(©Starsport)
(©Starsport)

Kopni nada, direktan plasman u Ligu šampiona sve dalje: Dinamo poslednja Zvezdina uzdanica

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.05.24. | 17:08

Šahtjor ponovo dobio, sačuvao razliku i napravio korak ka tituli. Ne pobedi li kijevski klub u velikom ukrajinskom derbiju, praktično će sve biti gotovo

Crvena zvezda je još pobedom u večitom derbiju stavila jednu ruku na šampionski pehar. Od sedme titule u nizu nije je odaljio ni remi sa Vojvodinom na Karađorđu. Naprotiv, krunisanju se približila, jer Partizan je drugi put dopustio TSC-u da ga 'opljačka' u Humskoj. Koliko već u četvrtak sve može da se završi. Ako ne tada, izvesno će u dogledno vreme i polako na stadionu Rajko Mitić pažnju preusmeravaju na druge stvari, jedna od njih je Liga šampiona.

Tinjala je nada da Crvena zvezda može i direktno do u društvo najboljih, da izbegne dvomeč u plej-ofu i spokojna dočeka leto. Ali, nada kopni, direktan plasman u Ligu šampiona je sve dalji. Vesti koje dopiru sa raznih strana nisu povoljne po crveno-bele, najnovije iz Ukrajine nikako. Šahtjor je ponovo dobio, potukao je Černomorec iz Odese – 4:1 (3:1). I sada je kijevski Dinamo poslednja nada za trostrukog uzastopnog osvajača duple u Srbiji.

Izabrane vesti

Šahtjor je sačuvao razliku i napravio korak ka tituli. Osmatrali su svi iz donejckog kluba, čija je privremena baza Lavov, šta se se dešava u Kijevu. Bili su blago razočarani, pošto je Dinamo na stadionu Valerij Lobanovski bez po muke pobedio Veres i zadržao korak za liderom – 3:0 (1:0). Ali, i dalje su Rudari ti koji sve drže u svojim rukama.

Do kraja ukrajinskog prvenstva ostalo je da se odigraju četiri kola, a Šahtjor ima četiri boda prednosti. Doduše, i ne baš tako jednostavan raspored. Krenimo redom…

Sudakov izvodi korner (©Reuters)Sudakov izvodi korner (©Reuters)

Za vikend, na Uskrs, očekuje ga novi duel sa Černomorecom iz Odese. Ovoga puta kao domaćin. A, onda utakmica istine sa ljutim rivalom Dinamom. Ne pobedi li kijevski klub u najvećem ukrajinskom derbiju, praktično će sve biti gotovo. Šahtjor će imati još dva teška meča, sa četvrtoplasiranim Dnjiprom-1 i Žitormirom, koji drži šesto mesto, međutim, malo je verovatno da će klub koji je tokom proleća u domaćem prvenstvu upisao sve same pobede – čak njih 11 – ozbiljno krahirati u poslednja dva kola.

Dakle, situacija po Crvenu zvezdu nije nimalo povoljna. No, nije Šahtjor jedini koji joj trenutno pravi problem.

U jedan Dinamo će se crveno-beli uzdati, protiv drugog će navijati. Naravno, onaj iz Zagreba. Modri su prodisali u prolećnom delu šampionata, od trenutka kada su eliminisani iz Lige konferencije. Pre toga su još tu i tamo – Osijek je poslednji primer – znali da podbace, od tada nijednom. Sedam slavlja u nizu. A, ogroman posao je za klub sa Maksimira odradila Lokomotiva.

Dinamo je pobedom nad Varaždinom preuzeo prvu poziciju, tu i ostao nakon poraza Rijeke u Kranjčevićevoj. Kao lider za vikend ide na Rujevicu, gde ga očekuje derbi susret. Umnogome bi ishod tog duela mogao i da odluči prvaka Hrvatske.

radost Dinama (©Reuters)radost Dinama (©Reuters)

Zakomplikovalo se i u Grčkoj. Tamo će drama u naredna dva kola dostići vrhunac. Crvenoj zvezdi odgovara trenutno stanje, AEK je na čelu kolone, tu će i ostati kada PAOK i Olimpijakos odigraju zaostali meč. Ali, u šampionatu gde svako može da bije svakoga, sve bi moglo da se izokrene do kraja i potencijalno pirejski crveno-beli da završe kao lideri.

U Češkoj trenutno stanje pogoduje Crvenoj zvezdi, jer Sparta ima četiri boda više od Slavije. Takođe i u Danskoj, gde je jednaka razlika između Brendbija i Kopenhagena. No, daleko od toga da je bilo šta rešeno, tek ima da se igra.

Sve u svemu, nisu velike šanse da baš beogradskim crveno-belima ode karta za direktno učešće u Ligi šampiona naredne sezone. I dalje postoje, ali plamen nade koji je dugo tinjao se polako gasi…


tagovi

Dinamo ZagrebDinamo KijevŠahtjor DonjeckLiga šampionaRijekaOlimpijakosPAOKAEK AtinaPanatinaikosSparta PragSlavija PragKopenhagenBrondbiFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara