(©Reuters)
(©Reuters)

Četiri skakaonice: Bišofshofen spreman da kruniše Stoha treći put

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.01.21. | 12:17

Dan odluke na Novogodišnjoj turneji

Skokovima u Bišofshofenu 6. januara tradicionalno se zatvara turneja “Četiri skakaonice” uz veliki vatromet. Sve je spremno za krunisanje Kamila Stoha, lidera Novogodišnje turneje, koji je stekao pozamašnu bodovnu prednost u odnosu na prve pratioce – sunarodnika Davida Kubackog, Halvora Egnera Graneruda i Karla Gajgera.

U poslednje dve serije skokova, Stoh ulazi sa preko 15 poena prednosti ispred Kubackog. Razlika je nadoknadiva, ali bi Kubacki morao da ponovi izdanje kada je postavio rekord skakaonice, ima dva skoka preko 140 metara i da se nada podbačaju Stoha. Dvostruki osvajač turneje “Četiri skakaonice” sam kroji svoju sudbinu.

Izabrane vesti

Austrijski Bišofshofen poslednja je stanica u okviru Novogodišnje turneje, a osma stanica Svetskog kupa. Grad se nalazi u dolini reke Salzak, u pokrajini Salcburg, a skakaonica u Bišofshofenu nosi naziv “Pol Auserlajtner-Šance”. Sagrađena je 1943. godine, a rekonstruisana je 2004. Veličina skakaonice je 142 metra, prirodna je i nalazi se među četinarima, a kalkulaciona linija se nalazi na 125 metara.

Rekord skakaonice drži poljski takmičar David Kubacki, još uvek aktuelni šampion Novogodišnje turneje. Postavio je rekord skakaoncie “Pol Auserlajtner-Šance” 2019. godine skokom od 145 metara .

Najzanimljivije parove u današnjem nadmetanju u Bišofshofenu, čiji početak je zakazan za 16.45, činiće: Stekala – Gajger, Žila – Lakner, Štajner – Alto, Domen Prevc – Hniščol, Haman – Paške, Fetner – Lindvik, Bartol – Keići Sato, Peter Prevc – Šlirencauer, Aigro – Ašenvald, Kitosaho – Hajbok, Kot – Kubacki, Aman – Granerud i Junširo Kobajaši – Johanson.

(©Reuters)(©Reuters)


Najuspešniji ski-skakač svih vremena na turneji “Četiri skakaonice” je Jane Ahonen. Finac je osvajao Novogodišnju turneju pet puta i jedno je od najupečatljivijih lica koje se pojavilo u ovom sportu. Jens Vajsflog četiri puta bio je najbolji, a “Zlatni orao” u tri navrata pripadao je Helmutu Reknagelu i Bjernu Virkoli.

U društvo Reknagela i Virkole mogao bi da se smesti Kamil Stoh ukoliko ne podbaci u Bišofshofenu, što je malo verovatno kada se u obzir uzmu Poljakova konstantnost, mentalna snaga i iskustvo osvajanja Novogodišnje turneje, Svetskog kupa i medjalja na najvećoj svetskoj smotri. Kamil Stoh bio je najbolji u jučerašnjim kvalifikacijama u Bišofshofenu, skočio je 138 metara i na papiru bi trebalo da ima najlaši zadatak u prvoj seriji. Za prolazak u drugu skakaće protiv Metjua Soukupa.

Kamil Stoh osvojio je “Zlatnog orla” 2017. godine, a potom je u narednoj sezoni odbranio titulu na turneji “Četiri skakaonice” ostvarivši Grend slem. Poljak je bio najbolji na sva četiri takmičenja, prethodno se Sven Hanavald upisao zlatnim slovima 2002. godine, a da trijumfuje na sve četiri stanice pošlo je za rukom još samo Rjoju Kobajašiju.

Uoči poslednje dve serije skokova jedna stvar je poznata u vezi sa generalni plasmanom na turneji – Anže Lanišek neće se naći među najboljih deset. Slovenački skakač užasno je skočio u kvalifikacijama, nije izborio prolaz u prvu seriju i za njega je takmičenje još juče završeno. Najbliži ulasku među najboljih deset je drugi Slovenac – Peter Prevc, koji kasni ravno 60 bodova za Kamilom Stohom.

U generalnom poretku turneje "Četiri skakaonice" bodovni zaostaci su sledeći:

1. Kamil Stoh 809,9

2. David Kubacki 794,7 (-15,2)

3. Halvor Granerud 789,3 (-20,6)

4. Karl Gajger 785,2 (-24,7)

5. Markus Ajzenbihler 776,5 (-33,4)

6. Anže Lanišek 770,4 (-39,5)

7. Rjoju Kobajaši 766,7 (-43,2)

8. Pjotr Žila 763,3 (-46,6)

9. Filip Ašenvald 761,7 (-48,2)

10. Andržej Stekala 760,3 (-49,6)

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Kamil StohBišofshofenturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara