Raško Katić i Vuk Radivojević u dresu Crvene zvezde (©MN Press)
Raško Katić i Vuk Radivojević u dresu Crvene zvezde (©MN Press)

Raško Katić i Vuk Radivojević o večitim derbijima: Epske bitke s kojima se ljudi sažive, rešavaju ih domaći igrači

Vreme čitanja: 8min | čet. 08.12.22. | 15:57

Dvojac koji je dobro iskusio težinu susreta Crvene zvezde i Partizana za Mozzart Sport govorio o istorijskom susretu u Evroligi i prisetio se nekih od najupečatljiivijih okršaja beogradskih velikana

Večeras je na programu drugi večiti derbi u tekućoj sezoni, ali je mnogo više od još samo jednog u nizu. Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet će ukrstiti koplja u istorijskoj bici, prvoj na evroligaškom bojištu (20.30). Dovoljno je reći da su beogradski rivali prevalili 286 susreta, a da se nijednom nisu pogledali u oči na evropskoj pozornici.

Akteri brojnih bili su Raško Katić i Vuk Radivojević. Pa i prvog u ABA ligi pre 18 godina. U razgovoru za Mozzart Sport prisetili su se nezaboravnih iskustava sa sudara crveno i crno-belih i napravili idealan uvod u otvaranje novog poglavlja jednog od najvećih evropskih rivalstava.

Izabrane vesti

Katić je derbi iskusio sa obe strane. Dres Zvezde nosio je u dva navrata (2004/05; 2012-2014), dok je boje crno-belih branio od 2010. do 2012. Pobeđivao je i gubio, slavio i nervirao se, ali kao ni ostali akteri, nije ostao ravnodušan na sve što derbi predstavlja u srpskoj sportskoj javnosti.

"Zaljubljenik sam u derbije. Predstavljaju nešto više od utakmice. Vlada posebna atmosfera, specifična je priprema igrača. Bez ozbira na kvalitet ekipa, uvek bude drugačije i teško. Mnogo je emocija, naboja, pritisaka sa svih strana. Sada hladne glave mogu da kažem da je malo i preterano sve to. Da li je to do mentalitet, da li su nam potrebni bojevi, velike, epske bitke i mi se saživimo. Nedostaje mi malo ta atmosfera, kada ste gost, pa policija prati vaš autobus, slivaju se reke navijača niz Takovsku, pa uvrede, poklici - sve skupa", pričao je Raško Katić u razgovoru za Mozzart Sport.

Prisetio se i dolaska na Mali Kalemegdan, gde je sarađivao sa Zmagom Sagadinom i odmah bio akter premijernog susreta večitih u regionalnom prvenstvu.

"Moja razmišljanja tada i sada nisu ista uopšte. Bio sam na početku karijere, hvatao zalet i tu nisam bio dovoljno dobar sa glavom da bih mogao da igram za tako veliki klub. Zato sam i izgoreo u prvoj godini i nisam pokazao šta samo mogao".

Nije zaboravio ni pomenuti okršaj, koji su crno-beli rešili sa 95:81 u svoju korist:

"Dejan Milojević je u tom periodu bio dominantan i imao sam zadatak da moram da uđem i da ne sme da mi da koš. Čim postigne koš, usledila bi izmena. Tako smo se spremali".

Jedan susret beogradskih velikana mu je posebno ostao u sećanju.

"Kada su igrali Leo Vesterman, Žo Lovernj, Vladimir Lučić i Davis Bertans u Laktašima finale ABA lige (2013. prim. aut). Vodili smo na poluvremenu sedam razlike, imao sam izizetnu želju da osvojimo titulu, ali oni su u drugom poluvremenu izašli kao nov tim. Bertans je pogađao preko ruke, mi smo se vezali nekako... Taj derbi mi je ostao urezan. Na korak od trona ABA lige, ali ništa...", nastavio je Katić koji je kao utešnu nagradu dobio priznanje MVP-a finalnog turnira.

Vuk Radivojević je boje Zvezde branio od 2003. do 2007. godine. Prvi put. Potom u sezoni 2009/10, a poslednji put leta 2013. godine (2011-2013). Drugi je na listi igrača sa najviše nastupa u derbijima - odigrao je čak 42. Luka Mitrović će ga večeras pomeriti na treće mesto.

"Totalno drugačija utakmica od svih drugih i najveća u kojoj sam igrao. Prvi derbi je za mene bio možda i najveća stvar u čitavom životu. Bio sam klinac sa 19 godina koji je imao veliku želju da stane na parket pred Partizan", rekao je Radivojević, danas sportski direktor Igokee, u razgovoru za Mozzart Sport.

(1,55) Partizan Mozzart Bet (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Posebno pamti finalnu seriju plej-ofa Superlige Srbije leta 2007, kada je odigrao dve sjajne utakmice. Nije mu ipak ostala u lepom sećanju, jer je Partizan sa 3:1 u pobedama došao do titule.

"To je bilo pred moj odlazak u Španiju. Čitava serija, četiri utakmice u sedam dana protiv Partizana. Bili smo baš blizu, ali posle prve utakmice i svega što se desilo, da li je bio aut ili nije, psihički nismo uspeli da iznesemo seriju. Klub je bio u velikim problemima, ali skupila se dobra ekipa sa željom da se osvoji titula, ali nije se dalo. Odigrao sam te dve utakmice, jednu sa 37, jednu sa 29 poena, Gurović je jednom dao 35 poena. Čitava serija je bila kvalitetna, ali nismo uspeli da osvojimo titulu i to mi je jedini žal", ističe bivši as crveno-belih, koji za razliku od nekadašnjeg saigrača nije iskusio derbi sa obe strane.

Katić ipak tvrdi da nema opredeljenje, ali mu je, posebno iz jednog razloga, trenutno draža Crvena zvezda.

"Navijam samo za Srbiju. Igrao sam uvek srcem i najbolje što umem za klub za koji nastupam. Ipak, moram da primetim, dok sam ja igrao u Partizanu, imali smo trojicu stranca što je u tom momentu bio nezabeležen broj. Sada je vrlo često petorka stranih igrača na terenu. Ne sudim, ne kažem da li je to dobro ili tako treba, ali mi se ne dopada. Tako mi je u ovom treuntku draža Zvezda. Ima naših igrača, tu su i neki moji drugari i nekako mi je bliža".

Podseća i da su srpski košarkaši uvek drugačije osećali atmosferu koja se generiše oko sudara večitih rivala.

"Prethodni derbi su baš naši igrači dobili. Stranac to ne može da oseti. On može da prati nas koji imamo taj neki naboj, kao što su pratili nas dok smo igrali kada su bili u manjem broju. Za njih je to utakmica kao i svaka druga. Nema taj žar i ne može to da oseti. To je drugi mentatalitet, moramo da prihvatimo da nismo isto odrastali."

Sličnog mišljenja je i Radivojević.

"Drago mi je što se vratio Nemanja Nedović. Domaći igrači su uvek prevaga, što se pokazalo i poslednjih godina. Ognjen Dobrić je tu dugo, Branko Lazić, Stefan Lazarević – veliki je broj domaćih igrača koji na kraju iznesu ono što stranci ne mogu.".

Prokomentarisao je i kvalitet stranaca iz spoljnih linija oba tima.

"Vildoza je neki drugi nivo. NBA igrač koji će tek pokazati šta može. Kevin Panter je odavno pokazao kakav je igrač. Ne sviđa mi se to što imaju više stranaca, ali vratili su recimo Danila Anđušića. Žao mi je što Uroš Trifunović nije pronašao bolju ulogu, Jam Madar, Džejms Naneli i Dange Egzum su vrhunski igrači. Obe bekovske linije imaju veliki kvalitet".

Dok je Radivojević komentarisao bekove, Katić je bio idealan sagovorik za analizu centara večitih rivala.

"Košarka se menja, drugačiji su danas centri. Matijas Lesor je atletski veoma sposoban i dominantan, ali primećujem da u odlučujućim trenucima nije naročito rad da preuzima odgovornost", a onda je ishvalio vernog Zvezdinog vojnika Mitrovića:

"Luka je najpre fenomenalan čovek, ali i kao igrač. Izuzetno dobro koristi prostor i pivot ispod koša. Ima plejmejkerski mozak, ume da napravi višak, podeli loptu. Nesebičan je i uvek igra za tim. Veoma je koristan, dobar u odbrani i napadu, odličan na skoku. Mogao je da ima i daleko bolju karijeru da ga nisu pratile te povrede. Izuzetno kompletan igrač i veoma je dobar za tim kao čovek i kao igrač koji ne pokušava sebe da istakne, već ume da se uklopi i napravi korisnu ulogu u timu".

Vodiće Lesor i Mitrović paklenu borbu pod obručima u vatrenoj atmosferi Beogradske arene, koja će dati vetar u leđa crno-belima. Katić ipak smatra da navijači ne prave toliku prevagu.

"Nije mi bilo bitno čiji su navijači. Samo da ne bude muk, da se čuje galama i da se nešto dešava. Kada se čovek zagreje i krene da igra, ne postoji okolo ništa. Protivnik, ti, tvoje misli - to je to. Daje neki vetar u leđa puna dvorana, kada se čuje žagor. Ne smatram da će to biti prevaga na strani Partizana, jer Zvezdini igrači već godinama igraju u toj atmosferi".

Ipak, potrebno je pripremiti se za sve uslove koje derbi sa sobom nosi.

"Svaki igrač ima svoj način pripreme. Kao što teniseri imaju kratku memoriju da se ne sećaju prethodnog poena, tako se i mi trudimo da vizualizujemo stvari i svaki detalj koji može da se desi na utakmici. Svi znamo šta su nam mane i vrline i trudimo se da vizualizujemo te neke negativne stvari koje mogu da se dese, prisetimo se pripreme i smirimo u datom trenutku. Tako sam se ja spremao. Motao sam utakmicu po glavi i vraćao je. Nekada se puls preterano ubrza, morate da odreaguje na način na koji niste planirali, ali pretežno je sve isplanirano iako publici možda nekada deluje da nije".

Radivojević ističe da je izuzetno bitno ostati smiren.

"Zavisi od igrača do igrača. Postoje igrači za velike utakmice, dok pojedini na njima ne mogu da se sastave. Motivacije nikome ne manjka. Svi su svesni težine susreta i ništa dodatno im nije potrebno. Često su te utakmice i na jednu loptu, zbog velikog značaja dolazilo je i do incidenata. Bitno je sačuvati mirnu glavu tokom 40 minuta i to na kraju da bude prevaga", ističe Vuk Radivojević.

Kada se sve sabere i oduzme, šta će večeras presuditi?

"Partizan može da računa na bolju pripremu same utamice. Potentna su ekipa, imaju dosta kvalitetnih napadača koji mogu da kazne protivnika u bilo kojoj situaciji. Zvezdu je išao šut, imala je dobar protok lopte, ali očekujem da se Partizan adaptira na igru Zvezde bolje. Možda su malo olako shvatili taj prvi meč. Biće sigurno napetija utakmica, ako Zvezda pogodi šuteve i podigra odbranu kako treba, biće zanimljivo", tvrdi Raško Katić.

Podseća Radivojević na prethodni meč i nada se pobedi Crvene zvezde.

"U takvim utakmicama je pet minuta dovoljno da se jedna ekipa odlepi. Kao u prvoj utakmici kada se Zvezda odlepila posle tri čevrtine. Partizan je u maloj krizi, ali imaju danas prednost je će biti njihovi navijači. To će ih dodatni poneti. Kada igrate pred punom dvoranom svojih navijača, to daje 10-20 odsto prednosti domaćoj ekipi. Voleo bih pobedu Zvezde, u dobrom su ritmu i nadam se da će tako nastavtiti", zaključio je Vuk Radivojević


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetRaško KatićVuk Radivojević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara