Umar Nijas (Reuters)
Umar Nijas (Reuters)

Pre šest godina plaćen 18.000.000 evra, danas je otišao kod Džimi Flojda u treću ligu

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.02.22. | 19:03

Jedan od najvećih premijerligaških transfer promašaja

Pre šest godina Umar Nijas je postao treća najskuplja kupovina u istoriji Evertona. Za tadašnje vreme je suma od 18.000.000 evra za obeštećenje bila ozbiljna brojka.

Za taj transfer su mu bile dovoljne dve solidne sezone u moskovskoj Lokomotivi. U 28 prvenstvenih mečeva za popularne Železničare je dao tek 12 golova, ali dovoljno da se Everton upeca i dovede ga kao veliko zimsko pojačanje. Trener je bio Roberto Martinez

Izabrane vesti

Everton je poznat kao klub koji se brzo upeca na neke prolazne senzacije ili izvikana i istrošena imena. Pogotovo od odlaska Dejvida Mojesa. U slučaju Nijasa su napravili jednu od najgorih procena u istoriji kluba. Za razliku od tada dva najskuplja pojačanja Lukakua i Felainija koji su vredeli svaku uloženu funtu, Nijas se ispostavio kao jedno od najgorih pojačanja u istoriji kluba sa Gudisona. Mada je konkurencija žestoka: Tosun, Bolasi, Šnajderlin, Sandro Ramirez, Ešli Vilijams, Klasen

Iako su neki kasnije bili skuplji od njega i debelo razočarali, za mnoge navijače Evertona je Nijas asocijacija na promašeno pojačanje.

Za prvih godinu dana u dresu Karamela je odigrao osam utakmica i nije dao nijedan gol. Posle godinu dana je poslat na pozajmicu u redove tadašnjeg fenjeraša Hal Sitija. Dao je četiri gola na 17 premijerligaških mečeva ali nije pomogao Tigrovima da izbegnu ispadanje i vraćen je na Gudison. U sezoni 20177/18, prvo kod Kumana potom i Alardajsa je dao znake fudbalskog života i postigao osam golova na 22 meča. Došao je novi trener Marko Silva i sklonio ga pa je posle sedam utakmica za polusezonu (bez postignutog gola) pozajmljen Kardifu. Sa kojim je takođe ispao iz lige. I nije dao gol na 13 utakmica.

Kada se opet vratio u Everton, Marko Silva nije više bio trener već Karlo Anćeloti ali ni čuveni Italijan nije računao na njega. Igrao je na svega pet mečeva i napokon mu je istekao ugovor i Everton ga se rešio za sva vremena.

Koliko je bio popularan govori i to što je od jula 2020. do marta 2021. bio bez kluba kada ga je na kratkoročan ugovor angažovao Hadersfild. Povredio je sam sebe na prvom treningu, nije odigrao nijednu utakmicu i od leta 2021. je opet bio slobodan igrač.

Sve do danas.

Sa Ostrva je stigla vest da je trećeligaš Barton Albion angažovao 31-godišnjeg Nijasa do kraja sezone. Bartonov trener Džimi Flojd Haselbajnk veruje da će Senegalac biti veliko pojačanje za njegov tim.

“Očigledno je da Umar nije baš u najboljoj fizičkoj spremi. Trenirao je sa nama neko vreme i pokazao veliku glad da se vrati na teren. Znamo da ima preko 50 premijerligaških utakmica u karijeri verujemo da će biti veliko pojačanje”, rekao je legendarni Holanđanin čiji tim se nalazi na 12. poziciji u trećeligaškom karavanu.


tagovi

Umar Nijase

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara