©Shutterstock
©Shutterstock

Rubin, Soči, CSKA i Dinamo u borbi za evroscenu

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.05.21. | 10:39

Premijer liga Rusije: Na tri kola do kraja timovi koji sede od četvrtog do sedmog mesta na tabeli imaju isti bodovni saldo (46)

Zenit je na pragu titule, kako stvari stoje u kvalifikacije za Ligu šampiona će moskovska Lokomotiva. Spartak još uvek ima šansu da pomrsi račune ekipi Marka Nikolića, dok je u teoriji imaju i naredna četiri tima na tabeli, ali je sva prilika da će se oni ipak boriti za poslednje mesto koje vodi u Konferencijsku ligu. Zato su danas na programu tri jako važna duela, posle kojih će se daleko više znati o tome ko će naredne sezone biti na međunarodnoj sceni.

Rubin sedi na četvrtom mestu, poslednjem koje obezbeđuje kartu za Evropu, ali isti bodovni saldo imaju i Soči, kao i moskovski rivali CSKA i Dinamo. Ekipa za koju nastupa reprezentativac Srbije Đorđe Despotović će tako u 28. kolu ukrstiti koplja sa plavo-belima iz glavnog grada (13.00).

Izabrane vesti

13.00: (2,85) Rubin (3,20) Dinamo Moskva (2,55)

U Rusiji o plasmanu na tabeli, posle bodovnog salda, odlučuju rezultati u međusobnim okršajima, pa je zbog toga sastav iz Kazanja trenutno u poziciji koja vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Sastav Leonida Sluckog je u minuloj rundi propustio veliku priliku da se odlepi, pretpeo je poraz u Krasondaru (0:1), ali je pre toga imao tri vezana trijumfa (minimalnim rezultatom je savladao Soči, Rostov i Ural). Izuzev okršaja sa Bikovima, gde su ostavili slab utisak, crveno-zeleni su u dobroj formi i sa pravom mogu da se nadaju izlasku na međunarodnu scenu.

Dinamo je sa druge strane počeo da štuca u poslednje vreme, posle četiri vezana meča bez poraza u ligi (tri pobede) u minulom kolu je takođe pretrpeo poraz, kod kuće je bio slabiji od Himkija. Iako je dominirao, sastav Snadra Švarca nije uspeo da pronađu put do mreže rivala, a onda je u drugom minutu nadoknade ostao bez bodova.

Ove dve ekipe su početkom februare odigrale jedan prijateljski meč, u kojem je Dinamo slavio (3:2), ali kada su takmičarski okršaji u pitanju, Rubinu je pripao prvi ovosezonski (1:1).

Obe ekipe se pre svega uzdaju u odbranu, dok je udarna igla ekipe Leonida Sluckog srpki fudbaler Đorđe Despotović. Snažni napadač, koji je jedan deo karijere proveo i u Crvenoj zvezdi, najbolji je strelace ekipe sa 11 postignutih pogodaka. Ipak, u aprilu se još nije upisao u listu strelaca, danas je prava prilika da proradi.

Od ekipa koje se bore za to četvrto mesto, CSKA u 28. rundi ima najlakši zadatak. Ekipa Ivice Olića će ukrstiti koplja sa Ufom, koja je prva iznad zone ispadanja, ali sa 14. mesta ide u baraž za opstanak (15.30).

15.30: (1,65) CSKA (3,70) Ufa (5,70)

Armejci su prosuli sve urađeno u prvom delu sezone, došlo je i do promene na klupi, ali Ivica Olić nije uspeo magično da otkloni sve probleme, pa je prilično izvesno da Moskovljane nećemo gledati u Ligi šampiona. Nanizali su tri poraza, u ligi su na kolenima okončali duele sa Sočijem (1.2) i gradskim rivalom Spartakom (0:1), dok su u polufinalu Kupa Rusije pretrpeli težak poraz od Nikolićeve Lokomotive (0:3). Ima CSKA velikih kadrovskih problema, van stroja pred današnji meč je čak osam fudbalera.

Protiv Ufe ipak sebi ne može da priušti kiks, ekipa Alekseja Stukalova je ostala bez šansi da u regularnom delu sezone obezbedi opstanak, do kraja joj ostaje da izbegne direktno ispadanje i da se plasira u baraž. Ima dva boda više od Rotora, u poslednje vreme igra nešto bolje, pa je tako u minula tri kola osvojila šest bodova (savladala Ahmat i Spartak sa po 3:0). U prethodnom je pružila dobar otpor Sočiju (2:3), pa je jasno da CSKA neće imati lak zadatak.

Moskovljani su slavili u prvom delu sezone na gostovanju (1:0), a od narednog rivala ne znaju za poraz u zvaničnim mečevima.

Ekipa Sočija je svakako najprijatnije iznenađenje ruskog šampionata ove sezone, do kraja će voditi neizvesnu bitku za evroscenu, plasman u Konferencijsku ligu bio bi od istorijskog značaja. Danas se sastaje sa ekipom Krasnodara (18.00), koja nema preteranih takmičarskih ambicija.

18.00: (2,25) Krasnodar (3,40) Soči (3,20)

Puleni Vladimira Fedotova su u minula dva kola slavili protiv CSKA (2:1) i Ufe (3:2) i tako se posle dva vezana neuspeha našli u poziciju da se bore za Evropu. Klub osnovan pre tri godine je minuli takmičarski ciklus okončao na 12. mestu na tabeli, izvesno je da će nadmašiti taj rezultat, ali će u poslednje tri utakmice imati priliku da ispiše i istoriju.

Krasnodar se probudio posle serije od tri poraza, koja ga je gotovo ostavila bez šansi da se domogne međunarodne scene. Ekipu je nedavno preuzeo bivši šef struke Armejaca Viktor Gončarenko, uspeo je da zategne redove, pa je protiv Zenita došao do boda u 26. kolu (2:2), dok je u minulom savladao Rubin (1:0). Ipak, od četvrte pozicije Bikove deli osam bodova, pa je jasno da će finiš sezone beloruski stručnjak iskoristiti kako bi se što bolje upoznao sa igračima i napravio temelje za narednu.

Soči je pre dva meseca slavio u okviru kupa, dok u prvom ovosezonskom okršaju ovih ekipa nije bilo pobednika (1:1). Pre toga su u sezoni 2019/20 i jedni i drugi upisali po trijumf.


tagovi

Premijer liga RusijaRubin KazanjDinamo MoskvaCSKA MoskvaSočiĐorđe Despotović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara