6,0m), ali će njegova minutaža odrediti da li se na njega može ozbiljnije računati ili ne, mada je u pripremnom periodu počeo većinu utakmica na desnom krilu. Prošle sezone je postigao šest i namestio sedam golova iako je upisao tek polovinu minuta u sezoni. Deluje da se odlično razume sa Gabrijelom Žezusom i da bi u tandemu sa sunarodnikom mogao da eksplodira ove sezone.

Poput gorepomenutog Neka Vilijamsa, u timovima brojnih Fantazi igrača visoko se kotira i Andreas Pereira (4,5m) zbog transfera iz velikog kluba u novajliju u ligi. Kako ima najmanju moguću cenu, Brazilac je idealna opcija za petog igrača u veznom redu, jer se očekuje da bude standardan u Fulamu, da zauzme poziciju iza napadača koja mu najviše odgovara i kreira napade londonskog tima. Ako je suditi na osnovu pripremnih utakmica, pripašće mu i određeni broj prekida.

NAPAD

Dok gotovo 45 odsto Fantazi igrača čeka da na delu vidi norvešku gol-mašinu Erlinga Halanda (11,5m) u dresu Mančester Sitija, čovek koji pravi razliku u vašu korist mogao bi da bude Hari Kejn (11,5m). Zvuči pomalo čudno, ali napadača Totenhema u svom timu ima tek svaki četvrti igrač Fantazija. Istina, sezonu je završio sa "tek" 192 poena, 40 manje nego godinu ranije, ali je razlog za to što je Kejn u sezonu ušao nešto sporije. Ipak, od dolaska Antonija Kontea pokazao je da bi po brojkama mogao da stane uz rame i sa Salahom. Kejn je uputio 114 udaraca, od čega 43 u okvir gola i stvorio 29 stopostotnih šansi saigračima, i u svakoj od pomenutih statističkih kolona bio najbolji, naravno, računajući period od 11. do 38. kola, odnosno otkako je Italijan preuzeo Totenhem i u tom periodu beležio je 5,96 poena po utakmici!

Međutim, veliki favorit Fantazi igrača ove godine je Gabrijel Žezus (8,0m)! Prethodnih godina izluđivao nas je kao jedna od žrtvi popularnog Pep ruleta, pa je odigrao samo polovnu od mogućih minuta u poslednje četiri sezone. Opet, u svakoj od njih doneo je između 115 i 146 poena! Ove godine će pak biti "zakucani" starter u ekipi Mikela Artete, jer španski stručnjak pored njega na raspolaganju ima još Edija Enketiju. Sa onih sedam golova u pet predsezonskih utakmica samo je kupio još veće poverenje Fantazi zaluđenika, pa ga sada u proseku imaju trojica od četvorice igrača. Time je doduše i podigao očekivanja. Kako bilo, dobra stvar kod Žezusa je što ga sa cenom od 8,0m možete kombinovati sa nekim skupljim napadačem poput Halanda i Kejna ili ga pak koristiti kao primarnu opciju u napadu i novac uložiti u drugi deo tima.

Gabrijel Žezus (Foto: Reuters)Gabrijel Žezus (Foto: Reuters)

Tek zbog rasporeda, ali i činjenice da trenutno nema bogzna kakvu konkurenciju u timu pošto je Tomas Tuhel praktično precrtao Tima Vernera (8,0m), opcija bi mogao da bude i Kai Haverc (8,0m). Diogo Žota (9,0m) je rizik, jer cena mu je porasla, a pozicija promenjena u odnosu na prošlu sezonu, pa je ove godine svrstan među napadače, te samim tim za gol donosi jedan bod manje. A pitanje je i da li će i dalje imati veliku minutažu, imajući u obzir dolazak Darvina Nunjeza (9,0m).

Ni Majkl Antonio (7,5m) više nije "sigurica" posle dolaska Đanluke Skamake (7,0m) u Vest Hem, dok budžetskih opcija čini se – nema. Nijedan od igrača sa cenom od 4,5m po svemu sudeći neće imati bitniju ulogu, s tim da je Lidsov Sem Grinvud prošle sezone povremeno ulazio sa klupe. Od onih nešto jeftinijih najpametnije je okrenuti se napadačima iz redova novajlija poput Aleksandra Mitrovića koji u Fulamu nema alternativu, Brenan Džonson koji u Notingem Forestu izvodi sve prekide, od penala, preko slobodnih udaraca do kornera, a ulasku Šumara u elitu pripomogao je sa 18 golova i 10 asistencija. Pošto se Nil Mope godinama unazad muči sa realizacijom, Brajtonu bi pred golom rivala mogao da pomogne Deniz Undav, napadač koji je prošle sezone učestvovao u 38 golova Union Sen Žiloaza (26 pogodaka, 12 asistencija).

NAŠ PREDLOG



tagovi

FANTAZZI FUDBALMOZZART FANTAZZI

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara