Dejan Davidovac i Aleksa Stepanović (Foto: MN Press)
Dejan Davidovac i Aleksa Stepanović (Foto: MN Press)

Šareni Sferopulosov debi: Teo i Nejpir dirigovali, Zvezda drhtala do finiša

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.10.23. | 20:08

Dejan Davidovac i Dalibor Ilić se našli pod posebnim opterećenjen na prvom meču novog trenera

Crvena zvezda je otvorila novo poglavlje sa prvim trenerom koji dolazi van prostora bivše Jugoslavije, još od sezone 1997/98 i Amerikanca Toma Ludviga. Janis Sferopulos je zasukao rukave, posle jednog odrađenog treninga sa ekipom debitovao i upisao prvu pobedu na klupi srpskog šampiona, ali nije sve baš išlo glatko. Crveno-beli su tek u finišu slomili FMP i slavili u Železniku 72:83.

Mora se odati i priznanje izabranicima Nenada Stefanovića, koji su bili rešeni da se dobro odmere sa evroligaškim protivnikom i tako nastave da rastu posle turbulentnog početka sezone, ali utisak je da je ovo bio i eksperiment novog trenera, koji je rešio da testira snage, a posebno unutrašnju liniju i njihovu saradnju sa organizatorima igre.

Izabrane vesti

Svi igrači koji su kročili na teren su se upisali i u listu strelaca, što je postala praksa na startu sezone u redovima Crvene zvezde. Na kraju je najefikasniji bio Miloš Teodosić, koji je zabeležio i dabl-dabl sa 11 poena i 10 assitencija. Po 10 poena dodali su Dejan Davidovac, Dalibor Ilić, Šabaz Nejpir i Jago Dos Santos, a najkorisniji je na kraju bio američki plejmejker koji je takođe bio blizu dabl-dabla sa osam završnjih dodavanja (indeks 18).

Kod FMP-a najefikasniji Džordan Voker sa 17 poena, dok je Aleksa Stepanović dodao 15.

Od starta se videlo da su instrukcije bile da se igra strpljivo u napadu i da se traže rešenja u reketu. Uglavnom su svi igrali prilično angažovano, što se i očekivalo na debiju novog trenera, Često se nudio Dejan Davidovac, a kada je on bio van terena, neretko su se napadi igrali i za njegovu zamenu, Dalibora Ilića. U timu ovoga puta nije bilo Marka Simonovića, Ognjen Kuzmić je meč presedeo na klupi, ali je utisak da je Sferopulos imao jasno zacrtane rotacije i da se trudio da ravnomerno rasporedi minutažu svim igračima, ali i da optereti unutrašnju liniju.

Fokus je bio na uigravanju određenih stvari, pre svega u pozicionim napadima. Utisak je da se insistiralo na strpljenju i traženju rešenja kroz reket, gde su često u fokusu bili upravo pomenuti Davidovac i Ilić, koji na početku sezone nisu bili toliko aktivni na protivničkoj polovini, te se čini da bi kod grčkog stručnjaka mogli da dobiju veću ulogu. Naravno, visoke igrače asistencijama su hranili Teodosić i Nejpir, pa je ekipa meč okonačala sa čak 31 asistencijom.

Zvezda je uglavnom kontrolisala dešavanja na parketu, čak i kada nije briljirala. FMP se borio i praktično konstantno bio blizu, ali nisu crveno-beli ulazili u paniku nijednog trenutka, dozvoljavali protivniku da ih odvrati od ciljeva koje je novi trener zacrtao za debitantsku utakmicu. Koliko je Sferopulos bio rešen da testira snage, najbolje oslikava podatak da je na poluvremenu najefikasniji bio Teodosić sa sedam poena, a da nijedan igrač nije proveo više od 23 minuta u igri (Davidovac). Iskusni plejmejker je vrlo dobro razigravao ekipu i koristio svaki višak prostora da dođe do poena. Imao je dobru saradnju sa visokim igračima, što bi kod novog trenera mogla da bude kičma ofanzive.

FMP je preko raspoloženog Džordana Vokera u poslednjoj deonici u potpunosti uhvatio priključak, a onda je Jago dos Santos iskoristio priliku da pokaže od čega je. Domaćin je uspeo i da izjednači rezultat sredinom poslednjeg kvartala, ali je Brazilac sa nekoliko dobrih potezao dao crveno-belima prostora da prodišu. Vezao je pet poena i odlepio crveno-bele, a onda su saigrači sa linije penala priveli meč kraju.

FMP - CRVENA ZVEZDA 73:82 (16:21, 17:20, 23:20, 16:22)

Hala: FMP Arena

Sudije: Dragojević, Milojević, Katić

FMP: Votson 6, Subotić 9, Pavićević 8, Stepanović 15, Voker 17, Šaranović 3, Simović 3, Matović, Vuković, Luk 3, Beson 8.

CRVENA ZVEZDA: Teodosić 11 (10 as), Hanga 5, Davidovac 10, Mitrović 7, Lazić 3, Nejpir 10, Tobi 9, Bolomboj 1, Ilić 10, Geidraitis 7, Jago Dos Santos 10.

ABA LIGA - 4. KOLO

Petak

Split - Borac Mozzart 75:61

/Perković 21 - Uskoković 15/

Budućnost - Cibona 93:85

/Ros 16 - Aranitović 16/

Subota

Krka - Zadar 75:88

/Stergar 23 - Božić 24/

Nedelja

Igokea - Cedevita Olimpija 83:72

/Tanasković 15 - Kobs 16/

Studentski centar - Mornar 94:79

/Kamenjaš 17 - Jovanović 18/

Ponedeljak

FMP - Crvena zvezda 72:83

/Voker 17 - Teodosić 11/

20.00 (8,50) Mega (25,00) Partizan



tagovi

KK Crvena zvezdaFMPFMP ŽeleznikKK FMPJanis SferopulosMiloš TeodosićDejan Davidovac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara