undefined
undefined

Počelo je! Napokon korenite promene u Mančester Junajtedu, Retklif uzeo sportski sektor za 1.350.000.000 funti

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.10.23. | 15:49

Novi šef na Old Trafordu biće Pol Mičel

Ozbiljne promene u posrnulom gigantu Mančester Junajtedu konačno su na vidiku. Ono o čemu se šapuće i spekuliše poslednjih dana, izgleda da polako dobija određenu formu: Ser Džim Retklif na putu je da otkupi 25 odsto akcija kluba sa Old Traforda!

Vest koja u prvi mah ne deluje naročito optimistično za navijače Mančestera, ako se zna da omraženi Glejzeri i dalje imaju ogromnih 69 odsto, međutim britanski multimilijarder navodno je sklopio dogovor sa većinskim vlasnicima da uz pomenutih 25 odsto dobije i potpunu kontrolu nad sportskim selektorom, javlja ugledni Telegraf.

Izabrane vesti

Sve to bilo bi regulisano nizom klauzula, Glejzeri bi, razume se, ostali u klubu, ali ne bi direktmo utucali na ono rukovođenje što se tiče čisto sportskog sektora. Retklif bi dobio mogućnost da postavi potpuno novi menadžment, što bi bi trebalo da utiče na smirivanje strasti i smanjenje nagomilanog nezadovoljstva među navijačima.

Za takvu ulogu vlasnik Ineos grupacije spreman je da plati čak 1.350.000.000 funti.

Isti izvor navodi da aktuelni većinski vlasnici idu ka tome da prihvate ponudu, nakon što je definitivno propao poslednji pokušaj katarskog šeika Jasima bin Hamada Al Tanija da dođe do većinskog paketa akcija.

"Prema nekim informacijama ključnu klupske ličnosti mogle bi još tokom predstojeće nedelje da izglasaju sporazum sa Retklifom, mada postoje insajderi što tvrde da bi dogovor mogao da bude odložen za još neku nedelju. Bilo kako bilo, Džim Retklif zahtevao je da dobije uveravanje kako će njegovi ljudi dobiti operativnu kontrolu nad fudbalskim stvarima", stoji u tekstu britanskog Telegrafa.

Ovaj milijarder poznat je kao veliki navijač Mančester Junajteda i to je ono što u potpunosti odgovara Glejzerima. Njegovim ulaskom u klupske strukture skinuli bi gnev sa sebe, a samim tim i odgovornost za buduće rezultate. Pošto ćemu prepustiti odlučivanje u sportskom sektoru.

Iz priloženog se da zaključiti da Retklif igra mnogo mudrije od bogataša sa Bliskog istoka. Svestan je da Amerikanci ne žele u ovom trenutku da mu prepuste punu kontrolu nad klubom, rizikuje preuzimajući odgovornost za učinak na terenu u bliskoj budućnosti, no očito da veruje u svoj projekat i ljude. I ima jasan plan da postepeno uzme sve konce u svoje ruke.

Njegov dugoročni cilj je potpuno vlasništvo nad Mančester Junajtedom, to je jasno kao dan. Zato će kroz dodatne klauzule pokušati da obezbedi i pravo preče kupovine akcija u narednom periodu. Lokalno poreklo i navijačka opredeljenost značajan su mu adut među navijačima, baš kao i aktuelna situacija u na Teatru snova.

"Spreman sam da Mančester Junajted ponovo učinim klubom broj jedan na svetu", kazao je nedavno i razgalio fanove.

Sa Amerima, razumljivo, igra mnogo pažljivije. Nikuda mu se ne žuri. I nema nameru da plati 6.000.000.000, koliko je traženo Al Taniju. Pogotovo što je vrednost Junajteda na berzi 'svega' 2.700.000.000 funti.

"Bilo bi nezamislivo da uđemo u trku za Mančester Junajted pre tri ili četiri godine, dok nismo imali iskustvo sa Nicom. Sada je situacija drugačija", dodao je Retklif.

Komentarišući najnovije vesti tokom današnjeg dana, poznati novinar Skaj sporta Kave Solhekol izjavio je:

"Mislim da je ovo prvi korak ka konačnom završetku ere Glejzera na Old Trafordu".

U engleskim medijima već su se pojavile i prve spekulacije oko toga kome bi Retklif poverio funkciju direktora fudbala, odnosno prvog čoveka u sportskom sektoru. Navodno, to će biti Pol Mičel, glavni čovek u skauting službi Sautemptona u periodu od 2012. do 2014. godine. Mičel je potom bio zadužen za dovođenje mladih igrača u Totenhem (2014-2018), da bi se nakon toga zaposlio u Red Bulu. Prvo u Lajpcigu, pa u Njujorku i Bragantinu. Od 2000. do 2003. bio je sportski direktor Monaka, a trenutno je član uprave tog kluba.

Pol Mičel je prilično cenjen na Ostrvu.

Podsetimo, Malkom Glejzer kupio je Mančester Junajted 2005. godine. Od 800.000.000 funti, koliko je platio, čak 500.000.000 je pozajmio, što je istog časa postalo dug kluba.


tagovi

Džim Retklif

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara