Mohamed Salah (©Reuters)
Mohamed Salah (©Reuters)

Maroko i Senegal čekaju rivale u četvrtfinalu: Faraoni love Slonove, Mali je potcenjen

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.01.22. | 13:44

Večeras na programu poslednji dueli osmine finala Afričkog kupa nacija

Došlo je vreme da se kompletiraju četvrtfinalni parovi Afričkog kupa nacija. Maroko i Senegal iščekuju svoje rivale u završnici najvrednijeg turnira Crnog kontinenta i dobiće ih večeras posle dvoboja Obale Slonovače i Egipta (17.00), odnosno Malija i Ekvatorijalne Gvineje (20.00).

Sudar u Duali donosi fascinantan okršaj između dve ekipe sa iskrenim nadama u osvajanje titule. U najosnovnijem smislu, ovo je sukob stilova. Obala Slonovače je odigrala veoma efikasan i napadački fudbal u grupnoj fazu, dok je Egipat bio mnogo manje uspešan pred golom, ali je imao kontrolu u većini svojih mečeva i ušao je u nokaut rundu sa zamahom zahvaljujući uzastopnim pobedama od 1:0.

Izabrane vesti

Rezultati prvog kruga pokazuju koliko asova imaju Slonovi u rukavima. Pet različitih igrača se upisalo u listu strelaca. Nikola Pepe je postigao dva gola, a Maks Gradel, Sebastijen Ale, Frank Kesi i Ibrahim Sangare po jedan.

17.00: (2,40) Obala Slonovače (3,00) Egipat (3,60)

Tempo i kvalitet igre Obale Slonovače u kontranapadu je bio ogroman. Ipak, Egipat bi mogao da bude taktički pametniji od tri strane sa kojima se selekcija Patrisa Bomelja suočila u prvoj fazi, a to su Ekvatorijalna Gvineja, Sijera Leone i Alžir.

Onaj minimalni poraz Egipta na otvaranju Kupa afričkih nacija protiv Nigerije sada bi mogao skupo da košta Faraone. Već u osmini finala kontinentalnog šampionata naleću na ozbiljnu minu, jednog od glavnih favorita Obalu Slonovače (kvota da Slonovi osvajaju KAN - 6,00).

Nije, dakle, Egipat oduševio igrama u grupnoj fazi, samo je sa po 1:0 savladao Sudan i Gvineju Bisao. Na papiru bi to trebalo da izgleda mnogo bolje, jer je selekcija koju vodi Karlos Keiros sastavljena od dobro uigranih igrača iz prvaka Afrike Al Ahlija i šampiona Egipta, Zamaleka, a predvodi ih svetska zvezda Mohamed Salah. Moguće je, međutim, da su se Faraoni malo štedeli za nokaut fazu.

Rival – jedan od najtežih mogućih. Slonovi imaju izuzetno raznovrstan i kvalitetan tim. Čak i na Evropskom prvenstvu bi Obala Slonovače mogla da se nada nekom značajnijem uspehu. Nedostaje joj samo malo više iskustva na klupi, pošto je 43-godišnji Bomelj dosad vodio samo Zambiju, do 2014. godine, posle čega je postao asistent bivšeg selektora Slonova Erva Renara.

Od selidbe Bomelja u zapadnu Afriku nijednom se nisu sastali Obala Slonovače i Egipat. Njihov poslednji okršaj viđen je na prijateljskom meču 2013, kada je bilo 4:2 za Slonove. Poslednji takmičarski meč su odigrali još 2008. u polufinalu Kupa nacija, kada je Egipat slavio sa 4:1, a naposletku i osvojio turnir pobedom nad Kamerunom u finalu. Bila je to druga od tri uzastopne titule u Africi, a šampioni Crnog kontinenta Egipćani su bili rekordnih sedam puta. Obala Slonovače je do trona dolazila u dva navrata, 1992. i 2015. godine.

20.00: (1,90) Mali (3,35) Ekvatorijalna Gvineja (5,00)

U poslednjem duelu osmine finala Mali u Limbeu igra sa Ekvatorijalnom Gvinejom. Orlovi su za mnoge potcenjeni izbor za osvajanje turnira, jer su se našli na lakšoj strani žreba za nokaut fazu.

Ukoliko opravda ulogu favorita selekcija Mohameda Magasube bi se u četvrtfinalu suočila sa Senegalom, posle čega bi usledilo polufinale protiv boljeg iz okršaja Burkine Faso i Tunisa. To Orlovima predstavlja daleko od nepremostivog puta do finala (Mali osvaja titulu - kvota 10).

Mali je relativno lako prošao grupnu fazu, pobedivši Mauritaniju 2:0 za vrh Grupe F. To je bila deveta uzastopna utakmica za Mali bez poraza. U grupnoj fazi Orlovi su pobedili u dva meča, protiv Tunisa i Mauritanije, dok su remizirali sa Gambijom. Tokom devet mečeva bez poraza, ostvarili su sedam pobeda i u osam navrata nisu primili gol.

Ekvatorijalna Gvineja je sporo ulazila u takmičenje, pošto je izgubila od Obale Slonovače na otvaranju. Potom je zabeležila dve pobede od 1:0 nad aktuelnim šampionima Alžirom i Sijera Leoneom.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

KUP AFRIČKIH NACIJA – OSMINA FINALA

Nedelja

Burkina Faso – Gabon 1:1 (1:1, 1:0) – penalima 7:6

/Traore 28 – Guira 90+1/

Nigerija – Tunis 0:1 (0:0)

/Msakni 47/

Ponedeljak

Gvineja - Gambija 0:1 (0:0)

/Berov 71/

Kamerun - Komorska Ostrva 2:1 (1:0)

/Ekambi 29, Abubakar 70 - Mčangama 81/

Utorak

Senegal – Zelenortska ostrva 2:0 (0:0)

/Mane 63, Dijeng 90+2/

Maroko – Malavi 2:1 (1:1)

/En Nesiri 45+2, Hakimi 70 – Mango 7/

Sreda

17.00: (2,40) Obala Slonovače (3,00) Egipat (3,60)

20.00: (1,90) Mali (3,35) Ekvatorijalna Gvineja (5,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kup afričkih nacijaAfrički kup nacijareprezentacija Obale Slonovačereprezentacija Egiptareprezentacija Malija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara