Džavonte Smart (©Starsport)
Džavonte Smart (©Starsport)

Zvezda leči glavobolju od Hauarda, Smart se upoznaje sa ABA ligom

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.01.24. | 09:18

U 17. kolu regionalnog takmičenja, Crvena zvezda će ugostiti FMP

Košarkaši Crvene zvezde su pre nekoliko dana, u okviru 22. kola Evrolige, izgubili od Baskonije u neizvesnoj završnici i pretrpeli tek četvrti poraz kod kuće ove sezone (sva četiri u elitnom takmičenju). Nisu imali rešenja za neverovatnog Markusa Hauarda, koji nije mogao da promaši u drugom poluvremenu utakmice u Štark Areni, pa će rane od američkog šutera pokušati da zaleče u 17. rundi ABA lige, kada budu dočekali FMP na istom mestu (18.00).

Crveno-beli su dosad uspešno otklanjali glavobolju od poraza u Evroligi na regionalnoj sceni, gde su izgubili samo od Partizan Mozzart Beta i Cedevite Olimpije na gostovanjima. Protiv Pantera će pokušati da ostvare 15. pobedu na Jadranu i sačuvaju prednost na tabeli, a u slučaju da ekipa Janisa Sferopulosa opravda očekivanja, sačuvaće tri pobede viška u odnosu Budućnost i Cedevitu Olimpiju i makar dve u odnosu na večitog rivala.

Izabrane vesti

Takođe, trijumfom bi crveno-beli nastavili veliku seriju u susretima sa FMP-om, koji su dobili na 37 uzastopnih mečeva u svim takmičenjima, 16 puta zaredom u ABA ligi. Biće im ovo 32. okršaj na regionalnim terenima, a tim sa Malog Kalemegdana je upisao 23 pobede i samo dva puta izgubio kao domaćin (12:2).

Panteri pritom prolaze kroz velike promene. Nenada Stefanovića je nedavno na klupi nasledio Stevan Mijović. Novi šef struke je na pet utakmica vodio ekipu iz Železnika i ostvario dve pobede, a vezao je poraze od Cibone i Mege, posle trijumfa nad Mornarom i Krkom. Pritom, značajno je izmenjen i sastav ekipe, angažovani su Amerikanci Kajl Foster i Demetre Roberts, dok su se u klub vratili Vojislav Stojanovic, Matic Rebec i Ognjen Kuzmić. FMP je sa učinkom 5-11 jedno od najvećih razočarenja ove sezone i teško će uspeti da ponovi učinak iz prethodne dve sezone, kada je stizao i do plej-ofa.

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -17,5) FMP Železnik (1,85)

Sve ukazuje na novi trijumf Zvezde, a Sferopulos bi mogao da iskoristi priliku i da odmori pojedine igrače, da veću minutažu pojedincima koji se nisu naigrali u prethodnom periodu, ali i novajliji Džavonteu Smartu. Izvesno je da Nikola Topić i Nemanja Nedović neće nastupiti, verovatno se neće rizikovati ni sa Milošem Teodosićem koji je propustio utakmicu sa Baskonijom zbog problema sa zadnjom ložom, pa će tako Smart i Jago dos Santos ponovo biti praktično jedini bekovi u rotaciji. Od Brazilca se svakako najviše očekuje, s ozbirom da igra odlično u poslednje vreme. Osim što je ubacio rekordnih 26 poena Baskoniji, vezao je i dve izvanredne utakmice u regionalnom takmičenju, postigao po 24 poena protiv Cedevite Olimpije i Borac Mozzarta, zabeležio indeks 30 u Ljubljani, 31 prošlog vikenda protiv Čačana. Ipak, Smart će biti u fokusu jer će debitovati u ABA ligi.

Pokazao je sa 11 poena protiv tima iz Vitorije da bi u napadu mogao da bude dobro pojačanje. Pogađao je sa poludistance, distance i sa linije penala, kao i posle prodora... Uhvatio je i tri defanzivna skoka u utakmici u kojoj su se crveno-beli izuzetno mučili sa hvatenjem lopte pod oba koša, podelio dve asistencije, ukrao jednu loptu. Bilo je naravno i manjkavosti u njegovoj igri, promašio je pet šuteva sa distance (1/6), izgubio dve lopte, napravio dva faula i dvaput dozvolio rivalima da ga blokiraju. Sve to je podnošljivo s ozbirom na činjenicu da je pre prvog meča u evropskoj košarci imao samo jedan trening sa ekipom, da je dva dana ranije doleteo iz SAD u Beograd. Sada je imao koji trening više, priliku da se bolje upozna sa saigračima i zamislima trenera, a imaće i više prostora protiv objektivno značajno slabijeg rivala od Baskonije. Dakle, prava prilika da Smart publici u glavnom gradu Srbije, ali i čitavom regionu, pokaže šta ume i nastavi po ubrzanom procesu da hvata zalet za izazove koji slede na evro-sceni.

Zvezda je izraziti favorit ,ali Janis Sferopulos je kao po običaju oprezan i pun poštovanja prema protivniku. Ističe da se mnogo promenio od kada su se prvi put sastali - na njegovom debiju.

"FMP je tim koji se značajno promenio od naše prve utakmice u prvom krugu. Sada je tu novi trener i mnogo novih igrača, što znači da ćemo morati da budemo spremni da igramo protiv tima koji će se sigurno boriti nekom novom energijom“, rekao je trener Crvene zvezde.

Slično zbori i kapiten crveno-belih Branko Lazić koji na pominje važnost dobrog rezultata, posebno zbog dve nadolazeće utakmice: protiv Albe na strani u Evroligi (25. januar) i Partizana kod kuće u četvrtom ovosezonskom večitom derbiju, drugom u regionalnom takmičenju (28. januar).

"FMP uvek ima epitet tima koji je ambiciozan, koji igra sa velikom energijom i vrlo borbeno. Od prve utakmice koju smo dobili mnogo toga se promenilo u ekipi FMP-a od klupe preko igračkog kadra. To znači i neke novitete, novu energiju i novu želju za dokazivanjem na koju moramo biti spremni jer želimo pobedom da uđemo u nedelju u kojoj nas očekuju dve vrlo važne utakmice“.

S druge strane, mladi trener Pantera ističe dobar rad njegove ekipe u prethodnom periodu i nada se da će to uspeti da prenesu na teren protiv evroligaškog protivnika.

"U nedelju nas očekuje utakmica protiv lidera na tabeli i učesnika Evrolige. Iza nas je period kada smo imali seriju važnih utakmica i kojom možemo biti polovično zadovoljni. Posle dva uzastopna poraza jedina opcija za nas je bio povratak u halu i jak rad na treninzima. To smo i uradili, a želja nam je da na gostovanju favoritu Crvenoj zvezdi pokažemo napredak u igri i ono na čemu smo vredno radili. Biće to prava prilika da pokažemo napredak na polju defanzive i agresivnosti koja je definitivno izostala u prethodne dve utakmice”, kazao je Mijović.

Omladinski reprezentativac Srbije Nikola Šaranović, koji igra veoma dobro u poslednje vreme, ne sumnja da će ekipa dati sve od sebe protiv vodećeg tima ABA lige ove sezone.

"O kvalitetu narednog rivala je dovoljno reći da je to učesnik Evrolige i lider na tabeli ABA lige, sve više od toga bilo bi suvišno. Mi smo vredno radili protekle nedelje i nadamo se daćemo pružiti dostojan otpor Crvenoj zvezdi. Želimo da damo svoj maksimum i da odigramo što bolju utakmicu", dodao je bek FMP-a.

ABA LIGA - 17. KOLO

Petak

Zadar - Krka 70:53

/Mazalin, Žganec 16 - Cerkvenik 14/

Borac Mozzart - Split 93:83

/Uskoković 24 - Šorter 21/

Cibona - Budućnost 66:98

/Mustapić 18 - Mihailović 18/

Subota

Cedevita Olimpija - Igokea 106:74

/Glas 19 - Marić 12/

Mornar - Studentski centar 91:86

/Dan Martin 35 - Ivišić 19/

Nedelja

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -17,5) FMP Železnik (1,85)

Ponedeljak

19.00: Partizan Mozzart Bet - Mega

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaFMPFMP ŽeleznikKK FMPDžavonte Smart

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara