Iliman Ndiaje (©Reuters)
Iliman Ndiaje (©Reuters)

Put do zvezda Senegalca – od poluprofesionalnog kluba iz Londona do Premijer lige i Mundijala

Vreme čitanja: 5min | pon. 21.11.22. | 07:05

Fudbaler Šefild Junajteda Iliman Ndiaje imao je meteorski uspon za samo četiri godine. Možda u Kataru bude nadoknadio odsustvo Sadija Manea

Fudbalski bog u Senegalu je Sadio Mane. Nažalost, zbog povrede zvezdu Bajerna nećemo gledati na Mundijalu u Kataru, ali afrički vladar ima velike ambicije na planetarnom šampionatu. U konkurenciji Holandije, Katara i Ekvadora želi u osminu finala.

Nema Manea, ali tu je Iliman Ndiaje, momak koji je imao meteorski uspon za samo četiri godine. Od malo poznatog niželigaša iz Londona Rajsing Balers Kensingtona stigao je do debija u Premijer ligi za Šefild Junajted. Sada igra u Čempionšipu za tim sa Bramal Lejna, a dobrim igrama u najjačoj drugoj ligi na svetu izborio je mesto među 26 igrača afičkog šampiona na Mundijalu u Kataru. Dosad je odigrao samo dve utakmice u dresu Senegala. Još čeka na prvenac, ali vreme radi za njega, tek su mu 22 godine.

Izabrane vesti

Britanski Miror donosi zanimljivu priču o napadaču rođenom u francuskom Ruanu, u Normandiji. Četiri godine je bio u mlađim kategorijama Marselja, da bi 2014. vratio u Dakar i igrao za tamošnji klub Sakre. Dolazak na Ostrvo 2016. godine bio je pun pogodak.

17.00: (5,60) Senegal (3,50) Holandija (1,70)

Pre četiri godine, trojica muškaraca u ranim dvadesetim godinama, Brendon i Eni Šabani i Džejmi Polit napravili su klub u Londonu. Njihova misija je bila da talentima krče put ka profesionalnim klubovima. Sigurno nisu mogli da sanjaju da će posle ovog poduhvata, njihov polaznik Iliman Ndiaje za samo četiri godine igrati na Mundijalu u Kataru.

Njegov put u kolevku fudbala počeo je u Rajsing Balersu, timu iz britanske prestonice koji se takmičio u najnižim rangovima. Braća Šabani i Polit su čuli za njega dok je igrao u Borehem Vudu.

O njemu se pričalo u gradu“, priseća se Marez Betače, trener ovog londonskog niželigaša.

Brz, neuhvatljiv s loptom, Ndiaje je brzo impresionirao sve u klubu. Bio je u Boreham Vudu na pragu prvog tima, pa je u početku bio rezervisan da se spusti nekoliko koraka niže, da krene od najslabijih liga.

Nije bio siguran da je ovo pravi klub za njega. Pričao s njim i preneo mu kakva je moja vizija i šta želim od njega. Rekao sam mu da hoću da bude naša zvezda, ne samo na terenu nego i van njega. Na kraju sam ga ubedio, stigao je kod nas“, rekao je Betače.

Zanimljivo, ovaj maleni londonski klub ima milionski broj pratilaca na društvenim mrežama. Ndiaje je dobio ne samo priliku da se usavršava na terenu nego i da bude prepoznat, dobije publicitet.

Fudbalera možete da procenite i na način na koji trči. Iliman se savršeno uklapao u naš tim. Bio je tako tanan s loptom. On je verovatno bio najbolji slobodan fudbaler na tržitšu kojeg sam upoznao u dosadašnjoj karijeri. Stvari koje radi s loptom su neverovatne. Ndiaje je veoma vredan i pošten prema fudbalu. Nije od onih ’fensi“ napadača koji čekaju da mu daju loptu. Često se vraća nazad, pomaže igračima iz sredini terena“.

Majka mu je Francuskinja, otac Senegalac. Kada je pikao loptu kao dečačić u rodnom Ruanu prozvali su ga „Sledeći Mesi“. Ipak, njegov razvoj nije tekao brzo. Posle Marselja, gde je bio na čuvenoj Akademiji velikana s Velodroma, porodica se preselila u Dakar.

Kada je Iliman imao 14 godina, sa roditeljima je stigao na Ostrvo.

"Nije dobro govorio jezik. Onda je ušao na fakultetski program u Borehem Vudu“.

U Borehemu je zapao za oko kada je njegov tim igrao trening utakmicu koja je osmišljena da pomogne sudijama Premijer lige da vežbaju VAR procedure koje su uvedena u engleski fudbal godinu dana kasnije. Tada su ga primetili brojnim skauti, a taj meč je krunisao golom u stilu Lionela Mesija i Dijega Armanda Maradone. Ipak, tek odlazak u niželigaški Balers bila mu je odskočna daska za Šefild Junajted.

Kada je došao kod nas, bio je vema talentovan, ali i sirov. Bio mu je potreban trener. On je uvek želeo da ima loptu u nogama, ali smo ga zaista usavršili da može da bude polivalentan igrač, što se sada vidi u Šefildu. Poslao bih mu video klipove igrača koje bih voleo da imitira u svojoj igri, poput Zinedina Zidana“.

(©Reuters)(©Reuters)

Ndiaje je bio na probi u redovima Oštrica. Igrao je utakmicu za tim do 23 godine, impresionirao je saigrače koji su tada igrali u Premijer ligi. Šefild nije oklevao, ponudio mu je kratkoročni ugovor i on se pridružio ekipu do 23 godine. Igrao je i na pozajmici u Hajdu, u Severnoj premijer ligi, ali je prvenstvo prekinuto zbog pandemije korona virusa. Ndiaje se onda vratio u Šefild, prošao kroz težak period, bio je na klackalici.

Sećam se da je to bilo vreme kada je bilo 50-50 da li će dobiti novi ugovor ili ne. Slušao je, radio na sebi, provodio vreme u teretani, fokusirao se samo na fudbal“.

Naporan rad se isplatio, sledeće sezone je Ndiaje igrao za tim Šefild Junajteda do 23 godine, a čak je i debitovao u Premijer ligi ušavši kao rezerva u meču protiv Lester Sitija.

Posle ispadanja Junajteda iz lige, tim je promenjen, a on se ustalio kao starter. Pred kraj prošle sezone je dobio poziv u reprezentaciju Senegala i debitovao za afričkog šampiona.

Nisam mislio da će sve da ide tako brzo. Sećam se da mi je poslao poruku i da je bio presrećan što je u blizini Sadija Manea“.

Ndiaje je ove sezone najbolji strelac Šefilda, postigao je devet golova i imao dve asistencije za Oštrice koji su kandidati za povratak u Premijer ligu. Zasad, nije u prvom planu u reprezentaciji Senegala, ali ko zna. Život piše romane, možda i dobije šansu da se pokaže da afrički vladar dobija još jednog vrhunskog fudbalera.

Nikada ne možeš da se zadovoljiš postignutim, i to je dobra stvar kod Ilimana. On uvek vidi sledeći korak. Razgovarao sam s njim pre Mundijala i rekao mi je da želi da igra Ligu šampiona“, zaključio je Betače.

Mladi Senegalac nije jedini fudbaler koji je prošao kroz ovaj maleni klub iz Londona. Profesionalci su postali i Darijus Džonson (Volendam) i Jusuf Čentuf (Vigan).

Transfermarkt je Ndiajea procenio na 3.500.000 evra, a ukoliko dobije šansu u Kataru, sigurno će mu cena skočiti. 

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO – 1. KOLO

Grupa A

Nedelja

Katar - Ekvador 0:2 (0:2)

/E. Valensija 16pen, 31/

Ponedeljak

17.00: (6,00) Senegal (3,60) Holandija (1,65)

Grupa B

Ponedeljak

14.00: (1,42) Engleska (4,50) Iran (10,0)

20.00: (2,55) SAD (3,00) Vels (3,30)

Grupa C

Utorak

11.00: (1,20) Argentina (7,75) Saudijska Arabija (16,0)

17.00: (2,85) Meksiko (2,80) Poljska (2,90)

Grupa D

Utorak

14.00: (1,53) Danska (4,10) Tunis (7,75)

20.00: (1,28) Francuska (5,50) Australija (10,0)

Grupa E

Sreda

14.00: (1,53) Nemačka (4,30) Japan (7,00)

17.00: (1,20) Španija (7,25) Kostarika (18,0)

Grupa F

Sreda

11.00: (4,10) Maroko (3,25) Hrvatska (2,10)

20.00: (1,55) Belgija (4,30) Kanada (6,75)

Grupa G

Četvrtak

11.00: (1,80) Švajcarska (3,60) Kamerun (5,20)

20.00: (1,53) Brazil (4,10) Srbija (6,50)

Grupa H

Četvrtak

14.00: (1,85) Urugvaj (3,45) Južna Koreja (5,10)

17.00: (1,43) Portugalija (4,50) Gana (9,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Iliman NdiajeŠefild junajtedreprezentacija SenegalaKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara