Vanja Marinković (©Starsport)
Vanja Marinković (©Starsport)

Tenerife pokazao crno-belima kako do pobede u Vitoriji

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.10.22. | 21:48

Kasno buđenje Vanje Marinkovića i poraz Baskonije kod kuće, izgubila i Valensija, a Barsa iskalila bes na Fuenlabradi

Delovalo je da je Baskonija posle trijumfa nad Valensijom na startu Evrolige na dobrom putu. Ipak, Tenerife je pokazao da je pred Đoanom Penjarojom i njegovim saradnicima puno posla. Sastav iz Vitorije je u neizvesnoj završnici izgubio kod kuće od Tenerifa i tako pokvario raspoloženje u timu pred dolazak Partizan Mozzart Beta u Fernando Buesa Arenu i meč drugog kola elitnog takmičenja - 79:85.

Reprezentativac Srbije Vanja Marinković je bio bez poena sve do poslednjih minuta, a onda je sa pet odlepio domaći tim i delovalo je da bi mogao da izraste u heroja. Ipak, gosti nisu odustajali, a Marinković nije uspeo da produži seriju pogodaka. Na kraju su se izabranici Ćusa Vidorete sa linije penala odlepili i slavili.

Izabrane vesti

Nijanse su presudile. Zlatni Španac Haime Fernandez je sa 19 poena bio najefikasniji na utakmici, dok je iskusni Finac Sasu Salin dodao poen manje. Mladu ekipu iz Vitorije je predvodio Estonac Sander Rajeste sa 15 poena za isto toliko minuta, dok je ponovo odličan bio i Darijus Tompson sa 14 i osam asistencija. Ispratio ih je koliko toliko samo Rokas Giedraitis sa 11, dok je MVP prvog kola Evrolige Majk Kocar postigao osam poena, uz po dva skoka i dve asistencije. Marinković je svih pet poena postigao u završnici, a ubeležio je i dva skoka, kao i jednu asistenciju.

Utisak je da se kao lider tima iz Vitorije izdvojio Tompson, kao i da će velikom pojačanju Markusu Hauardu (došao iz Denver Nagetsa) biti potrebno određeno vreme da se adaptira na novu sredinu (večeras pogodio samo jednu trojku iz igre, sakupio pet poena i četiri asistencije). Kocar je mlad igrač i ne može se od njega očekivati da pruža partije nalik onoj iz Fontete (indeks 31) u kontinuitetu.


Videlo se od starta da će vlasnik A licence Evrolige imati problema sa osvajačem FIBA Lige šampiona. Tvrda prva deonica pripala je gostima 17:15. Posle lošeg početka druge četvrtine i dvocifrenog zaostatka, Penjarojina ekipa je popravila realizaciju. Igralo se u boljem ritmu na oba kraja terena, pa se na veliki odmor otišlo sa nerešenim rezultatom 40:40.

U trećem periodu Baskonija dolazi i do preokreta. Vodila je i sa sedam razlika, na poslednji odmor otišla sa plus pet. Bio je domaćin u prednosti sve do poslednjih par minuta. Nije uspeo da se odlepi i gosti su to iskoristili. Marinković je sa pet vezanih poena održavao razliku, ali su Fernandez i Salin preciznim hicima sa distance poravnali. Marinković je bio neprecizan u narednih par napada, da bi Salin sa linije penala preokrenuo rezultat na pola minuta do kraja.

Darijus Tompson je potom preuzo odgovornost, promašio dva šuta za dva poena, da bi Tenerife sa linije penala stavio tačku. Sam finiš obeležila je i tehnička za Giedraitisa, kada je već sve bilo rešeno.

Barselona je posle poraza od Olimpijakosa u Evroligi "iskalila bes" u Fuenlabradi. Šarunas Jasikevičijus je ravnomerno raspodelio minutažu, dao priliku mlađim igračima, a Blaugrana je oduvala domaćina 84:56.

Svi igrači koji su kročili na parket upisali su se u listu strelaca, a izdvojio se Tomaš Satoranski sa 12 poena, dok je Kori Higins dodao 11, a Rokas Jokubaitis 10 poena. Nikola Kalinić je za nešto manje od 17 minuta upisao pet poena i tri uhvaćene lopte.

U Fuenlabradi je jedini do dvocifrenog učinka stigao srpski internacionalac Jovan Novak koji je meč okončao sa 10 poena, pet skokova i tri završna dodavanja. Dušan Ristić je upisao po četiri poena i uhvaćene lopte.

Nešto ranije je iznenada pala i Valensija. Bilbao je upisao i treću pobedu od početka sezone, a sastav bivšeg trenera Aleksa Mumbrua savladao sa 71:65.

Domaćin je serijom 12:0 sredinom odlučujuće četvrtine stigao do preokreta, stekao šest poena viška i prednost očuvao do kraja susreta.

Lude Hakanson je bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi sa 13 poena (7as), ispratio ga je Emir Sulejmanović sa 12. Nikola Radičević je za 16 minuta u igri ostavio solidan utisak, ubeležio devet poena, dva skoka i asistenciju. U redovima Valensije prednjačio je Hasijel Rivero sa 17 poena, a dvocifren je sa 10 bio i Kris Džons.




tagovi

BaskonijaKK TenerifeACB ligaVanja MarinkovićMarkus HauardDarijus TompsonHaime FernandezSasu SalinKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara