Ćavi Ernandes i Luis Enrike (©Reuters)
Ćavi Ernandes i Luis Enrike (©Reuters)

Sudbonosna nedelja: Popravljanje finansijske krvne slike i prilika da kategorično 'ne' postane 'da'

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.04.24. | 10:16

Pred Barselonom su dani visokog napona i velikih odluka

Kada su u Barseloni digli ruke od sezone, Ćavi Ernandes poturio je leđa i napravio štit. Odlukom da usred sezone izađe i obznani da će kroz koji meces, kada klupska sezona bude gotova, napustiti Kamp Nou rasteretio je igrače i dobio sve ono što nije do tada. Uperio je svetla ka sebi, naširoko je počelo da se priča o njegovom nasledniku, a katalonski klub je prodisao punim plućima.

Barselona je dobila prethodnih šest utakmica, na 13 zaredom je neporažena i ova nedelja biće sudbonosna. U razmaku od samo nekoliko dana očekuje je revanš meč sa Pari Sen Žermenom i El Klasiko. Pred katalonskim klubom su dani visokog napona, ali i velikih odluka, jer ne samo da finansijska krvna slika može da se popravi prolaskom u polufinale Lige šampiona, nego Đoan Laporta i saradnici veruju da Ćavijevo kategorično ’ne’ može da postane ’da’.

Izabrane vesti

Izričit je bio Ćavi Ernandes i posle eliminacije Napolija i nakon trijumfa na Parku prinčeva – odluku neće menjati. Na leto će napustiti klub. Međutim, odgovorni u Barseloni se ne predaju, žele da izguraju svoje i zadrže ga. Savršeno im je jasno da su šanse minimalne, kao i da će postojati samo u slučaju da se sezona okrene naopačke. Da je potreban radikalni zaokret.

Upravo do toga može da dođe ove sedmice u slučaju ulaska u polufinale Lige šampiona i pobedom nad Real Madridom na Santjago Bernabeuu, jer bi katalonski klub izvršio pritisak na zakletog neprijatelja i makar imao čemu da se nada. Mada, šanse mu nisu bogzna kakve.

Ipak, niz pozitivnih događaja bi mogao da utiče na Ćavija, a katalonski Sport piše da Đoan Laporta, prvi čovek kluba, očekuje samo jedno ukoliko se predomisli po pitanju odlaska – da javnost obavesti na isti onaj način na koji je o odlasku. Dakle, da sazove konferenciju.

Nadaju se i priželjkuju u Barseloni takav scenario iz razloga što su im mogućnosti ograničene. Prevashodno finansijskom situacijom. Neće licitirati i pogađati se sa klubovima oko trenera koji imaju izlaznu klauzulu. Od Luisa Enrikea nema ništa, pregovori sa Robertom de Zerbijem nisu odmakli daleko, iako je Deko bio na sastanku. Sve manje su na Kamp Nouu ubeđeni da mogu do Hansija Flika, koji je slobodan.

Knjiga je spala na dva slova: jedno je Ćavi Ernandes, a drugo – Rafael Markes.

Kad već finansijski ne mogu da pariraju drugima, žele u katalonskom klubu da nastave trend sa trenerskim imenima koja su dobro upoznata kako sistem funkcioniše i koja će u prvi plan gurati igrače iz La Masije. Niz je razloga zašto u Barseloni veruju da bi Rafael Markes bio dobra opcija ukoliko se Ćavi ne predomisli.

Pod jedan već je deo sistema, ima dobre rezultate sa Barsom Atletik i još bolju konekciju sa mladim igračima. Upoznat je sa ekonomskom situacijom u klubu, ne bi imao nerealne zahteve i prihvatio bi stanje kakvo je. Na istoj je talasnoj dužini sa Đoanom Laportom i Dekom, a pride mu je Žorž Mendes zastupnik. Na sve to, kako se može čuti, Rafaela Markesa već oslovljavaju sa ’naš trener’.

Nisu male šanse da to i postane. Svakako će u Barseloni ubrzo morati da preseku.



tagovi

BarselonaĆaviRafael MarkezĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara