Evroliga: Nema proširenja za iduću sezonu! Ali u redu čekaju tri kluba...

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.11.23. | 09:44

I tri nova, velika tržišta, potvrdio prvi čovek elitnog takmičenja Paulisus Motijejunas

Kako će izgledati Evroliga od iduće sezone? Glasina je sve više i sve su intenzivnije, baš kao i spekulacije koji bi to timovi mogli da dobiju vajld karte kao deo projekta 'proširenje tržišta'.

Ima li istine u sve vemu u tome i koliko, odnosno šta nas čeka u bližoj budućnosti, za turske medije govorio je generalni direktor elitnog košarkaškog takmičenja Paulius Motijejunas.

Izabrane vesti

On je odmah jasno stavio do znanja svima da se za sezonu 2024/25 ne planira ni proširenje, niti promena formata takmičenja, o čemu je takođe bilo reči po kuloarima.

"Ne, trenutno ne idemo na proširenje lige. Ne razmišljamo o tome za idući sezonu", izričit je bio Litvanac na početku svog izlaganja.

Ali onda je pojasnio i praktično potvrdio da dugoročne ciljeve za ulazak u takmičenje sadašnjih 'marginalaca'.

"Očigledno je da su za nas London i Pariz ključna tržišta. Uvek smo pričali o tome i to nije tajna. U pitanju je odlična prilika za Evroligu da se tu probije. Ali naše mišljenje je da još nije došlo vreme, da ti klubovi nisu sazreli".

Naravno, i London Lajonsi i Pariz Basketbol mogli bi da se nađu na spisku evroligaša ukoliko bi osvojili Evrokup ove sezone...

"Zaista smo srećni što oba tima igraju u Evrokupu. To je prvi i pravi korak ka ulasku u Evroligu", dodao je Motijejunas.

Prvi čovek Evrolige potom se osvrnuo na glasine kako Pariz sigurno dobija vajld kartu za iduću godinu.

"To nije istina! Postoje mediji koji to tvrde, ali jednostavno nisu u pravu. Ako osvoje Evrokup - da. Biće članovi. U suprotnom - neće. Sve su to lažne informacije. Trenutno samo analiziramo tržišta, gledamo kako ko igra, kakvi uslove ima... Drago nam je i zbog Londona i zbog Pariza, međutim priče od vajld karti za njih nisu tačne, ponavljam".

Motijejunas je podvukao da ako i dođe do proširenja lige u jednom momentu, promene sistema takmičenja neće biti.

"Dakle, iduće sezone proširenja nema, ali ako ga jednom bude, format nećemo menjati. Ključ uspeha leži u sistemu, tako da ne planiramo da ga menjamo".

Sve se glasnije pominje mogućnost da Dubai dobije mesto u Evroligi. Litvanac ne krije da se radi na tome na neki način.

"Istina je da smo u razgovorima sa Dubaijem. U toku je pregovarački proces, sve to traje. To je takođe interesantno tržište za nas. Analiziramo ga. Spremni smo da napravimo prezentaciju za sve naše klubove kada se završe ti pregovori. Onda ćemo zajednički odlučiti. Očigledno da je Bliski istok tržište ka kom gleda i NBA liga, fudbal, svi sportovi gledaju na to tržište. Evroliga nije izuzetak".

Uslovi, tvrdi Motijejunas, neće biti problem...

"Oni mogu da ugoste bilo koga i da naprave vrhunsku organizaciju. Sa druge strane, to je područje koje bismo otključali. Oni su svesni da mogu da pomognu da liga raste, da se razvija i voljni su da budu uključeni u organizaciju, u traženje sponzorstva. Odlična je to prilika za partnerstvo. Ali opet kažem, moramo sve dobro da analiziramo", podvukao je Paulius Motijejunas.



tagovi

Evroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara