©Reuters
©Reuters

Sportingov junak sa Euzebijevim teretom na plećima: Amorimov biser preti da zaslepi Evropu

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.04.24. | 10:12

Igrač odluke u lisabonskom derbiju sa dva gola samo je nastavio uspon koji traje

Pobedom u lisabonskom derbiju Sporting je stekao dragocena tri boda u šampionkoj trci, ali i novog junaka. Sa dva gola u duelu sa Benfikom Ženi Katamo je postao junak Lavova koji će poslednjih šest kola dočekati sa četiri boda više od velikog rivala, ali i sa utakmicom manje.

Krilo iz Moambika je pogocima u prvom minutu i u sudijskoj nadoknadi postalo fudbalska tema broj jedan u Portugaliji potvrdivši da ga sa pravom prate brojni evropski klubovi, ali i da je Sporting imao opravdani razlog da u ugovor potpisan krajem prošle godine ubaci otkupnu klauzulu od 60.000.000 evra.

Izabrane vesti

Hitri ofanzivac, koji se afirmisao kako igrama na krilu, tako i u ulozi iza centarfora, doživeo je igračku eksploziju u utakmici sezone i privukao pažnju praktično čitavog fudbalskog sveta. Zasenio je igrač rođen 2001. godine saigrače koji su u prethodnom periodu nosili glavne uloge Pedra Gonsalveša i Viktora Đekereša, i potvrdio da je biser afričkog kontinenta od kojeg se očekuje da zablista sjajem koji će zaslepiti Evropu.

Privukao je Katamo i pre briljantnog izdanja protiv Benfike pažnju niza klubova iz evropskog krema poput Arsenala, Atletiko Madrida i Nice, međutim upravo lisabonski derbi je stigao kao vrhunac uspona igrača koji je odudarao od konkurencije još od pionisrkih dana.

Krilo koje je u Portugaliju stiglo kao sirovi potencijal, sa 17 godina, za samo jednu sezonu je uspelo da privuče pažnju Sportinga u čijim je radovima doživeo igračko sazrevanje. Impresivnih fizičkih karakteristika (pre svega zbog brzine i niskog težišta) i natprosečne fudbalske inteligencije, Katamo je predstavljao sirovo bogatstvo koje je Ruben Amorim umeo da uobliči i pretvori u aduta neprocenjive vrednosti.

Kao igrač bez odbrambenih navika, Sin Mozambika je stigao u ruke Amorima koji je kao nekadašnji vezista defanzivnih karakteristika umeo da neutrališe nedostatke mladog igrača i od njega napravi igrača koji pokriva sve zadatke uz aut liniju (bilo levu ili desnu), a nagrada kako strategu tako i fudbaleru stigla je u trenutku kada je ona bila najpotrebnija.

"Upoznao sam ga kada je igrao za kadetsku reprezentaciju Mozambika kao pionir. I tada je pokazao natprosečan kvalitet u odnosu na saigrače i rivale. Pratio sam njegov razvoj i nikad nisam imao problem sa njim. Jedini minus je bila odbrana, ali je sa Rubenom Amorimom dosta napredovao i u defanzivi. Pokazao je sve što sam očekivao od njega. Sada je mnogo zreliji igrač, razvijeniji. Bolje razume igru i više učestvuje u odbrani, dok je eksplozivnost i inteligenciju je već imao, kao i tehničke kvlaitete", rekao je nedavno Luis Gonsalveš, portugalski strateg rođen u Mozambiku koji je deo trenerskog staža proveo kao selektor Mozambika, ali i u Sportingovoj školi.

Golovi protiv Benfike, iako su predstavljali zasluženu nagradu, tek su potvrda da je Katamo na pravom putu, međutim do cilja je još mnogo prepreka i dokazivanja. Podložni euforiji, ljubitelji fudbala na portugalskom delu Pirineja počeli su već da premotavaju film decenijama unazad uz konstataciju da bi biser Sportinga mogao da bude najveće ime posle Euzebija koje je Mozambik podario najpopularnijem sportu. Istini za volju, konkurencija nije oštra s obzirom na to da su u poslednjih 20 godina najistaknutiji igrači ove afričke zemlje bili Simao Mate, nekadašnji fudbaler Panatinaikosa, Mekser, bivši igrač Rena, kao i Reinildo Mandava aktuelni adut Atletika.

Iz te perspektive, Katamo bi mogao da postane najpopularniji ambasador rodne zemlje imajući u vidu da su najveća fudbalska imena iz te države Euzebio i Karlos Keiroš istoriju pisali sa portugalskim pasošima u džepovima.

"Katamo ima potencijal da postane simbol mozambičkog fudbala. Ima kvalitete da to ostvari i zato i igra u Sportingu. Ima mnogo ljudi koji vole Sporting u Mozambiku. Katamo može još mnogo da raste, a kada države imaju ovakvog talnta to uvek pomaže u razvoju fudbala u zemlji“, rekao je Amorim posle pobede nad Benfikom.

Svesno odgovornosti i visokih očekivanja je i samo desno krilo.

"Pobeda nad Benfikom mnogo znači i meni i saigračimai. Važna je pobeda. Suze opisuju sve. Nemam reči, veoma sam srećan. Očekivali smo tešku utakmicu, ali smo i bili spremni. Sada je vreme da razmišljamo utakmicu po utakmicu. Usmeravamo fokus na Žil Visente. Još nismo ništa osvojili", rekao je 23-godišnji fudbaler i istakao da je pred njim naporan rad:

"Iskustvo sa pozakmica u Gimaraešu i Maritimu je bilo važno. Nije bilo lako, ali sam uspeo da se afirmišem. Tu sam gde sam i potrebno je samo da nastavim da radim".


tagovi

Ženi KatamoSporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara