(©Reuters)
(©Reuters)

Četiri skakaonice: Kamil Stoh krupnim koracima grabi ka trećem "Zlatnom orlu"

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.01.21. | 15:29

"Seča knezova" na Bergizelu

Kamil Stoh krupnim koracima grabi ka trećem "Zlatnom orlu". Briljirao je Poljak u Insbruku. Skok od 130 metara doneo mu je pobedu na Bergizelu, na najmanjoj skakaonici napravio je veliku prednost u odnosu na konkurente, ostvario prvi trijumf na 69. izdanju Novogodišnje turneje i upisao 37. pobedu u karijeri. Anže Lanišek zauzeo je drugo mesto u Insbruku. Skače Slovenac odlično na turneji i prava je šteta što mu se desio onaj pad i odaljio ga od borbe za sami vrh. Postolje je kompletirao David Kubacki.

Blizu je Kamil Stoh da prigrabi trećeg "Zlatnog orla", a da li će mu to poći za rukom ostaje da se vidi 5. i 6. januara u Bišofshofenu.

Izabrane vesti

Karl Gajger i Halvor Egner Granerud zauzeli su poslednje dve pozicije nakon prve serije, ispravili su se u drugoj skokovima od 128,5, odnosno 127,5 metara i očekivano napredovali na tabeli, ali su propisno zabrljali u Insbruku. Još jedan kvalitetan skakač sa začelja, Danijel Andre Tande, bio je daleko bolji u drugoj seriji. Pojeo je pritisak velika imana ski-skokova u Insbruku i moglo bi se ispostaviti da će peta serija skokova na turneji četiri skakaonice, a prva u Insbruku biti presudna da nekome od poljskih takmičara pripadne „Zlatni orao“. Popravio je utisak skokom od 128,5 metara i Markus Ajzenbihler, koji je poput Graneruda i Gajgera podbacio u prvoj seriji skokova.


Poigrala se sudbina sa Poljacima. Organizatori takmičenja u Oberstdorfu prvo su sve poljske takmičare eliminisali, nije trebalo da skaču zbog pozitivnog testa Klemensa Muranke na virus korona, zatim su vraćeni i pokazali su da su mentalno najjači. Već na prvoj stanici Novogodišnje turneje njihovi snovi trebalo je da budu raspršeni, umešala se praznična čarolija, podarila im drugu šansu, a oni ne žele da je prokockaju. Od otpisanih do prvih favorita za osvajanje „Zlatnog orla“.

Pjotru Žili izmakao je podijum, a najboljih deset u Insbruku kompletirali su Jukija Sato, Markus Ajzenbihler, Rjoju Kobajaši, Štefan Kraft, Mihael Hajbok i Gregor Dešvanden.

U generalnom poretku turneje Četiri skakaonice vodi Kamil Stoh sa 809,9 poena. David Kubacki kasni 15,2 poena, a Halvor Egner Granerud 20,6 poena. Karl Gajger je na 24,7 poena minusa u odnosu na lidera, a Markus Ajzenbihler 33,4.

(©Reuters)(©Reuters)


„Laki luzeri“ u Insbruku su bili: braća Domen i Cene Prevc, Jukija Sato, Forfang i Kitosaho. Zadovoljno su Poljaci trljali ruke posle prve serije skokova i direktnih duela. Halvor Egner Granerud, Markus Ajzenbihler i Karl Gajger podbacili su u prvoj seriji, a Kamil Stoh i David Kubacki, najveće uzdanice Poljaka, bili su na visini zadatka i preuzeli su prva dva mesta na turneji Četiri skakaonice. Čak četvorica Poljaka našlo se u prvih deset po završetku nokaut faze.

Jukija Sato skokom od 126,5 metara otvorio je nokaut fazu, a njegov rival Rjoju Kobajaši je još duže leteo. Doskočio je Kobajaši na 132 metra, preskočio veličinu skakaonice i prošao dalje. Početak prve serije obeležili su izuzetno dugi letovi. Ništa slabije nisu skočili ni Kitosaho i Maksimilijan Štajner, koji je kao i Kobajaši preleteo veličinu skakaonice (130,5 metara). Uvodni skokovi nagoveštavali su odlično takmičenje.

Duvao je vetar u prsa na početku takmičenja i omogućavao takmičarima da izvedu dugačke letove na najmanjoj skakaonici od sve četiri na Novogodišnjoj turneji. Gregor Šlirencauer po prvi put u turneji se našao u zvaničnoj seriji. Ruski takmičar Nazarov izbacio je Šlirencauera, pobednika u 53 navrata na takmičenjima Svetskog kupa, dvostrukog osvajača turneje Četiri skakaonice i pobednika Insbruka iz 2010. i 2013. godine.

Zbog jakog vetra u prsa i velikih dužina koje su ostvarivali skakači, organizatori su odlučili da skrate zaletište uoči skoka Klemensa Lajtnera. Slovački okršaj Lanišek – Domen Prevc pripao je Anžeu Lanišeku, a Prevc je preuzeo prvu poziciju među „laki luzerima“.

Rekorder skakaonice Mihael Hajbok imao je lak zadatak u direktnom okršaju. Sander Eriksen izveo je jedan od najslabijih skokova u prvoj seriji, a Hajbok je skočio 127,5 metara i to mu je najbolji skok u dosadašnjem toku turneje.

Karl Gajger nije dozvolio da takmičenje okonča u prvoj seriji, ali je podbacio u duelu sa Simonom Amanom. Da je skakao protiv raspoloženijeg skakača, bio bi eliminisan. Skokom od 117 metara, poprilično je Gajger udaljio sebe od borbe za „Zlatnog orla“.

Kamil Stoh je jedan od retkih takmičara kojem vetar nije duvao u prsa, već sa leđa, ali ga to nije omelo da skoči 127,5 metara, imao je sjajne ocene, preuzeo je prvu poziciju i na njoj završio prvu seriju.

Za razliku od Kamila Stoha, užasno je skočio Halvor Egner Granerud. Prizemljio se na 116,5 metara, prošao je dalje i gurnuo Poljake u prvi plan na turneji. Markus Ajzenbihler je poput Karla Gajgera jako slabo skočio, ali je imao sreću da njegov rival Maćjej Kot ne bude na visini zadatka. Za Gajgera, Ajzenbihlera i Graneruda može se reći da su „laki vineri“. Obezbedili su skokove u drugoj seriji i nisu se u potpunosti izbacili iz trke za „Zlatnog orla“, ali su umanjili šanse da podignu trofej lošim skokom u petoj seriji skokova na Novogodišnjoj turneji.

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

David KubackiKamil StohInsbrukturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara