Nadaju se kiksu Nišlija i čekaju međusobni duel: Tomanović i Lasickas, Foto: Starsport
Nadaju se kiksu Nišlija i čekaju međusobni duel: Tomanović i Lasickas, Foto: Starsport

Nikad neizvesnija Superliga: U poslednjem kolu jedino Čuka igra "samo" za bodove

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.04.22. | 10:37

Čak 15 od 16 klubova ima dodatni motiv pred 30. kolo šampionata Srbije

Utakmicama Voždovac - Radnik i Proleter - Čukarički, spuštena je zavesa na pretposlednje kolo aktuelne faze takmičenja i delimično izoštrena slika po pitanju plasmana klubova uoči plej-ofa i plej-auta. Ipak, iako je 29. kolo otklonilo deo dilema, varijacija po pitanju plasmana je mnogo te će praktično svaki klub naredni izazov dočekati sa imperativom osvajanja bodova.

Neobična, ali scena koja je odavno mogla da se nasluti dočekaće nas narednog vikenda. Naime, svim klubovima izuzev Čukaričkog, od ishoda naredne utakmice u velikoj meri zavisi status pred poslednjih sedam izazova.

Izabrane vesti

Deo trke koji privlači najviše pažnje javnosti svakako je borba za čelo tabele u kojoj Crvena zvezda ima prednost u odnosu na Partizan zahvaljujući boljem učinku u međusobnim duelima. Pobeda u prethodnom večitom derbiju donela je izabranicima Dejana Stankovića prednost u slučaju da timovi imaju isti broj bodova i posle 30. kola, te crveno-beli drže sve u svojim rukama uoči gostovanja Radničkog iz Kragujevca. Sa druge strane, Partizan će čekati rasplet utakmice u komšiluku koja se igra neposredno pred okršaj crno-belih i Čukaričkog. U slučaju spoticanja rivala, tim Aleksandra Stanojevića mogao bi da napravi iskorak koji sa sobom nosi i domaćinstvo u poslednjem večitom derbiju ove sezone.

Drugi front odvijaće se iza Čukaričkog, odnosno u borbi za četvrto mesto, poslednje koje u plej-ofu donosi četiri domaćinstva u sedam kola što bi mogao da bude važan faktor u borbi za Evropu. Pomenutoj privilegiji istovremeno se nadaju Voždovac, Radnički iz Niša i TSC, a jedini koji od ova tri kluba ima sudbinu u svojim rukama je klub sa Čaira. Nišlije, iako na aktuelnoj tabeli zauzimaju peto mesto sa istim brojem bodova kao Zmajevi, zbog boljeg međusobnog učinka će preteći Voždovac pri svođenju računa ukoliko budu izjednačeni po broju bodova. Ovo znači da bi ekipi Radoslava Bataka pobeda u Lučanima donela sigurnu četvrtu poziciju i isto toliko domaćinstava u nastavku sezone. Sa druge strane, Voždovac i TSC, nadaće se kiksu rivala dok će se u međusobnom duelu u Bačkoj Topoli boriti za bolji plasman.

Prvi pratioci TSC-a, odnosno čak pet klubova iza čete Žarka Lazetića, boriće se da narednu fazu dočekaju u plej-ofu. Vojvodina, Napredak, Kolubara, Mladost i Radnik sa istim ambicijama ulaze u poslednje kolo, dok bi (samo) u teoriji u borbu mogao da se umeša i Spartak.

Vojvodina je trenutno klub u najdubljoj krizi, usled niza poraza od kandidata za Evropu postala je tim koji strepi za mesto u plej-ofu. Ipak, kolo pre kraja je na sedmoj poziciji uz dva boda više u odnosu na prve pratioce te bi pobedom u gradskom derbiju protiv Proletera bez dilema ostala u gornjoj polovini tabele. Sudbinu u svojim rukama ima i Napredak koji je zbog boljeg međusobnog učinka u povoljnijoj poziciji u odnosu na Kolubaru, te Kruševljani eventualnom pobedom nad Metalcem takođe mogu da osiguraju plej-of. Sa druge strane, greške rivala čekaće Kolubara koja gostuje Spartaku, Mladost kojoj u Lučane dolazi Radnički iz Niša, i Radnik čiji će gost biti Novi Pazar. Ranije pomenuti Spartak u teoriji bi mogao da stigne do osme pozicije, ali je uz pobedu protiv Lazarevčana Golubovima potrebno da sva tri preostala konkurenta (Napredak, Mladost i Radnik) budu poražena i da istovremeno nadoknade dvocifrenu gol razliku u odnosu na Kruševljane.

Iza najmasovnije bitke u 30. kolu održavaće se još nekoliko "malih" ratova, međutim jednako značajnih iz perspektive aktera. Prvi u nizu će se voditi za 12. poziciju i mesto koje donosi četiri domaćinstva u borbi za opstanak. Pomenutoj privilegiji nadaju se Radnik, Spartak, Radnički 1923 i Proleter. U najboljoj poziciji su Surduličani, dok je bodovna zaliha u odnosu na preostale rivale na strani Subotičana. Iako Radnik i Spartak imaju bodovnu prednost, eventualni porazi mogli bi da ih značajno ugroze, ukoliko Proleter savlada Vojvodinu i Radnički iz Kragujevca spotakne Crvenu zvezdu.

Dok vreba 12. mesto i četiri domaćinstva u borbi za opstanak Proleter će voditi i manju bitku sa Metalcem za 14. poziciju koja donosi privilegiju igranja pred svojom publikom protiv dve najlošije rangirane ekipe. Pomenuta prednost biće motiv više Proleteru u novosadskom derbiju, kao i Metalcu u Kruševcu.

Konačno, Metalac će se protiv Napretka boriti i za bodove koji mu makar garantuju pretposlednju poziciju, ispred Novog Pazara jer bi to značilo da bi izbegao uvek neugodno gostovanje trenutnom fenjerašu. Sa druge strane, sa ciljem da materijalizuju eventualnu grešku rivala, izabranici Tomislava Sivića će na megdan Radniku izaći sa mnogo motiva da nastave niz i upišu treću uzastopnu pobedu.

Važna napomena je da po propozicijama takmičenja direktni konkurenti za određene pozicije nakon 30 kola ne moraju da igraju u istom terminu, te će pojedini klubovi ipak status saznati pre izlaska na teren.

SUPERLIGA - 30. KOLO

Subota

16.00: Spartak - Kolubara

18.30: Mladost - Radički Niš

Nedelja

14.00: TSC - Voždovac

17.00: Crvena zvezda - Radnički

19.05: Čukarički - Partizan

Ponedeljak

16.00: Napredak - Metalac

16.00: Radnik - Novi Pazar

18.30: Vojvodina - Proleter



tagovi

Superliga SrbijePlej-of Superligeplej-autFK Crvena zvezdaČukaričkiFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara