Erling Haland (©Reuters)
Erling Haland (©Reuters)

Siti najbolji tim, Halandu utešna nagrada, Španci podigli glas zbog Rodrija

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.10.23. | 00:20

Za najbolju fudbalerku godine ponovo proglašena igračica Barselone, ovaj put Ajtana Bonmati

Završeno je još jedno gala veče u Parizu. Čuveni Frans fudbal podelio je nagrade najboljima u 2023, a osmi put Zlatna lopta pripala je Lionelu Mesiju. Znalo se da će biti tako čim je Argentina savladala Francusku u finalu Svetskog prvenstva u Kataru, pa je večeras samo stigla zvanična potvrda. Ima onih koji misle da je trofej trebalo da podignu Sitijevi asovi Erling Haland ili Rodri, međutim, teško je bilo poverovati da će fantastični Gaučos ostati bez nagrade godinu dana nakon što ga uopšte nije bilo u razmatranju zbog slabe klupske sezone. Ni 2023. nije bila uspešnija po tom pitanju, ali je Mesi uspeo da konačno podigne pehar koji je čekao celu svoju karijeru. Na njegovim leđima je Argentina stigla do titule svetskog prvaka pa se može reći i da je zaslužio da mu bude progledano kroz prste.

Utisak je da je najviše oštećen Erling Haland. Norvežanin je postigao 52 gola u 53 utakmice za Mančester Siti, tim koji je proglašen najboljim na svetu i koji je osvojio Ligu šampiona, a dodao je još četiri u dresu norveške reprezentacije. Bio je najbolji strelac elitnog klupskog takmičenja sa 12 golova u 11 mečeva, dok je u Premijer ligi pogodio 36 puta u 35 nastupa. Na sve to ide i devet asistencija, uz četiri gola u FA kupu i Liga kupu.

Izabrane vesti

Španska Marka poziva i na debatu s temom da li je njihov reprezentativac Rodri oštećen. Smatraju da je zaslužio mnogo više od petog mesta u ukupnom poretku, ali podsećaju na prokletstvo pozicije koja nije striktno golgeterska. Rodri se našao iza Mesija, Halanda, Embapea i De Brujnea, a u Marki ističu da je zbog jedinog gola u finalu Lige šampiona protiv Intera, kao i osvajanja Lige nacija sa Španijom, nekadašnji vezista Viljareala i Atletiko Madrida zaslužio bolji tretman.

"Rasprava se može voditi oko toga da li su nagrade pravedno podeljene, ali ne i o tome kakav je njihov značaj. U ovoj diskusiji bi španski fudbal trebalo da podigne glas. Obaveza proizilazi iz toga kada pogledamo nekrunisanog kralja. Osvojio je Ligu šampiona, Premijer ligu i sve što mu se našlo na putu, uključujući i Ligu nacija sa Španijom, ali sve zasluge koje ima, uključujući i gol koji je Sitiju doneo titulu evropskog prvaka, izgleda nisu bile dovoljne za nagradu. Rodri zaslužuje mnogo više nego što je peto mesto na listi najboljih igrača prošle sezone", navodi se u tekstu čuvenog španskog lista.

Kao rešenje za ublažavanje nepravde ubuduće u Marki vide formiranje nagrade i za najboljeg vezistu i defanzivca, kad već postoje one za golmane i golgetere.

Ta za najboljeg strelca osmišljena je prošle godine, kako bi se Robert Levandovski našao na podijimu pored Karima Benzeme kojem je pripala Zlatna lopta za 2022. Ovaj put utešnu nagradu poneo je Erling Haland, dok je najbolji golman Emilijano Martinez zahvaljujući maestralnim intervencijama na Mundijalu.

Za najbolji tim očekivano je izabran Mančester Siti, dok je u ženskoj konkurenciji to Barselona.

Priznanje za najbolju fudbalerku godine ponovo je ponela igračica katalonskog kluba. Posle Aleksije Puteljas trofej se našao u rukama Ajtane Bonmati, koja je osvojila "tripletu" sa Barselonom i Svetsko prvenstvo sa Španijom. Bila je najbolja igračica Lige šampiona i Mundijala, tako da ovo priznanje i ne čudi.

Najbolji mladi fudbaler je Džud Belingem, a još jedan Realov igrač našao se za govornicom, pošto je Vinisijus Žunior dobiju nagradu "Sokrates", Njegova fondacija se bori protiv rasizma i pomaže jednoj od favela u Brazilu, te mu je pripala nagrada koja se dodeljuje za društveno korisni rad.

S obzirom na to da Lionel Mesi karijeru privodi kraju u Sjedinjenim Američkim Državama, a Kristijano Ronaldo i Karim Benzema u Saudijskoj Arabiji, bila je ovo verovatno poslednja sezona na duži period bez neizvesnosti oko dobitnika Zlatne lopte. Sledi nam era Embapea, Halanda, Rodrija, De Brujnea, Belingema, Vinisijusa, Gavija, Pedrija, možda i Harija Kejna, Levandovskog...


tagovi

Mančester SitiErling HalandZlatna lopta

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara