(©Reuters)
(©Reuters)

Četiri skakaonice: Kamil Stoh treći put krunisan u Bišofshofenu

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.01.21. | 18:51

Dominacija Poljaka na Novogodišnjoj turneji

Nijednog trenutka nije se dovodilo u pitanje da li će Kamil Stoh osvojiti 69. izdanje Novogodišnje turneje „Četiri skakaonice“. Poljak je stao rame uz rame sa Reknagelom i Virkolom. Osvojio je Stoh trećeg „Zlatnog orla“. Prethodno je najbolji na novogodišnjoj turneji bio 2017. i 2018. godine.

Marijus Lindvik zablistao je u drugoj seriji. Preleteo je 140 metara, bio je pola metra duži i taj skok doveo je do smene na čelu tabele. Vodeći do tog trenutka, Štefan Kraft, morao je da se pomiri sa činjenicom da neće trijumfovati. Nije se dugo zadržao na liderskoj poziciji. Turneja je protekla u znaku Kamila Stoha. Počistio je konkurenciju Stoh u Bišofshofenu, osvojio prvo mesto i „Zlatnog orla“. Treće mesto na podijumu u Bišofshofenu zauzeo je Karl Gajger.

Izabrane vesti

David Kubacki je s dva prosečna skoka zagorčao sebi život. Već nakon prve serije skokova bilo je jasno da neće odbraniti titulu, da „Zlatni orao“ ide u ruke Kamila Stoha, ali se nadao novom plasmanu na podijum i završetku među tri najbolja na turneji. Skokovi od 132 i 131,5 metra nisu mu garantovali mesto na podijumu na kraju turneje, ponudio se konkurentima i umalo izvisio.

U generalnom poretku turneje Stoh je slavio sa 1110,6 poena, mesto na podijumu zauzeli su Karl Gajger i David Kubacki, a najboljih deset kompletirali su Granerud, Žila, Kobajaši, Stekala, Kraft, Prevc i Huber.


Izborio se Peter Prevc da se na kraju turneje nađe među najboljih deset. Završnog dana 69. izdanja Novogodišnje turneje najbolje je skakao, povezao je dva dobra skoka i to mu je bilo dovoljno da ispuni skroman cilj.

Mirni vremenski uslovi pogodovali su dužim letovima. U kvalifikacijama se skakači nisu proslavili sa dužinama, skokovi su bili prosečni i ispodprosečni, a direktni dueli očekivano su popravili utisak. U prelepom zimskom ambijentu koji je nedostajao Insbruku, sve oči bile su uprte u skokove Kamila Stoha, vodećeg u turneji i čoveka već viđenog da podigne trećeg „Zlatnog orla“ u karijeri.

(©Reuters)(©Reuters)


Dominaciju na novogodišnjoj turneji Kamil Stoh potvrdio je u direktnom duelu sa Kanađaninom Metjuom Soukupom. Nije se postavljalo pitanje da li će Poljak proći dalje, već da li će ponovo fantastično skočiti, dodatno uvećati bodovnu prednost i poslednji let učiniti pukom formalnošću za osvajanje trećeg „Zlatnog orla“.

Stoh je uvećao je prednost za sedam bodova u odnosu na Karla Gajgera, zakucan je na prvom mestu skokom od 139 metara, a drugo i treće mesto pred poslednji skok zauzeli su Gajger i Marijus Lindvik. Apsolutno razočarenje u prvoj seriji je skok Markusa Ajzenbihlera. Nemac je maštao o osvajanju turneje, a nije uspeo da izbori plasman u drugu seriju.

Kao „laki luzeri“ u drugu seriju prošli su Andržej Stekala, Junširo Kobajaši, Mihail Nazarov, Žiga Jelar i Danijel Šopening.

Najzvučniji par u prvoj seriji činili su Gregor Šlirencauer i Peter Prevc. Pre nekoliko godina Austrijanac i Slovenac vodili su bitke za trofej na turneji „Četiri skakaonice“ i u Svetskom kupu, a danas su daleko od forme koja ih je krasila. Šlirencauer je izgubio duel, jako loše je skočio, a nakon toga je odbio da mu bude pregledano odelo i usledila je diskvalifikacija.

Drugi jak par po imenima činili su lider Svetskog kupa, Halvor Egner Granerud, i Simon Aman. Nastavio je Švajcarac sa izuzetno lošim skokovima, dok je Norvežanin leteo 133 metra. Bilo je to i više nego dovoljno za prolazak dalje, ali prosečno u borbi za prvo mesto u generalnom poretku Novogodišnje turneje.

Markus Ajzenbihler krahirao je u prvoj seriji. Nemac je skočio samo 120,5 metara i morao je da pruži ruku Evrgeniju Klimovu. Neprijatno je iznenadio Ajzenbihler i turneju je okončao sa sedam umesto osam skokova. Nije se proslavio ni David Kubacki. Sa skokom od 132 metra nemoguće je napasti Novogodišnju turneju i sve što mu je preostalo je da se nada ogromnom podbačaju Kamila Stoha, kojeg nije bilo. Skočio je Stoh 139 metara sa najjačim vetrom u leđa, imao je najbolje ocene i najduži skok i na prvoj poziciji dočekao je drugu seriju. Već nakon prve serije sve je bilo jasno. Prvo mesto pripašće Kamilu Stohu, a pratioci se bore za preostala dva na podijumu.

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Kamil StohBišofshofenturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara