Mahmud Hamdi, štoper Zamaleka (©Reuters)
Mahmud Hamdi, štoper Zamaleka (©Reuters)

Nigde kao u Egiptu: Dobijamo prvog finalistu kupa za prošlu sezonu, a da još nisu odigrana ni sva četvrtfinala

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.05.22. | 11:48

Duel Zamaleka i Asvana (21 č) daće nam prvog učesnika finala nacionalnog kupa, dok Petrodžet još nije saznao ko će mu biti rival u polufinalu

Fudbalski savez Egipta se godinama u nazad muči da organizuje domaća takmičenja zbog toga što najuspešniji klubovi mahom odlažu utakmice da bi se spremili bolje za Ligu šampiona i Kup konfederacija. Kada se tome dodala i pandemija korona virusa, nastala je papazjanija kakva do sada nije viđena u ozbiljnom fudbalskom svetu. Tako smo došli u situaciju da se pred kraj sezone 2021/2022 igra završnica Kupa Egipta za sezonu 2020/2021, a da čitava stvar bude još bizarnija, saznaćemo večeras jednog finalistu, iako još nisu odigrani ni svi mečevi četvrtfinala!

Prva runda je odigrana normalno, tokom zime prošle godine, kako je to i bilo predviđeno po planu. Osim dve utakmice, Zamalek – Haras El Hodud i Al Ahli – Al Nasr, pošto su Beli vitezovi i Crveni đavoli igrali u Ligi šampiona i po navici odložili ove manje bitne mečeve. To je izazvalo haos.

Izabrane vesti

Oni su svoje utakmice prvog kola odigrali tek sredinom aprila, kada smo već dobili neke učesnike 3. kola, odnosno četvrtfinala. Potom su još neke utakmice odložene zbog korona virusa, pa je na kraju FS Egipta doneo odluku da odloži čitavo takmičenje za ovu godinu.

Naime, u aprilu 2021. je Petrodžet u četvrtfinalu savladao Vadi Deglu, poslednjeg dana maja je Asvan na penale eliminisao Al Masri, a krajem juna prošle godine je Zamalek bio bolji od Misr Lel Makase (2:0). Međutim, Al Ahli je došao do finala Lige šampiona (na kraju ju je i osvojio), pa je njegova utakmica odložena za ovu godinu. Posle nekoliko pomeranja, odlučeno je da duel Al Ahlija i Piramidsa bude odigran tek 26. juna, jer su Crveni đavoli ponovo došli do same završnice elitnog takmičenja!

21.00: (1,20) Zamalek (5,80) Asvan (13,0)

Zamalek se od Lige šampiona oprostio posle grupne faze, pa se posle toga mogao da se posveti domaćem prvenstvu. Bele vitezove može malo da zabrine forma, izgubili su poslednja dva prvenstvena meča (od Enpija sa 2:0 i El Gaiša sa 1:0), pa su tako značajno sebi umanjili šanse da odbrane tron. I dalje su prvi na tabeli, imaju četiri boda više od Al Ahlija, ali finalista Lige šampiona ima tri odigrana meča manje. No, to je već briga za neki drugi dan.

Sada mu važno je samo da pred svojim navijačima opravda ulogu favorita protiv drugoligaša Asvana. Doduše, neće se Asvan još dugo zadržati u nižem rangu, već je obezbedio promociju pošto je ubedljivo prvi u A grupi, dva kola pre kraja ima 13 bodova više od drugoplasiranog Kima Asvana i odavno već ne brine.

Zamalek i Asvan su se poslednji put sastali u junu prošle godine u prvenstvu. Beli vitezovi su tada lako trijumfovali, sa 3:0, te su praktično direktno usmerili Asvan ka drugom rangu.

Inače, ako vas je zbunio kalendar Kupa Egipta, trebalo bi da napomenemo i da je počelo takmičenje u njemu za sezonu 2021/2022. Odigrani su skoro svi mečevi 1. kola, samo su odložene za jun utakmice Al Ahli – Salum, Zamalek – El Dahlea i Al Masri – El Mansura. Za sada je Al Ahli najuspešniji u Kupu Egipta sa 37 pehara, prati ga Zamalek sa 27, dok im je naredni najozbiljniji izazivač Al Itihad iz Aleksandrije sa šest osvojenih kupova. Poslednji put neki od dva velikana iz Kaira nije osvojio ovo takmičenje 2011. godine, kada je pehar završio u rukama Enpija. To je bila tek treća sezona u ovom veku da trofej nisu osvojili Al Ahli ili Zamalek.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

KUP EGIPTA – POLUFINALE

Ponedeljak

21.00: (1,20) Zamalek (5,80) Asvan (13,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup EgiptaZamalek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara