©Reuters
©Reuters

Povrede ne bi smele da budu izgovor: Totenhem izbegao bruku, ali se crvenih obraza vraća kući (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.12.23. | 22:45

Brajton u potpunosti nadigrao londonski tim na Ameksu, ali je opuštanjem u završnici rizikovao da ugrozi trijumf...

Ako je početkom sezone bilo onih što su verovali da Totenhem može do titule, vremenom ih je sve manje. Ako ih uopšte ima. Bajkovit, istorijski početak šampiona deluje kao davna prošlost. Londonski tim previše oscilira u poslednje vreme i kao takav nema šta da traži u borbi za tron.

Taman što se vratio u 'mod' sa starta sezone, vezao tri pobede i ponovo se uključio u borbu za vrh, Totenhem je na gostovanju Brajtonu u 19. kolu Premijer lige doživeo novi poraz (4:2). Ma debakl, da se nije probudio u završnih petnaestak minuta slobodno možemo reći i bruku, ali se i pored toga što ju je izbegao u London vraća crvenih obraza...

Izabrane vesti

To što je napunio mrežu Đuljelma Vikarija dovelo je do toga da fudbaleri Brajtona povuku ručnu u završnici i nije mnogo falilo da takvim pristupom ugroze pobedu. Totenhem je opuštanje rivala umeo da kazni, za četiri minuta je prepolovio zaostatak i mada je imao još nekoliko prilika u nadoknadi meča, bilo bi nepravedno da je sa Ameksa odneo bod, jer je počeo da igra tek u finišu.

Govoriće Ejndž Postekoglu posle poraza na jugu Engleske verovanto o kadrovskoj situaciji, podsetiti kako nije u timu imao nijednog od startnih štopera (Miki van de Ven, Kristijan Romero) kao ni dvojicu važnih šrafova iz veznog reda (Džejms Medison, Iv Bisuma) i neće ništa slagati. Samo što povrede nikako ne bi smele da budu izgovor za australijskog stručnjaka, jer ima ih i Brajton. Baš je juče Roberto De Zerbi istakao kako ne može da računa na dvocifreni broj igrača među kojima i na neke vrlo važne poput Kaorua Mitome, Solija Marša, Hulija Ensisa, Joela Veltmana, Adama Vebstera. Samo što je Italijan učinio da se izostanci nijednog trenutka ne osete u igri Galebova.

Brajton je tokom sezone često mučio da probije timove u niskom bloku, ali sa Totenhemom tih briga nije bilo. Željan da se nadigrava bez obzira na brojčano stanje na terenu - setite se utakmice sa Čelsijem početkom novembra - i pride bez 'prirodnog' štopera u startnoj postavi (Postekoglu opet na klupi ostavio Erika Dajera) londonski klub bio je rival kao stvoren za De Zerbijevu četu. Gladnoj četi koja je na poslednjih pet utakmica u Premijer ligi imala samo jednu pobedu. Ali je večeras zaigrala kako najbolje ume i od Totenhemove odbrane napravila froncle.

Jato Galebova u pohodu na Pevce poveo je Žoao Pedro. Brazilac je u 19. kolu odigrao jednu od najboljih partija otkako je pre četiri godine stigao na Ostrvo. Posle sjajnog slaloma kroz odbranu gostiju namestio je vodeći pogodak golobradom Džeku Hinšelvudu (njegov drugi u seniorskom timu Brajtona), desetak minuta kasnije iz penala duplirao prednost, da bi u 75. minutu još jednim preciznim udarcem sa bele tačke nokautirao rivala. Između Pedrovih se 'smestio' i prelep gol Pervisa Estupinjana sa ivice kaznenog prostora.

Čak je Pedro mogao da kompletira het-trik da je u smiraj prvog poluvremena, nakon što usled velike greške Pedra Pora sam izbio ispred gola Totenhema, ali je Vikario pročitao njegovu nameru da ga lobuje i vrhovima prstiju sprečio Brajton da već tada reši pitanje pobednika. Pride je Džejms Milner po isteku pola sata igre udarcem sa ivice šesnaesterca uzdrmao stativu, pet minuta kasnije poništen je gol Fakunda Buonanotea zbog ofsajda...

Italijanski čuvar mreže je uprkos tome što je već dva puta do pauze morao da vadi loptu iz mreže bio svetla tačka londonskog kluba u prvom delu i sa pet odbrana bio jedini zaslužan što već na poluvremenu nije doživeo debakl. Jedna od tih pet verovatno će ući u konkurenciju za odbranu kola, možda i sezone. Način na koji je zaustavio udarac Denija Velbeka sa sedam metara pogledajte na video snimku ispod...

Totenhem je prvo poluvreme završio bez udarca u okvir gola, mada je Rišarlison u nadoknadi prvog dela lukavim šutem sa distance okrznuo spoljni deo stative. U nastavku su se gosti na kratko probudili, brazilski napadač je iz ofsajda zatresao mrežu Brajtona praktično u prvom napadu, a najbolju priliku u toj fazi utakmice propustio je nedugo zatim Destini Udogi kada je iz neposredne blizine gađao pravo u Džejsona Stila.

Tek u finišu Totenhem je ponovo zaigrao konkretnije. Posle greške Luisa Danka rezervista Alehandro Veliz je prvencem u Premijer ligi zapalio iskru, četiri minuta kasnije je Dejvis kao mačem prepolovio prednost domaćina, a priliku da unese nervozu među navijače domaćeg tima imao je Pjer Emil Hojbjerg u dubokoj nadoknadi. Ipak, zatresao je stativu, a udarac Pedra Pora posle odbitka izblokirao Estupinjan i sprečio istinsku dramu u preostala dva-tri minuta.

PREMIJER LIGA - 19. KOLO

Utorak

Njukasl - Notingem Forest 1:3 (1:1)

/Isak 23pen - Vud 45+1, 53, 60/

Bornmut - Fulam 3:0 (1:0)

/Klajvert 44, Solanke 62 penal, Sinistera 90+3/

Šefild Junajted - Luton 2:3 (0:1)

/Mekburni 61, Ahmedhodžić 69 - Dauti 17, Robonson 77 autogol, Slimane 81 autogol/

Barnli - Liverpul 0:2

/Nunjez 6, Žota 90+1/

Mančester junajted – Aston Vila 3:2 (0:2)

/Garnaćo 59, 71, Hejlund 82 – Mekgin 21, Dendonker 26/

Sreda

Brentford - Vulverhempton 1:4 (1:3)

/Visa 16 - Lemina 13, Hvang 14, 28, Belegard 79/

Čelsi - Kristal Palas 2:1 (1:1)

/Mudrik 13, Madueke 88p - Olize 45/

Everton - Mančester Siti 1:3 (1:0)

/Harison 29 - Foden 53, Alvarez 64pen, Silva 86/

Četvrtak

Brajton - Totenhem 4:2 (2:0)

/Hinšelvud 11, Žoao Pedro 23pen, 75pen, Estupinjan 63 - Veliz 81, Dejvis 85/

Arsenal - Vest Hem (u toku)



tagovi

TotenhemBrajtonPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara