"Dajana Butulija u prodoru"
"Dajana Butulija u prodoru"

PONOS SRBIJE: Srpske lavice ušle u polufinale!

Vreme čitanja: 2min | sre. 26.06.13. | 18:52

Prvi put posle više od 20 godina naše reprezentativke imaće priliku da se bore za prolaz u finale - 85:79

Dajana Butulija u prodoru

Gotovo celu utakmicu glavnu reč na terenu vodile su košarkašice Italije, ali onda su Milica Dabović i Jelena Milovanović odlučile da je vreme da se doda gas... I donele plasman u polufinale Evropskog prvenstva u Francuskoj – 85:79.

Izabrane vesti

Posle više od 20 godina Srbija će imati priliku da se bori za medalju!

Iako su gotovo ceo meč gubile, naše najbolje košarkašice nisu klonule duhom, Marina Maljković je smirivala situaciju govoreći da ništa nije gotovo, da ćemo dobiti meč... I tako je na kraju i bilo!

Prva četvrtina prošla je u igri na mahove. Italija je počela meč sa četiri vezana poena, Santane i Resove, ali je Srbija uzvratila serijom 7:0 koju je započela Milica Dabović. Do kraja deonice vođstva su se smenjivala kao na traci, ali su Italijanke na prvi mali odmor otišle sa prednošću od tri poena prednosti.

Gde je stala krajem prve nastavile su Italijanke u drugom periodu. Serijom 7:2 stigle su do prve ozbiljnije prednosti (33:25). Međutim, izabranice Marine Maljković dodale su gas i zaigrale mnogo ozbiljnije, kako u odbrani, tako i u napadu. Srpske košarkašice brzo su istopile prednost rivalki i čak povele sa 36:35 trojkom Jelene Milovanović.

Ipak, prednost je bila kratkog veka, pošto su Italijanke serijom 7:2 stigle do nove prednost (42:38), kojom su otišle na veliki odmor.

Slična priča bila je i u trećoj četvrtini. I jedna i druga ekipa igrale su dobro na mahove, naše dame su imale nekoliko prilika da prelome meč i preuzmu vođstvo, ali je koncentracija popuštala u odsudnim momentima. Italijanke su to maksimalno koristile, pogađale svaki šut koje su uputile ka košu i gradile prednost.

Međutim, ponovo je proradila ona karakteristična crta ovog meča – naše rivalke su se uspavale, Srpkinje su krenule jako i minut pre kraja stigle do rezultat 64:64, ali je ponovo koncetracija opala u prelomnim trenucima. Jelena Milovanović, koja je do tada tvrdoglavo vukla naše devojke napred, imala je priliku da trojkom sa polovine terena donese prednost našim damama, ali lopta nije htela u koš...

Neverovatno, ali istinito – kompletna dešavanja iz prve tri četvrtine samo su produžila svoj tok i u poslednjoj deonici. Italijanke su držale prednost u svojim rukama, naše su napadale neprestano, ali je neverovatno falilo iskustvo u odsudnim trenucima.

Jelena Milovanović

Minut i po pre kraja Milica Dabović odlučila je da preuzme stvar u svoje ruke, vezala pet poena (trojku i dva bacanja) i omogućila Jeleni Milovanović da sa nova bacanja donese prvu prednost našim devojkama – 79:77.

A onda je usledio potpuni potop Italije – izabranice Marine Maljković potpuno su potukle protivnice sjajnom igrom u odbrani i tako rezervisale kartu i za Svetsko prvenstvo! 

Najefikasnije košarkašice u našem timu bile su Jelena Milovanović sa 21 poenom, dok je Milica Dabović dodala 17.

(FOTO: fibaeurope.com, Elio Castoria)


tagovi

Evropaevropsko prvenstvo 2013FrancuskaItalijaJelena MilovanovićMilica Dabovićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara