Rikardo Sotil (Foto: AFP)
Rikardo Sotil (Foto: AFP)

Srušen san Parminom "vrtiću" na najsuroviji način: Viola oživela za šest minuta pa penalima stigla do četvrtinala

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.12.23. | 00:35

Nikola Milenković strelac u penal seriji

Posle dva neuspešna pokušaja, Parma je u aktuelnoj sezoni na dobrom putu da se vrati u Seriju A, po prvi put otkako je iz iste ispala 2021. godine. Bodovno je izjednačena na vrhu tabele sa Venecijom posle 15 rundi drugoligaškog karavana, a da je spremna da se nosi sa timovima iz elitnog ranga ekipa sa Enio Tardinija pokazala je i Kupu, gde je učešće u sredu završila. Na najsuroviji mogući način!

Nakon što je u prethodnoj rundi spakovao četiri komada Lečeu, Đaloblu je u osmini finala bio na pragu još jednog velikog skalpa. Imali su izabranici Fabija Pekije na Artemio Frankiju punih sat vremena dva gola prednosti i kartu za plasman među osam najboljih, ali je Fjorentina naprasno oživela u završnici meča i sa dva gola u razmaku od šest minuta obezbedila produžetke, da bi se posle boljeg izvođenja penala pridružila Laciju u četvrtfinalu najmasovnijeg fudbalskog takmičenja na Čizmi - 2:2 (0:2), penalima 4:1.

Izabrane vesti

Manjak koncentracije, opuštenost usled kapitalne prednosti ili pak nešto treće, tek, biće ovaj poraz - Parmin tek treći od starta sezone - dobra škola za "vrtić" Fabija Pekije. Vrtić, jer italijanski stručnjak je prethodne noći u Firenci na teren poslao (bilo od starta ili sa klupe) čak desetoricu igrača sa 23 ili manje godina, što dovoljno o potencijalu sa kojim Parma juriša ka Seriji A.

Taj potencijal najbolje je demonstrirala sredinom prvog poluvremena kada je u razmaku od svega stotinak sekundi stigla do dva gola prednosti, prvo evrogolom nekadašnjeg člana Mančester Sitija Adrijan Bernabe, a onda i nepuna dva minuta kasnije akcijom u dva poteza koju je rutinski završio 20-godišnji francuski napadač Boni, kaznivši veliku grešku Jerija Mine.

Oslabljena odlukom Vinčenca Italijana da od starta ukaže priliku onima što je u Seriji A ređe dobijaju, Fjorentina se posle u tim trenucima našla na kolenima i punih sat vremena nije uspevala da odgovori gostima iz Emilija Romanje. Ipak, u 83. minutu sevnula je levica prethodnih nedelja često osporavanog Embale Enzole (do večeras postigao dva gola na 19 utakmica), da bi šest minuta kasnije Rikardo Sotil, koji je prethodno uposlio napadača iz Angole, sa bele tačke sprečio eliminaciju i odveo meč u produžetak.

A, kako tamo nije bilo promene rezultata, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca u kojem su fudbaleri domaćeg tima bili znatno staloženiji (kompletnu penal seriju pogledajte OVDE). Među četvoricom Fjorentininih igrača što su pogodili sa 11 metara u penal seriji bio je i srpski reprezentativac Nikola Milenković, koji je imao čast da sa trakom oko ruke izvede ekipu na početku meča, dok je u redovima drugoligaša precizan bio samo prvi izvođač Ernani, dok su Denis Man i posebno Drisa Kamara nepreciznim udarcima osudili svoj tim na eliminaciju.

KUP ITALIJE - OSMINA FINALA

Utorak

Lacio - Đenova 1:0 (1:0)

/Genduzi 5/

Sreda

Fjorentina - Parma 2:2 (0:2), penalima 4:1

/Enzola 83, Sotil 89pen - Bernabe 21, Boni 23/

20. decembar

Inter – Bolonja

2. janaur

Milan – Kaljari

3. januar

Atalanta – Sasuolo

Roma – Kremoneze

4. januar

Juventus – Salernitana

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup ItalijeFjorentinaParma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara