Fakundo Kampaco (©MN Press)
Fakundo Kampaco (©MN Press)

Čekajući Fakunda Kampaca: S kim još bez Argentinca i s kim posle do kraja Evrolige

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.02.23. | 11:23

Crvenoj zvezdi je neophodan neko ko bi mogao da razmrda ekipu, a iskusni plejmejker čeka da istekne zabrana kako bi mogao da se uključi

Ako je početna euforija dolaskom Duška Ivanovića umesto Vladimira Jovanovića bila ovenčana pobedničkim lancem sa deset kajli, stanje u kojem se trenutno nalazi Crvena zvezda podrazumeva sve ono što se dešavalo od Olimpije do Olimpije.

Strela Bilija Berona stavila je tačku na gotovo jednomesečnu idilu u klubu. Sve što se dogodilo u prethodne dve sedmice, od izgubljenog gostovanja u Kaunasu praktično u poslednjem minutu posle simultanke Edgarasa Ulanovasa, preko teškog prizemljenja u večitom derbiju, do najslabijeg izdanja u Bolonji i nešto boljeg u Milanu, dobro je prodrmalo Crvenu zvezdu i kod navijača prekinulo stanje koje psiholozi nazivaju “faza medenog meseca“.

Izabrane vesti

Nedelja, 16.30: (1,05) Crvena zvezda (27,0) Igokea (10,0)

Nije Zvezda izgubila nadu za plasman u četvrtfinale, ali je četvrti uzastopni poraz zakomplikovao situaciju. Duško Ivanović je posle utakmice govorio o manjku vremena za trening, zbog čega izlaz iz neprijatne situacije mora da se traži kroz utakmice, što je težak i dug proces. Vidi se i da je došlo do trenutnog prezasićenja, odnosno zamora materijala posle odličnih igara. Usponi i padovi u ovakvom ritmu sezone potpuno su normalna stvar, zato se često insistira da je psihički momenat važan jer samo tako mogu stvari ponovo da se okrenu nabolje.

ČEKAJUĆI FAKUNDA KAMPACA...

Do kraja ligaškog dela ostalo je još 11 rundi, a sa poslednjim rezultatima u Italiji boravak Crvene zvezde u Evroligi sve se više pretvara u trku sa vremenom u iščekivanju Fakunda Kampaca. Do njegove konačne registracije odigraće se još dve utakmice - protiv Makabija u Tel Avivu narednog četvrtka i berlinske Albe u Beogradu 24. februara, kada se nastavlja Evroliga posle završetka nacionalnih kupova. Problem bi mogao da nastane ako Crvena zvezda izgubi i ta dva susreta, jer bi realne šanse za ulazak u Top 8 društvo bile svedene na domen teorije i Kampacovo pojavljivanje u Evroligi teško bi mnogo toga promenilo u rezultatskom smislu.

Naravno, kao što je nanizala pobede na traci od sredine novembra do polovine decembra, tako je moguće i da Crvena zvezda u preostalih devet kola napravi odličan rezultat pa da se o sadašnjem momentu priča kao o još jednoj prepreci koja je stajala na putu. Sada je definitivno potreban neko ko bi razdrmao ekipu, pogotovo dvojac Nemanja Nedović - Luka Vildoza, a to je svakako Fakundo Kampaco čiji je uticaj u dosadašnjih nekoliko pojavljivanja u Jadranskoj ligi bio veliki. Nije se omaleni Argentinac još oprobao protiv evropskih aždaja, ali se i te kako oseti razlika kada utakmice posmatra u civilu, kraj klupe za rezerve. To nije epohalan zaključak i jasno je da svako ko je godinama organizovao igru Real Madrida i dobio šansu u NBA ligi mora da pravi razliku na ovom nivou, Kampaco je u ovom trenutku neophodan Zvezdi baš koliko je i Zvezda potrebna Kampacu.

Nedovićev pad forme protiv Virtusa i Olimpije najbolje se vidi kroz statističku prizmu - samo osam poena uz 4/18 iz igre i 0/7 za tri. Kao da je ostao malo bez daha srpski reprezentativac, što je i normalno s obzirom na potrošnju. Kod Vildoze se takođe izduvao balon, jer se od obojice očekuje možda i previše, što ostatak ekipe stavlja u zonu komfora jer odgovornost prebacuje njima.

Ako nema Filipa Petruševa da dodatno optereti protivničku odbranu ili ne iskoči neko poput Bena Bentila sinoć ili Ognjena Dobrića protiv Virtusa u Beogradu ili Olimpijakosa u Pireju, vidi se jasno koliko je Crvenoj zvezdi teško da napravi nešto konkretno u napadu, jer sada i ptice na grani znaju da sve polazi od Nedovića i Vildoze. Zato toliko nedostaje Kampacov učinak, a odluka Evrolige da Zvezdi saseče krila suspenzijom registracije do kraja februara značajno je pomrsila Ivanovićeve planove. Kao i za dolazak Akilea Polonare, čiji je transfer već bio dogovoren...

ŠTA CRVENOJ ZVEZDI PREDSTOJI DO KRAJA?

U tih devet preostalih utakmica Zvezdi predstoje četiri gostovanja: Bajernu 2. marta kada bi Kampaco konačno trebalo da debituje u elitnom takmičenju, te Panatinaikosu u Atini 10. marta, pa sedam dana kasnije Barseloni i Asvelu poslednjeg dana u trećem mesecu kalendarske godine. U Beograd dolaze Efes (8. mart), Baskonija (23. mart), Valensija (29. mart), Olimpijakos (6. april) i Fenerbahče na kraju prvog dela (13. april). Raspored nije ni pretežak, ni lak, ali će jasno pokazati da li ova ekipa zaslužuje da bude među osam najboljih ili ne. Ako izuzmemo Bajern, Panatinaikos i Asvel, svi preostali rivali već se nalaze ili su direktna konkurencija za četvrtfinale.

U danu kada treba da se odigra još pet utakmica, četiri ekipe imaju po 12 pobeda. Makabi Tel Aviv - sledeći Zvezdin rival u Evroligi - dobio je i drugi okršaj sa Valensijom, pa i pored toga što oba kluba imaju učinak 12-11, Ponos Izraela na konto boljeg međusobnog skora ima prednost. Žalgiris čeka Partizan Mozzart Bet u sudaru dva bivša evropska šampiona koji takođe žele da produže evropsku sezonu, dok Baskonija dočekuje Panatinaikos, a Fenerbahče sa jednom reckom više - Albu. Efes ide na noge Olimpijakosu, a Virtus Asvelu.

Sada će na Malom Kalemegdanu pratiti sve rezultate, jer u takmičenju u kome pet pobeda razdvaja prvog i 13. na tabeli - tri od pete do 13. pozicije - mnogo toga je u igri dok se zavesa definitivno ne spusti.

Crvena zvezda ima priliku da se osveži protiv Igokee u povratku Vladimira Jovanovića pred navijače u dvorani Aleksandar Nikolić, posle čega sledi put u Tel Aviv, pa Zadru. I onda - Kup Radivoja Koraća u Nišu, gde bi eventualni trijumf poslednjeg dana takmičenja mogao da podigne elan i samopouzdanje pred deset utakmica odluke.


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaFakundo KampacoNemanja NedovićLuka VildozaFilip PetruševDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara