Nikola Mirotić ponovo odlučujući faktor (©Reuters)
Nikola Mirotić ponovo odlučujući faktor (©Reuters)

Samoubistvo! Barsa se digla iz pepela i preživela 17:0 Baskonije i 11 poena minusa, Henri promašio pobedu

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.10.20. | 22:49

Barsa se vratila iz mrtvih i naparavila podvig

Kada su voditelji zvaničnog programa pitali Šarunasa Jasikevičijusa da opiše sve što se dešavalo u poslednjoj četvrtini derbija u Vitoriji i reprize finala ACB lige od pre samo nekoliko meseci, odgovorio je kratko sa: “Čudna utakmica“.

Mogao je verovatno da upotrebi i neki jači izraz, ali poslednjih deset i po minuta ovog susreta trebalo bi da postanu predmet naučnog istraživanja. Jer, verovatno bi samo oni mogli da objasne kako je Baskonija posle serije 17:0 i vođstva od 11 poena razlike dozvolila Barseloni da se podigne iz totalnog psihičkog nokdauna, vrati u život, preokrene rezultat i na kraju slavi sa 72:71 (20:19, 19:18, 19:19, 14:15).

Izabrane vesti

Šta reći, kako ovo objasniti? Od momenta kada je Tonje Džekiri ubacio dva slobodna bacanja na 35 sekundi pre kraja trećeg kvartala Baskonija se razgoropadila i progutala starog rivala u jednom zalogaju! Džekiri je nesvesno pokrenuo lavinu koja se obrušila na Barselonu, a Baskonija je na talasu koševa Zorana Dragića i Ahila Polonare pravo niotkuda otišla sa 52:58 na 69:58, uz četiri i po minuta na semaforu! Baš posle atraktivnog zakucavanja Polonare iz ofanzivnog skoka Jasikevičiju je uzeo tajm-aut posle kojeg više ništa nije bilo isto na parketu.

Aleks Abrines je trojkom otvorio seriju, koju su nastavili Nikola Mirotić i Kajl Kurič, a kako su sekunde prolazile, tako je voda sve više ulazila u uši prvaku Španije! Ređali su se promašaji i greške, a sve to ispratili su gosti koji su posle trojke Kuriča na ulazu u poslednji minut meča najavili pravu senzaciju. Pokušao je Duško Ivanović da preseče nalet rivala uz minut odmora, ali nije vredelo – Barselonu više ništa nije moglo da zaustavi. Koliko je Baskonija bila u haosu pokazuje detalj sa sledećeg izvođenja auta. Luka Vildoza je “prodao“ loptu Abrinesu koji je snažno zakucao i, ispostaviće se brzo, rešio meč! Bio je to poslednji koš na meču, iako je na semaforu bilo još 52 sekunde.

U napadu za pobedu Pjerija Henri je loše reagovao i dobio snažnu blokadu od Mirotića, a ni za dve sekunde Baskonija nije mogla ništa više da iskreira. Barsa se digla iz mrtvih i uzela zasluženu pobedu.

Upravo je Mirotić bio najbolji pojedinac susreta sa 18 poena (8/12 iz igre, 7/10 za dva), uz sedam skokova i po dve asistencije i ukradene lopte za indeks 27. Brendon Dejvis je dodao 12, a Abrines 10 poena. Kod Baskonije Dragić je ubacio 15, Polonara 14, a Jusufa Fal 11 poena. Henri je ubeležio po osam poena i skokova, uz sedam asistencija.

EVROLIGA – 6. KOLO

Četvrtak

CSKA M. – Valensija 84:75

/Džejms 17 – Kalinić 15/

Asvel – Žalgiris 74:83

/Kaudi 18, Jabusel 17, Lajti 16 – Grigonis 25/

Makabi Tel Aviv – Fenerbahče 65:75

/Vilbekin 23 – Muhamed 17/

Real Madrid – Bajern 100:82

/Kerol 19 – Boldvin 18/

Petak

Himki - Crvena zvezda 83:77

/Mekolum 23 - Lojd 18/

Olimpijakos - Efes 79:84

/Martin 11 – Micić 20/

Baskonija - Barselona 71:72

/Dragić 15 - Mirotić 18/

**kvote su podložne promenama

Odloženo

Zenit – Panatinaikos

Milano - Alba




tagovi

EvroligaBaskonijaNikola MirotićZoran Dragić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara