Perfekcija VS potpuno ubrzanje, spremite se za totalni fudbal

Vreme čitanja: 6min | ned. 23.08.20. | 11:48

Na prvi pogled deluje da je Bajern spremio dres za šestu zvezdicu namenjenu prvaku Evope, ali neće biti ni pravo fudbalsko čudo ukoliko skupoceni sastav iz Pariza večeras ispiše novu stranicu svoje istorije

Mogao je Bajern u finalu da dočeka i nekog romantičnijeg protivnika, da je recimo Atalanta imala snage da se probije do kraja. Mogao je da dobije i ekipu koja će do poslednje kapi znoja braniti svoj gol, da je Atletiko nekako našao put do finala. A mogli smo da gledamo i nemačko finale, da se tamo našao debitant Lajpcig. Ali na kraju smo dobili najbolji mogući par u Lisabonu. Objašnjenje za takvu tvdnju je prosto. Teško da će neko večeras, pa ni sam Tomas Tuhel, moći da kaže Nejmaru i Mbapeu da malo "stanu na loptu", da ne uživaju u sopstvenim bravurama i brzim napadima, ili da će neko narediti moćnom Bajernu da uspori ritam i poštedi protivnika. Zato večerašnji okršaj na Lužu (21.00, TV Arena Sport, RTS1) dočekujemo sa željom da gledamo totalni fudbal i jedno od lepših finala ovog takmičenja. Jer tamo su jedine ekipe koje u poslednjih desetak dana pokazale da su sposobne da se dokopaju najvažnijeg trofeja u klupskom fudbalu. Možda je pravilnije reći - u finalu je jedini tim za koji može da se kaže da je u ovom trenutku u stanju da ugrozi mašineriju Hansija Flika. Zanimljivo, ovo će biti prvo finala prvaka svojih država od 1998. godine, što takođe daje posebnu draž ovom spektaklu.

Pari Sen Žermen je svoju psihološku barijeru probio u četvrtfinalu protiv Atalante. Preokretom je došao do samopouzdanja sa kojim je u polufinalu počistio Lajpcig, ali sada mora da pokaže da je i taktički i tehnički zreo da se nadmeće sa najjačim timom Evrope. Bajern je ispunio ono što se od njega očekivalno na ovom turniru, iako su ga svi još pre Lisabona proglasili novim prvakom Starog kontinenta. Flikov tim se odlično nosio sa tim pritiskom na svojim leđima. U četvrtfinalu je bio odgovoran za istorijsku blamažu Barselone, ali su onda u polufinalu usledile oscilacije. Bavarci su pokazali da su ipak od "krvi i mesa", imali su određene padove u igri, ali Lion jednostavno nije imao kvalitet da to iskoristi. Nemamo sumnje da bi Pari Sen Žermenom u pojedinim trenucima reagovao drugačije.

Izabrane vesti

Možda je sve prethodno napisano samo deo naše iskrene žudnje za gledanjem uzbudljive borbe za trofej, mada stojimo pri tvrdnji da je PSŽ u stanju da ovaj meč učini neizvesnim. Ali nema nikakve dileme da je minhenski gigant apsolutni favorit u večerašnjem meču. Bajern još od decembra prošle godine, od kada traje aktuelni niz nepobedivosti, konstatno radi na usavršavanju svoje igre. Redom je čistio sve svoje protivnike i hranio samopouzdanje, a čini se da je nivo savršenstva svoje igre dostigao u četvrtfinalu sa Barselonom. Možda je samo taj meč bio razlog što su fudbalski analitičari u polufinalu sa Lionom našli male zamerke igri ovog tima, uprkos ubedljivom slavlju (3:0). A može se reći da je sve to i bilo dobro za Flikov tim, koji će u finalu naći motivaciju da dodatno da unapredi svoju igru.

Oba tima su vrlo svesna svojih i protivničkih vrlina i mana, tako da ne verujemo da može da bude nekih preteranih iznenađenja kada je u pitanju ono što će se dešavati na terenu. Bajern je odavno do perfekcije doveo način na koji se izlazi iz protivničkog presinga, tako da PSŽ neće smeti previše visoko da izlazi. Sa druge strane, to sebi ne sme da dozvoli ni nemački klub, koji će konstantno morati da vodi računa na brzu tranziciju protivnika. PSŽ je jedini tim na planeti koji u praktično tri sekunde može od svog gola da dođe u gol šansu na suprotnoj strani. Zato treba očekivati da i jedan i drugi tim, a pre svega PSŽ, malo iskoče iz svog šablona i odigraju opreznije. Barem do onog trenutka kada bude postignut prvi gol na meču. Iz ugla posmatrača nadamo se da će to biti što pre.

TUHEL SE MOLI ZA VERATIJEVO ZDRAVLJE, DEFANZIVNA ORGANIZACIJA PRAVI RAZLIKU

Samo poređenje na terenu jeste moguće, ali ne mora bude presudno na terenu. Dva tima imaju vrhunske pojedince, PSŽ neke možda i nadarenije od protivnika, ali kada je u pitanju izgled kompletnog tima - tu Bajernu u ovom trenutku niko u Evropi ne može da stane na crtu. Ukoliko ne Marko Verati ne bude spreman za finale, to će predstavljati ogroman hendikep za Tuhelov tim, jer će se upravo u manevru voditi ključne bitke za prevlast na terenu. Kombinacija Markinjos, Paredes, Erera, bez obzira na sve svoje kvalitete, mogla bi da bude u ozbiljnom problemu kada je u pitanju kontrola lopte. Sa suprtne strane u tome dominira perfektni plejmejker Tijago Alkantara, koji u svakom trenutku u organizaciji igre može da se osloni na Leona Gorecku, ali i na na Džošuu Kimiha, koji igra desnog beka sa glavom i razmišljanjem centralnog veziste. Sa druge strane, tu je i David Alaba, koji retko greši u predaji lopte, pa i Manuel Nojer po potrebi. Sa Veratijem bi PSŽ dobio sigurnost na lopti, a u tom pogledu bi se značajno rasteretio i Markinjos. Ipak, i sam Tomas Tuhel je verovatno svestan da mu je bolje da na terenu ima potpuno spremnog Paredesa, nego rovitog Veratija.

O napadima dva tima ne treba trošiti reči, jer tu nije pitanje kvaliteta, već samo ukusa. Robert Levandovski je već dugo najbolja "devetka" u Evropi, ali niko nijednog trenutka ne sme da ospori kvalitete Maura Ikardija. Ipak, deluje izvesnije da se Tuhel odredi za trio Di Marija, Nejmar, Mbape. Tada bi Argentinac ušao u ulogu dodatnog plejmejkera, kome bi posao bio da otvara prostor dvojici ubitačnih igrača. Nemar je konačno sredio glavu i usresredio se na svoju fudalsku raskoš, a Mbape je uvek tu da napravi pometnju pred protvničkim golom. Sa suprotne strane su potpuno drugačiji igrači, koji sav svoj kvalitet usmeravaju ka konačnom cilju, a to je gol. Hansi Flik je Tomasu Mileru pružio apsolutnu slobodu i omogućio mu da maksimalno koristi svoju fudbalsku genijalnost, Ivan Perišić u Bajernu ponovo doživljava svoje najbolje trenutke u karijeri, dok o Seržu Gnabriju ne treba trošiti reči. U pitanju je ubitača igrač, za kojeg nijedna odbrana ove sezone nije pronašla pravo rešenje.

Stoga je jasno da će ključeve pobede držati defanzivna organizacija dva tima, gde prednost ipak ide na stranu Bajerna. Još jedan hendikep za PSŽ predstavlja to što za meč najverovatnije neće biti spreman "čudotvorac" Kejlor Navas, bez obzira na to što je Serhio Riko vrhunski golman. Iako odbranom komanduje iskusni Tijago Silva, mnogo defanzivnog posla će morati da odradi trojka iz manevra PSŽ. Bekovi Kerer i Bernat ponekad ne deluju previše sigurno, mada su često ostavljeni na milost i nemilost jer krila služe gotovo isključivo za napad na protivnički gol.

Sve pomenuto obećava istinski fudbalski spektakl na stadionu Benfike, jer će zaista biti uživanje gledati na koji način svoje poteze povlačiti dva vrhunska tima. Na prvi pogled deluje da je Bajern spremio dres za šestu zvezdicu namenjenu prvaku Evope, ali neće biti ni pravo fudbalsko čudo ukoliko skupoceni sastav iz Pariza večeras ispiše novu stranicu svoje istorije.

PARI SEN ŽERMEN - BAJERN MINHEN (21.00, TV Arena Sport, RTS 1)

Lisabon

Stadion: Luž

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

PARI SEN ŽERMEN: Riko - Kerer, Tijago Silva, Kimpembe, Bernat - Verati, Markinjos, Erera - Di Marija, Nejmar, Mbape.

BAJERN MINHEN: Nojer - Kimih, Boateng, Alaba, Dejvis - Gorecka, Alkantara - Gnabri, Miler, Perišić - Levandovski.



tagovi

Tomas TuhelHansi FlikMarko VeratiNejmarKilijan EmbapeRobert LevandovskiLiga šampiona

Obaveštavaj me

Bajern
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara