Posebna rimska strast: Derbi morate da poštujete, ne da ga se plašite

Vreme čitanja: 6min | sub. 06.04.24. | 08:32

Bitka za peto mesto klubova iz Večnog grada dodatno povećava uzbuđenje uoči još jednog Derbija dela Kapitale

Iako po veličini, istorijskim činjenicama, a pre svega po broju osvojenih trofeja, ne može da se smatra najznačajnijom utakmicom italijanskog fudbala, rimski derbi poseduje ono što drugim velikim utakmicama na Apeninima često nedostaje - veliku strast i poseban rivalitet. Može se reći da upravo ta dva segmenta imaju toliku snagu da bukvalno zaslepe aktere rimskog derbija. Onog trenutka kada počne Derbi dela Kapitale bukvalno kreće borba na život i smrt, a rimski Olimpiko postaje prava gladijatorska arena u kojoj pravo na opstanak ima samo pobednik. U tom trenutku više nije važan ni odnos snaga dva protivnika, mada su rimski klubovi po opštem mišljenju prilično ujednačeni.

Prostora za kalkulacije u današnjem 160. prvenstvenom okršaju između Rome i Lacija (18.00, Arena Premium 1), jednostavno nema. U toku je velika borba za petu poziciju u italijanskom prvenstvu, koja će gotovo izvesno biti garant učešća u Ligi šampiona u narednoj sezoni, a razlika između petoplasirane Vučice i sedmoplasiranih Nebeskoplavih je šest bodova. Roma u ovom trenutku na samoj tabeli ne strepi toliko od Lacija, koliko od Atalante, koja ima dva boda manje i utakmicu manje. Dakle, oba tima idu na pobedu, što je nagoveštaj pravog spektakla pred 70.000 gledalaca, koji će većinski biti na strani popularnih Đalorosa.

Izabrane vesti

Danijele de Rosi je svojim dolaskom na klupu Rome, a posebno posle više nego uspešnih rezultata u poslednja tri meseca, današnji derbi podigao na viši nivo. Radi se o čoveku koji je skoro dve decenije, a prethodno i u mlađim kategorijama, vodio velike bitke sa ljutim rivalom. Ono što je najvažnije za Romu, posle odlaska Žozea Murinja, De Rosi je podigao samopouzdanje ekipi i pokazao joj da je u stanju da pojuri glavni cilj, a to je učešće u elitnom klupskom takmičenju. Portugalac je vodio ratove sa spoljnim neprijateljima, ali je onu najvažniju bitku izgubio. Svom nasledniku je predao poraženu vojsku, ostavljenu da bukvalno iskrvari na bojištu. Srećom, preuzeo ju je pravi vojskovođa, trener bez ozbiljnog iskustva, ali čovek koji dobro zna kako se živi u Romi i priprema za ovakve utakmice.

Foto: AFPFoto: AFP

Italijanska javnost je otkrila da je De Rosi na poslednjem treningu pred utakmicu insistirao na psihloškoj pripremi i maksimalnoj koncentraciji pred derbi.

"Morate da poštujete derbi, a ne da ga se plašite", konstatno je ponavljao De Rosi u Rominoj Trigoriji.

Nije ni čudo što je popularni Kapitano futuro ili Budući kapiten stavio psihološki aspekt ispred taktičkog, jer je Roma vezala četiri derbija bez pobede, ali i bez postignutog gola, pa je iz ugla javnosti prisutan prilično veliki pritisak na igrače Vučice da se to promeni upravo u ovom meču.

"Morate sve da pripremite, znajući da je to utakmica koja neće imati normalne posledice. Stres nije isti kao na meču Roma - Sasuolo. Postoji nešto drugačije, prethodni derbiji nisu bili pozitivni. Momci imaju želju za osvetom, koju moramo podgrejati bez preterivanja. To je fudbalska utakmica protiv snažnog rivala, tako da moramo da budemo bistre glave i ponašati se kao fudbalski tim", rekao je De Rosi.

Igor Tudor je baš kao De Rosi došao da gasi požar na nebeskoplavoj strani Večnog grada, ali je imao nešto veće poverenje uprave kluba, s obzirom na to da je potpisao ugovor do jula 2025. godine. To je donekle bilo i očekivano, s obzirom da se radi o treneru koji iza sebe ima pozitivne rezultate. Temperamentni hrvatski strateg se na Apeninima dokazao radeći na Bentegodiju, gde je u sezoni 2021/2022. preporodio Veronu nakon odlaska Euzebija di Frančeska i odveo je na deveto mesto. Potom je otišao u užareni Marselj i zadržao se godinu dana. Zauzeo je treće mesto sa Olimpikom i obezbedio Ligu šampiona, ali je odlučio da ode sa Velodroma uz "umor" kao obrazloženje za rastanak.

Tudor insistira na intenzivnom i hrabrom fudbalu, nije mu primaran samo rezultat, već i utisak koji će ostaviti kod poblike. Ipak, preuzeo je ekipu koja ima višegodišnje usađene navike Mauricija Sarija, pa je bilo nemoguće napraviti radikalne promene sa samo dve utakmice. Posebno što se radilo o okršajima sa Juventusom u prvenstvu i Kupu Italije. Odmah nakon njih čeka ga vatreno krštenje u rimskom derbiju.

"Kao što je poznato, kada igrate tri utakmice u sedam dana, imate malo treninga. Protiv Juventusa sam video više pozitivnih nego negativnih strani. Na dobrom smo putu, igrači dobro interpretiraju stvari na treningu, osećam da su ubeđeni u ono što radimo", rekao je Tudor.

Hrvat će očigledno insistirati na svom stilu igre sve dok on ne bude u potpunosti usvojen od strane igrača.

"Kada počnete da radite, razmišljate o svom stilu fudbala. Ne počinješ da igraš fudbal na jedan način, pa ga posle pet dana promeniš. Stil uvek mora da bude manje-više isti. Sistemi imaju neke veze sa tim do određene tačke. Razumem važnost ove utakmice, želim da je doživim na pravi način. Jedva čekam derbi", poručio je Tudor.

Danijele de Rosi je imao više razloga za zadovoljstvo od Tudora kada je u pitanju priprema utakmice, pošto može da računa na svoje najvažnije igrače. Kapiten Lorenco Pelegrini je odradio suspenziju, a Paulo Dibala bi trabalo da se vrati u startnu postavu Đalorosa i predvodi navalu ekipe sa Romeluom Lukakuom i Stefanom el Šaravijem. Argentinac možda neće biti spreman za svih 90 minuta utakmice, pa se pominje da bi šansu u završnici mogao da dobije i Tami Ejbraham, koji još uvek nije potpuno spreman nakon teške povrede ligamenata kolena.

Evan Endika propušta rimski derbi zbog kartona, što će otvoriti vrata Dijegu Ljorenteu, koji će zaigrati u tandemu sa Đanlukom Mančinijem. Dileme kada je u pitanju Roma postoje samo na bekovskim pozicijama. Pretpostavlja se da će na desnom beku prednost dobiti Zeki Čelik, a na levoj Anhelinjo.

Matija Zakanji i Manuel Lazari doživeli su povrede u porazu od Juventusa u Kupu Italije pre tri dana, pa će najverovatnije ostati van protokola kada su u pitanju formalni gosti rimskog derbija. Čuvar mreže Ivan Provedel je još uvek nedostupan zbog povrede zgloba, dok Nikolo Ravela nije potpuno spreman, iako je počeo da trenira posle osam nedelja pauze. Ipak, Lacio ima kvalitetan tim, okosnicu čine iskusni igrači, koji umeju da igraju ovakve mečeve, pa nema sumnje da će Tudorova ekipa biti potpuno spremna za nadmetanje sa ljutim rivalom.

Derbi dela Kapitale poveren je jednom od najboljih italijanskih sudija, Marku Gvidi, kojem će ovo biti treći rimski derbi u karijeri. Prvi put je delio pravdu u septembru 2019. godine, kada je bilo 1:1, a drugi put u septembru 2021, kada je Lacio slavio sa 3:2. Zanimljivo, bio je to debitantski derbi Mauricija Sarija na klupi Lacija.

Ni jedni, ni drugi, nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo izborom sudije, jer i Roma i Lacio imaju negativan skor kada njihove mečeve sudi Marko Gvida. Vučica na 30 utakmica ima 10 pobeda, osam remija i 12 poraza, a Nebeskoplavi na 27 mečeva devet pobeda, sedam remija i 11 poraza. Zanimljivo, Lacio na poslednja četiri meča u kojima je pravdu delio Gvida ima četiri poraza, od Fjorentine, Intera, Atalante i Milana.

ROMA - LACIO

(18.00, Arena Premium 1)

Stadion: Olimpiko

Kapacitet: 70.643

Sudija: Marko Gvida

ROMA (4-3-2-1): Svilar - Čelik, Mančini, Ljorente, Anhelino - Kristante, Paredes, Pelegrini - Dibala, El Šaravi - Lukaku.

LACIO (3-4-2-1): Mandas; Kazale, Romanjoli, Hila - Marušić, Kataldi, Genduzi, Felipe Anderson - Isaksen, Luis Alberto - Imobile.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

SERIJA A - 31. KOLO

Petak

Salernitana - Sasuolo 2:2 (0:2)

/Kandreva 52p, Mađiore 90+1 - Lorijente 37, Bajrami 44/

Subota

15.00: (1,40) Milan (4,60) Leče (8,00)

18.00: (2,25) Roma (3,35) Lacio (3,50)

20.45: (3,60) Empoli (3,20) Torino (2,30)

Nedelja

12.30: (4,20) Frozinone (3,60) Bolonja (1,95)

15.00: (4,20) Monca (3,60) Napoli (1,95)

18.00: (5,40) Kaljari (3,70) Atalanta (1,75)

18.00: (2,75) Verona (2,95) Đenova (2,85)

20.45: (1,90) Juventus (3,60) Fjorentina (4,50)

Ponedeljak

20.45: (7,00) Udineze (4,30) Inter (1,48)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Igor TudorDanijele De Rosi

Obaveštavaj me

Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara