Udarac Fila Fodena pre nego što je došao do het-trika (Reuters)
Udarac Fila Fodena pre nego što je došao do het-trika (Reuters)

Siti pregazio prvu težu prepreku do kraja: Sve prštalo od Fodenove levice (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.04.24. | 23:15

Siti je prvi put ove sezone dobio jednog od trenutno prvih pet timova Premijer lige uz het-trik reprezentativca Engleske

Jedna od najtežih prepreka Mančester Sitija do kraja sezone je arhivirana, ona što ga je jesenas u Birmingemu naterala na patnju, na kraju i na poraz. Došla je Aston Vila na Etihad, mesto na kojem je tri dana ranije odoleo Arsenal (0:0), zapretila, čak i zatresla mrežu trostrukog uzastopnog šampiona, ali bez Olija Votkinsa, Džona Mekgina, Metija Keša i Džejkoba Remzija nije na koncu, bila ni blizu da šokira Gvardiolu i njegove momke. Na kolena ju je bacio Fil Foden jednim od najdominantnijih individualnih izdanja u Premijer ligi ove sezone - 4:2.

Siti je ispratio Arsenal koji je nešto ranije rutinirao Luton, izjednačio se sa Liverpulom na po 67 bodova, a Foden nagovestio da će, ako šampionska trka pripadne Sitiju, u njegove ruke otići laskavo priznanje za najboljeg igrača Premijer lige. Večeras je Vilu počastio het-trikom, trećim u kraijeri (toliko u Premijer ligi imaju Kristijano Ronaldo, Frenk Lampard i Didije Drogba), te došao došavši do 14 ligaških golova (uz sedam asistencija), a bez Fodenovih bravura i inspiracije, Vila bi verovatno skuplje prodala kožu.

Izabrane vesti

Istina, Gvardiola je počeo meč bez Kevina De Brujnea i Erlinga Halanda, ali su za razliku od duela sa Arsenalom po krilima od prvog minuta delovali Džek Griliš i Žeremi Doku razvlačeći odbranu ekipe Unaja Emerija, ujedno prvog rivala sa trenutno prvih pet pozicija tabele kojeg je Siti pobedio od starta sezone!

U svom maniru Građani su posle samo 11 minuta igre napravili procep među linijama gostiju, Doku je poslužio Rodrija, a Španac gađao iznad glave Robina Olsena. Međutim, Vila je momentalno pokazala daje željna nadigravanja, a Džon Duran i pre polovine prvog dela, unovčio smislenu kontru Vile pokazavši da je dostojna zamena za Votkinsa. I nakon što se odbranila od pokušaja Griliša i Hulijana Alvareza zaličilo je da bi gosti mogli na odmor u egalu, ali je u prvom minutu nadoknade postao žrtva sopstvenog živog zida. Bedem od igrača je pukao, a Fodenova lopta prošla između dva krajnja igrača.

Odbrana koja je pre nekoliko meseci posekla krila Sitiju u Birmingemu (Ezri Konsa, Dijego Karlos, Pau Tores, Luka Dinj), večeras je prečesto trokirala, kasnila, ostajala bez rešenja, uz napomenu da je Lengle igrao umesto Toresa. Ali tako je kada izađete pred Siti na Etihadu. Ako ne vučete savršene defanzivne poteze poput Arsenala u nedelju, ako se previše otvorite, Siti vas jednostavno pregazi.

Kada je Gvardiolin tim u 55. minutu preživeo kontru Muse Dijabija i Daglasa Luiza, odnosno kada je Stefan Ortega odbranio udarac Brazilca, a nakon toga i Lengleov pokušaj glavom nakon kornera, Siti je otpočeo misiju overavanja pebede. Počev od Rodrijevog izmišljanja gol šanse Fodenu i trećeg gola, do apsolutnog krešenda reprezentativca Engleske. Nije dobio faul na ivici šesnaesterca u 70. minut, pa je demonstrativno osvojio i u padu je poslao pod prečku.

Odigrao je Siti i za Totenhem koji je ostao na dva boda manje od četvrtoplasiranog birmingemskog tima, uz utakmicu manje takođe. Taj meč tek treba da dobije termin odigravanja i taj meč će Totenhem igrati upravo protiv Sitija. Upravo će Sparsi na papiru biti najteži rival Građana u završnih osam utakmica sezone.

Osim Totenhema, Sitiju su po rasporedu ostali Kristal Palas (G), Luton (D), Brajton (G), Notingem Forest (G), Vulverhempton (D), Fulam (G) i Vest Hem na Etihadu u poslednjem kolu.

PREMIJER LIGA - 31. KOLO

Utorak

Njukasl - Everton 1:1 (1:0)

/Isak 15 - Kalvert Luin 88/

Notingem Forest - Fulam 3:1 (3:0)

/Hadson Odoi 9, Vud 19, Gibs Vajt 45+3 - Adarabiojo 49/

Bornmut - Kristal Palas 1:0 (0:0)

/Klajvert 79/

Barnli - Vulverhempton 1:1 (1:1)

/Brun Larsen 37 - Ait Nuri 45+3/

Vest Hem - Totenhem 1:1 (1:1)

/Zuma 19 - Džonson 5/

Sreda

Arsenal - Luton 2:0 (2:0)

/Edegor 24, Hašioka 44 ag/

Brentford - Brajton 0:0

Mančester Siti - Aston Vila 4:1 (1:1)

/Rodri 11, Foden 45+1, 62, 69 - Duran 20/

Četvrtak

20.30: (1,10) Liverpul (11,0) Šefild Junajted (18,0)

21.15: (2,10) Čelsi (3,70) Mančester Junajted (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiAston VilaFil Foden

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara