Fakundo Kampaco (Foto: MN Press)
Fakundo Kampaco (Foto: MN Press)

Zvezda u Skoplju, Kampaco u fokusu: Dobio sam neverovatnu podršku i to me čini srećnim

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.01.23. | 12:33

"Čeka nas teška utakmica posle sjajne partije u Valensiji, ali nema opuštanja. Moramo da budemo pametni i nadam se pobedi", rekao je Argentinac pred susret sa MZT-om

Košarkaši Crvene zvezde posle velike pobede u Valensiji gostuju ekipi MZT-a u Skoplju, u okviru 14. kola ABA lige. Za razliku od susreta u Fonteti, gde zbog zabrane Evrolige nije mogla da računa na Fakunda Kampaca, Zvezda će jača za Argentinca izaći na megdan makedonskom šampionu (17.00).

Iskusni plejmejker je pre utakmice u Španiji dobio podršku saigrača, koji su na zagrevanju i tokom intoniranja hime nosili posebno dizajnirane majice sa natpisom "Free Facu" (oslobodite Fakua). Argentinski reprezentativac se oglasio posle još jednog meča u elitnom takmičenju koji je ispratio u civilu i poslao apel Evroligi da mu dozvoli da igra.

Izabrane vesti

"Umoran sam i tužan zbog čitave ove situacije. Sve što tražim je da me pustite da igram, molim vas", napisao je Kampaco i u objavio na Tviteru označio elitno takmičenje.

Na društvenim mrežama je dobio veliku podršku. Bivši NBA as i Fakundov saigrač iz reprezentacije i madridskog Reala (zajedno osvojili Evroligu 2015) Andres Noćioni se oglasio na društvenim mrežama i prokomentarisao saopštenje Unije igrača Evrolige povodom činjenice da Kampaco ne može još da igra na najvećoj evropskoj pozornici.

"Za ovo je potrebna čvrsta unija igrača, kako bi podržala i pomogla košarkaše u slučajevima van njihovog interesa. Ja ću učini ti sve što je do mene da pomognem, moramo da podržimo igrače kako bismo im pomogli, ali i kako bismo pomogli jedni drugim", napisao je Čapu Noćioni i označio Uniju argentinskih igrača u objavi.

Nemanja Nedović je pokrenuo "Free Facu" kampanju na društvenim mrežama, a reagovali su brojni košarkaši i košarkaški radnici. Kampacu su podršku pružili i košarkaš Monaka Majk Džejms, selektor Argentine Pablo Priđoni, bivši selektor Gaučosa Serhio Ernandez, kao i mnogi drugi.

"Osećam se tužno zato što samo želim da igram košarku. Došao sam u Zvezdu zato što želim da igram i ABA ligu i Evroligu, a to se izgleda neće dogoditi do marta... Držim palčeve i nadam se da će se sve srediti. Zahvalan sam saigračima, mnogo ljudi mi pokazuje dosta ljubavi, ljubaznosti i podrške, srećan sam zbog toga", rekao je Kampaco za Sport klub.

Kao veliki profesionalac nastaviće sa napornim radom, uz nadu da će se situacija rešiti pre 28. februara, kada ističe zabrana registracije novih igrača i trenera koju je Evroliga izrekla Crvenoj zvezdi.

"Nadam se i želim da se nešto promeni, da ću zaigrati što pre, ali to nije u mojim rukama, ne mogu to da kontrolišem. Zato ću da usmerim svoju energiju na to da dobro treniram, da budem dobar saigrač i da podržavam tim kada nisam na parketu. Ali zaista se nadam da će nešto promeniti, stvarno mi se igra u Evroligi".

Oduševljen je podrškom koju je dobio sa brojnih strana.

"Bilo je ludo koliko sam dobio podrške navijača Zvezde, ali i fanova košarke generalno, čak i navijača i igrača drugih timova. To je neverovatno, nadam se da možemo da utičemo na promenu, zahvalan sam na tome", istakao je Argentinac.

Pokazao je Kampaco šta ume u crveno-belom dresu nastupajući u ABA ligi. Igrao je u pobedama protiv Borac Mozzarta i Splita, uz prosek od 9,5 poena i 4,5 asistencije (prosečan indeks 13,5). Danas će protiv MZT-a imati priliku da dodatno popravi brojke i nastavi da se uigrava sa novim saigračima.

"Biće teška utakmica jer ekipa stiže iz Valensije posle sjajne utakmice. Nekada se ekipa opusti posle takvih mečeva, to može da bude opasno, ali ne želimo to sebi da dopustimo i nadamo se da ćemo pobedi", zaključio je Fakundo Kampaco.

Argentinac će zauzeti mesto Nikole Topića u 12, pošto će mladi plejmejker do kraja sezone nastupati za FMP. Trener Duško Ivanović ni u Skoplju neće moći da računa na povređene Luku Vildozu, Hasana Martina i Nikolu Ivanovića.

Zvezda i MZT su se sastali na otvaranju sezone u regionalnom prvenstvu, a crveno-beli su slavili 87:67. Drugi duel sa timom iz Skoplja srpski šampion dočekuje sa učinkom 11-1 i utakmicom manje, dok se MZT nalazi na dnu tabele sa samo dva trijumfa (2-11), a nedavno je promenio i trenera, pa je Aleksandra Petrovića nasledio Dragan Nikolić.

Delili su crveno-beli sa makedonskim šampionom megdan 13 puta u ABA ligi i samo jednom izgubili, u decembru 2013. godine.

ABA LIGA – 14. kolo

Četvrtak

Split - Budućnost 87:85

/Nelson 24 - Rejnolds 19/

Borac Mozzart - Cedevita Olimpija 74:76

/Čarapić, Hejl 16 - Ferel 19/

Nedelja

Mega - FMP U TOKU

17.00: (10,0) MZT Skoplje (27,0) Crvena zvezda (1,05)

19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -21,5) Cibona (1,85)

Ponedeljak

18.00: (2,15) Studentski Centar (14,5) Zadar (1,80)

Sreda

18.00: Mornar - Igokea

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaFakundo KampacoAndres NoćioniPablo PriđoniMZT Skoplje

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara