BOMBA! Amerikanci ruše Evroligu i prave NBA Evropu uz pomoć FIBA

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.10.21. | 19:58

NBA liga obavestila Đordija Bertomeua o nameri da stvori novo takmičenje koje bi krenulo možda i sledeće sezone

Pre dva dana je katalonski Mundo Deportivo ekskluzivno najavio da se košarkaška Evroliga nalazi u teškoj situaciji i da su pojedini klubovi spremni da joj okrenu leđa i vrate se u FIBA takmičenja. A večeras je ugledna Marka podigla košarkašku Evropu na noge se novom ekskluzivom.

Madridski list tvrdi da Amerikanci u dgovoru sa FIBA kreću u stvaranje NBA Evrope. To praktično znači da bi Evroliga otišla u istoriju ovakva kakva je sada. 

Izabrane vesti

Međutim, ovo ne znači da je će evropski klubovi igrati protiv NBA ligaša. Bar za sada... Plan Amerikanaca je da naprave potpuno novo takmičenje. Posle NBA lige, ženske WNBA lige, razvojne G lige i NBA Afrike, NBA Evropa bi bila peto takmičenje pod okriljem NBA organizacije.

Nezadovoljstvo pojedinih evroligaških klubova radom Đordija Bertomeua i Evrolige je samo ubrzalo celu priče i pregovore, pa se navodi da bi NBA Evropa mogla da krene već od sledeće sezone... Iza novog takmičenja bi kao organizacije stajali NBA i FIBA a sve to uz pristanak nacionalnih košarkaških saveza.

Prvi čovek NBA lige Adam Silver je već poslao pismo Đordiju Bertomeuu u sedište Evrolige u kojem ističe nameru da napravi neku vrstu Evropske divizije u kojoj bi igrali neki od najboljih evropskih klubova. On je navodno već kontaktirao neke od nezadovoljnih evroligaša i dobio njihovo zeleno svetlo za pokretanje novog takmičenja. Podsetimo, nekolicina klubova predvođenih Panatinaikosom, Olimpijakosom, Makabijem i još nekim evroligašima je još letos krenula u rušenje Đordija Bertomeua. Nezadovoljni poslovanjem organizacije koja vodi Evroligu, slabim nagradama i raspodelom finansija, pre nekoliko dana su prešli u ofanzivu i počeli da rade na izalsku iz Evrolige. Iako imaju potpisane ugovore do 2026. godine i moraju da novčane penale ako izađu iz takmičenja, očigledno da su rešili da idu do kraja.

Ovo nije prvi put da se govori o stvaranju NBA divizije u Evropi s obzirom da je priča bila aktuelna i 2012. godine kada je tadašnji komesar NBA lige Dejvid Stern najavio takvu mogućnost.


tagovi

Adam SilverĐordi Bertomeu

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara