Kandidati za kupovinu – Džim Retklif i šeik Džasim bin Hamad Al Tani (©Reuters, ©AFP)
Kandidati za kupovinu – Džim Retklif i šeik Džasim bin Hamad Al Tani (©Reuters, ©AFP)

Prodaja Mančester junajteda: Šeik spreman da ide preko cene od 7.000.000.000 evra, Retklif još nije prelomio

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.03.23. | 19:26

Sve bi moglo da bude jasnije uskoro

Protekla 24 časa na Old Trafordu prošla su u znaku sastanaka sa potencijalnim kupcima Mančester junajteda. Prvo je u četvrtak sever Ostrva posetio šeik Džasim bin Hamad Al Tani sa svojom delegacijom i zadržao se skoro 10 sati, dan kasnije je sličan sastanak održao jedan od najbogatijih Britanaca, ser Džim Retklif.

Nije još tako blizu, ali sve je izvesnije da će se ostvariti najveći san navijača Mančester junajteda - da porodica Glejzer posle 18 godina napusti klub. Prema izveštajima dobro obaveštenih ostrvskih medija, vladavini Glejzerovih se polako bliži kraj, a pitanje je ko će od dva glavna kandidata preuzeti kontrolu nad klubom.

Izabrane vesti

Posle razgovora dvojice potencijalnih kupaca sa vodećim ljudima Junajteda, šanse da bi i drugi klub iz Mančestera mogao da dobije vlasnike sa Arabijskog poluostrva drastično su porasle. Za razliku od Mančester Sitija čije su glavešine baš iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za Junajted su zainteresovani milijarderi iz Katara.

Prebogati šeik, inače treći sin Emira od Katara i vlasnika Pari Sen Žermena, Hamada bin Kalifa Al Tanija, prvobitno nije bio spreman da plati cenu od bezmalo 7.000.000.000 evra koju su Glejzerovi postavili kada su se odlučili za prodaju, ali Skaj Sport navodi da je smekšao posle sastanka i da je sada spreman i da "preplati" klub američkoj porodici! Retklif posle sastanka u petak još nije prelomio da li ide u drugi krug nadmetanja, mada je za očekivati da hoće. Prema tvrdnjama izvora Skaja iz Njujorka, šeik Džasim želi da postane novi vlasnik kluba i siguran je učesnik naredne faze pregovora, koja bi navodno trebalo da počne naredne sedmice.

Prodaja Junajteda bi, pod uslovom da su Glejzerovi zaista ozbiljni u nameri da prepuste vlast drugima, mogla da se dogodi na kraju sezone, pre nego što se otvori letnji prelazni rok.

Sama činjenica da su se šeik i njegova svita zadržali na sastanku u Mančesteru čak 10 sati, što je daleko više od planiranog, jasan je signal da su milijarderi iz Katara ozbiljno “zagrejani“. Oni su i ranije dolazili na Old Traford kao navijači, a fokus jučerašnjeg sastanka bio je na tome da dobiju jasnu perspektivu šta bi mogli da dobiju zauzvrat sa eventualnim ulaganjem u infrastrukturu, omladinski pogod i ženski tim. Naravno, prošlo se još kroz gomilu detalja pre nove ponude. Kako Skaj tvrdi, Junajted mora da “proda san“ šeiku kako bi dobili punu cenu.

To što je šeik spreman da ide preko postavljene cene, ne znači automatski da je sve gotovo. On je navodno prilično oprezan, zato je sa sobom poveo ceo tim finansijskih, bankarskih i pravnih eksperata kako bi zajedno sa njim prošli sve detalje pre nego što se definitivno bude odlučio.

On vrlo dobro poznaje prilike u Velikoj Britaniji, pošto se školovao u Kraljevskoj vojnoj akademiji u Sendhurstu. Trenutno je predsednik QIB, jedne od vodećih banaka u Kataru.

Što se Retklifa tiče, 70-godišnji milijarder i vlasnik Ineosa doleteo je u Mančester iz Nice u četvrtak, a tokom dana je fotografisan ispred stadiona, za razliku od šeika koji je želeo da njegov dolazak prođe bez javnog eksponiranja.

Fudbalski stručnjaci u Velikoj Britaniji vide Retklifov potez kao “konstrast“ u odnosu na ono što je uradio šeik Džasim. Vlasnik Nice je poznat kao veliki navijač Čelsija, bio je prošle godine jedan od kandidata za kupovinu kluba na kraju ere Romana Abramoviča, ali se povukao iz trke kada je shvatio da će Amerikanac Tod Boli sa svojim konzorcijumom preuzeti klub.

Retklif je vlasnik multinacionalne hemijske kompanije Ineos, vlasnik je sezonske karte za Čelsijeve utakmice, iako rođen u Mančesteru. Rezidencija mu je u Čelsiju, bogataškom delu Zapadnog Londona. Svojevremeno se dovodio u vezu sa kupovinom Njukasla i Lidsa, pa i Mančester junajteda ranije. Njegova kompanija pored Nice u vlasništvu ima fudbalski klub Lozana, takođe je partner tima Formule 1 Mercedes, a takođe ima i svoj biciklistički tim. Investirala je i u atletiku, ragbi i jedrenje...


tagovi

Džim RetklifMančester JunajtedŠeik Džasim bin Hamad Al Tani

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara