Nenad Tomović i Fabijan Ruiz (©Reuters)
Nenad Tomović i Fabijan Ruiz (©Reuters)

Serija B iz ugla Nenada Tomovića: Terzić spreman za Firencu, obratite pažnju na Patrika Ćuriju

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.05.21. | 18:20

Bivši reprezentativac Srbije za Mozzart Sport o utiscima iz sezone na izmaku

Od 2009. godine Nenad Tomović igra u Italiji. Iz Crvene zvezde došao je u Đenovu, zatim nosio dres Lečea, Fjorentine, Kjeva i SPAL-a, s kojim se prvi put našao u drugoligaškom rangu.

U razgovoru za Mozzart Sport bivši reprezentativac Srbije najavio je da će uskoro promeniti sredinu i osvrnuo se na minulu sezonu Serije B. Za njega minulu, pošto je SPAL ostao na korak od plasmana u plej-of, u čijem finalu će se 23. i 27. maja za promociju u viši rang boriti Čitadela i Venecija.

Izabrane vesti

(2,40) ČITADELA (3,10) VENECIJA (3,20)

Tim iz Ferare posle 38. kola imao je isti broj bodova kao sedmoplasirana Breša i osmoplasirani Kjevo (56), ali je zbog slabijeg učinka u međusobnim duelima "izvisio" za plej-of

"Nije prijatno, ali moram da priznam da smo sami krivi za to. Neočekivani porazi u poslednjim utakmicama su doveli do toga da nismo više zavisili od sebe nego od drugih. Neigranje u plej-ofu je težak poraz za sve u klubu, kao i naše navijače", istakao je Tomović.

Jedna od ključnih utakmica bila je protiv "davljenika" Askolija pet kola pred kraj. SPAL je poveo, ali izgubio 1:2. Potom su se nadovezali porazi od Breše i Frozinonea.

"Tačno, mada i pre toga kada smo imali neku šansu da se približimo vrhu i odvojimo u borbi za plej-of, uvek smo pravili loše rezultate. I to protiv ekipa koje su na papiru bile dosta lošije od nas", priznaje 33-godišnji Kragujevčanin.

Pomenuli smo da se uprkos istom broju bodova mesto ispred na tabeli našao Tomovićev bivši klub Kjevo, za koji nastupa još jedan bivši igrač Crvene zvezde - Filip Đorđević. Leteći magarci iz Verone posle velike drame i produžetaka eliminisani su u plej-ofu od Venecije (3:2).

"Kjevo je sasvim zasluzeno ušao u plej-of. Čak si i bili bolji protiv Venecije, ali definitivno nisu imali sreće".

Mnogo više ove sezone očekivalo se od Monce, koju vodi čuveni direktorski tandem Milana, Silvio Berluskoni - Adrijano Galijani, a u timu su Mario Baloteli i Kevin Prins Boateng.

"To samo pokazuje da ne pobeđuje uvek ekipa koja ima najzvučnija imena".

Prednost u finalu Tomović daje Veneciji, ali ne veliku.

"Čitadela je ekipa koju dugo vodi isti trener (Roberto Venturato, od 2015, prim.aut). Imaju skroman budžet, ali odličnu selekciju igrača i sigurno su najveće iznenađenje ove sezone, uz Salernitanu. Venecija, ipak, igra odlično, tako da je po meni blagi favorit".

Mnoge je ove sezone iznenadila Salernitana osvajanjem drugog mesta i direktnim plasmanom u viši rang, uz Empoli. Klub kojim gazduje vlasnik Lacija, Klaudio Lotito, igraće po treći put u svojoj istoriji sa najboljima u Italiji, ali će zbog sukoba interesa morati da pretrpi organizacione promene. Videćemo koliko će se to odraziti na rezultate.

"Mi smo ih u Ferrari glatko dobili 2:0, a u Salernu je bilo 0:0. Nepredvidiva su ekipa, imaju iskusnog trenera koji je već uveo neke ekipe u Seriju A (Fabricio Kastori, prim.aut). Organizacija oko Lotita im trenutno ne ide na ruku, ali siguran sam da će brzo naći neko rešenje", očekuje Tomović.

U redovima pobednika Serije B konstantno je igrao Aleksa Terzić, momak na pozajmici iz Fjorentine. Piše se da ljubičasti žele nazad 21-godišnjeg levog beka, a njegov stariji sunarodnik smatra da neće pogrešiti i ako još neko vreme ostane tu gde je.

"Empoli je zasluženo prvi i veliki doprinos tome dao je Terzić. Sigurno će mu mnogo značiti iskustvo koje je stekao u Empoliju ukoliko se vrati u Firencu, ali i ako ostane, neće pogrešiti".

Individualno gledano, sjajnu sezonu imao je i sam Tomović. Sakupio je najviše utakmica u ekipi SPAL-a. Čak 34, od kojih je u 30 bio starter. Nije čest slučaj da neki igrač ima više nastupa od prvog golmana.

"Imponuje takav podatak. To govori da sam fizički spreman i da su treneri imali poverenje u mene. Lično sam zadovoljan kako sam odigrao sezonu. Osećam se odlično i sigurno ću nastaviti da igram, ali ugovor mi ističe i najverovatnije ga neću produžiti, več ću tokom leta potražiti drugi klub", otkrio je Nenad Tomović za Mozzart Sport.

Iskusni defanzivac izneo je i svoj utisak o najboljem igraču Serije B. Izbor je pao na napadača Pordenonea, 26-godišnjeg Patrika Ćuriju, koji je s devet golova i 11 asistencija u 36 mečeva doprineo da ekipa sačuva drugoligaški status.

"To je igrač koji na svakoj utakmici pravi razliku. Najzaslužniji je za njihov opstanak", smatra Tomović.

Za kraj, bivši fudbaler Crvene zvezde poručio je navijačima srpskog šampiona da budu strpljivi s Filipom Falkom, koji se nije naigrao od januarskog dolaska iz Lečea, ali se očekuje da na leto ima veliku ulogu u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

"Po meni je to normalan period adaptacije. Siguran sam da će u bliskoj budućnosti postati jedan od najboljih igrača Crvene zvezde", zaključio je Tomović.


tagovi

Nenad TomovićSerija B

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara