Prostorije Paradua (©YouTube)
Prostorije Paradua (©YouTube)

Paradu Atletik Klub, lepa i zdrava fudbalska priča na kojoj i naši mogu da nauče

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.01.22. | 10:50

Plavo-žuti su najprijatnije iznenađenje šampionata Alžira, a u petak od 15 časova mogu da preuzmu lidersku poziciju ukoliko savladaju Arbu u meču 12. kola

Kada bi se pitali fudbalski navijači, sigurni smo da bismo u svetu imali mnogo više klubova poput Paradu Atletik Kluba. Najprijatnije iznenađenje nove sezone alžirskog šampionata našlo se ovog petka u centru pažnje, zato što bi eventualnom pobedom nad Arbom tim iz prestonice mogao da preuzme lidersku poziciju od aktuelnog prvaka Beluizdada.

Paradu je relativno mlad klub, osnovan 1994. godine u glavnom gradu, Alžiru. Iza njegovog nastanka stoje članovi lokačne akademije Hidre, koji su želeli mesto u kojem bi igrači mogli da nastave i seniorske karijere. Uobičajnija je pojava u svetu da profesionalni klubovi pokreću akademije, ali ovde su stvari otišle u drugom smeru.

Izabrane vesti

Legenda kaže da inicijativu o nastanku kluba pokrenulo 13-orica Alžiraca, koji su u jednom lokalnom restoranu diskutovali o tome kako bi klub mogao da se zove. Razgovor je prekinuo prolazak ambasadora Švedske, sa jasno istaknutim zastavama na limuzini. Navodno, to je direktno uticalo na to da boje dresa budu plavo-žute, kao zastava Švedske.

Prvih godina se Paradu postepeno podizao, 2005. je uspeo da se probije do prve lige, ali tamo nije igrao neku značajniju ulogu. Ispao je u drugi rang 2007. i trebala mu je puna decenija da se vrati u elitu. U međuvremenu je rukovodstvo postavilo jasnu klupsku viziju i plan, da se Paradu potpuno okrene stvaranju mladih fudbalera. Posle ispadanja u drugu ligu sklopljen je dogovor o saradnji sa JMG akademijom, koju vodi francuski trener Žan-Mark Giju, nekadašnji reprezentativac Galskih petlova. Procenjeno je da je u akademiju Paradua uloženo oko 600.000 evra u razmaku od sedam godina, a jedno vreme je prvim timom rukovodio Olivije Giju, Žan-Markov rođak.

15.00: (1,35) Paradu (4,40) Arba (9,00)

Postepeno je to davalo rezultate, klub je počeo da „proizvodi“ sve bolje fudbalere, koji su vremenom preko prvog tima skrenuli i pažnju skauta u Evropi. Od kako se Paradu vratio u elitni rang alžirskog fudbala, plavo-žuti su napravili nekoliko izlaznih transfera na kojima bi im pozavideli i najveći srpski klubovi.

Tako je tada 19-godišnji vezista Hišam Budauji prešao 2019. u Nicu za 4.000.000 evra, što je i dalje rekordni transfer Paradua. Budaui je i dalje član francuskog prvoligaša, standardan je u prvoj postavi, a dobrim igrama je došao i do reprezentacije Alžira.

Nije njegova prodaja bila prva sedmocifrena koju je napravio Paradu. Tri godine ranije levi bek Rami Bensebaini je prešao u Ren za 2.000.000 evra, a njega je potom 2019. kupila Borusija Menhengladbah za četiri puta veću cifru. Bensebaini je sada standardan reprezentativac Alžira, a tržišna vrednost mu je procenjena na 22.000.000 evra.

Rami Bensebaini (©Reuters)Rami Bensebaini (©Reuters)

Za istu cifru Paradu je prodao i centralnog vezistu Adema Zorgana. On je prošlog leta pojačao Šarlrou, a ove sezone se pokazao kao odlično pojačanje. Odigrao je 20 mečeva za crno-bele, postigao jedan gol i zabeležio tri asistencije. Vrednost akademije Paradua prepoznali su i belgijski Kortrajk, portugalski Žil Visente, francuski Le Avr, pa i Esperans Tunis… Svi oni su plaćali sjajna obeštećenja za afričke uslove kako bi se pojačali.

Upliv velikog novca u kasu nije promenio filozofiju Paradua. Štaviše, samo je potvrdio čelnicima da rade ispravnu stvar. Tako su žuto-plavi nadomak liderske pozicije u ligi stigli sa ubedljivo najmlađim timom u čitavom šampionatu. Prosek godina Paradua je 23,4 godine, a poređenja radi drugu najmlađu ekipu ima Olimpik Medea sa prosekom od 25,1 godinom. Aktuelnom šampionu Beluizdadu je prosek 26,5 godina.

Za Paradu igra trenutno samo jedan stranac, 21-godišnji napadač iz Ugande Alan Okelo. Njega je Paradu pre dva leta platio Kampali 200.000 evra, pa je tako postao prvo pojačanje iz inostranstva za koje je klub platio obeštećenje.

Okelo ove sezone igra standardno, ali je za sada postigao samo jedan gol. Nema veze, raspucali su se zato 21-godišnji Ahmed Nadir Benbuali, najbolji strelac lige sa šest pogodaka i tri asistencije, kao i Jusri Buzok, koji je četiri puta bio precizan.

Vredi napomenuti da je Paradu trenutno drugi na tabeli iako je odigrao čak tri utakmice manje od Beluizdada. Od osam mečeva, sedam je rešio u svoju korist, a samo je aktuelni prvak uspeo da ga savlada, početkom novembra sa 3:1.

Danas Paradu traži šestu pobedu u nizu, a po mogućnosti petu bez primljenog pogotka. Rival na papiru ne bi trebalo da mu predstavlja preveliku opasnost, pošto je Arba u zoni ispadanja, sa osam bodova iz 11 mečeva. U poslednja tri kola gosti su osvojili samo jedan poen.

Mi ćemo svakako da nastavimo da pratimo razvoj Paradua, a sigurni smo da nismo jedini, s obzirom na to da su sve brojniji Alžirci koji direktno iz ovog kluba odlaze u Evropu. Kako su krenuli žuto-plavi u novu sezonu, neće biti iznenađenje ako pored još nekog novca od obeštećenja, po prvi put u njihove vitrine stigne i neki trofej.

-----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

ALŽIR 1 – 12. KOLO

Petak

15.00: (1,60) Beluizdad (3,45) Kabilija (6,00)

15.00: (1,80) Konstantin (3,25) Saura (4,60)

15.00: (1,50) MC Alžir (3,80) Biskra (6,50)

15.00: (1,35) Paradu (4,40) Arba (9,00)

18.00: (2,15) Oran (3,00) ASO Šlef (3,50)

Subota

14.30: (2,10) Magra (3,00) Čelgum (3,70)

14.30: (1,75) Olimpik Medea (3,35) Husein Dej (4,70)

14.30: (3,45) Relizan (3,00) ES Setif (2,20)

14.30: (3,90) Tlemsen (3,10) USM Alžir (2,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Paradu Atletik KlubAlžir 1Rami Bensebaini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara