(©Reuters)
(©Reuters)

Četiri skakaonice - najbolja praznična zabava: Kobajaši leti po novog Zlatnog orla, Stoh može kao Vajsflog

Vreme čitanja: 9min | uto. 28.12.21. | 08:05

Japancu bi najveća konkurencija trebalo da bude lider Svetskog kupa - Karl Gajger. Norvežani mnogo očekuju od Graneruda i Lindvika

Deset dana lude zabave, početak praznične euforije i nešto najbolje od zimskih sportova - turneja “Četiri skakaonice”. Čarolija počinje kada prvi takmičar krene sa zaletišta, to je signal da je Nova godina iza ugla i da je pred zaljubljenicima u zimske sportove “deset svetih dana”. Odbrojavanju je došao kraj - kreće jubilarno 70. izdanje Novogodišnje turneje.

Iako se takmičarskoj sezoni ni izbliza ne nazire kraj, Novogodišnja turneja “Četiri skakaonice” je apsolutni vrhunac. Ne prate svi ski-skokove, ali svi željno iščekuju Novogodišnju turneju. Postala je sinonim za prazničnu groznicu širom sveta. Tradicionalno ne zaobilazi domaćinstva s kraja decembra i početkom januara, a ljubitelji ski-skokova prikovani su uz televizore od prvog skoka u Oberstdorfu do poslednjeg u Bišofshofenu.

Izabrane vesti

Svake godine, na prelasku iz stare u novu, u Nemačkoj i Austriji održava se turneja Četiri skakaonice. U poslednjim danima decembra i prvim danima januara, Novogodišnja turneja potiskuje ostale sportove i nakratko postaje centralni događaj. Raspored se zna poput azbuke: Oberstdorf, pa Garmiš-Partenkirhen, zatim Insbruk i veliko finale u Bišofshofenu. Prve dve stanice, a samim tim i prva polovina Novogodišnje turneje, pripadaju Nemačkoj. A onda se karavan seli u Austriju. Oberstdorf i kvalifikacije u Garmiš-Partenkirhenu rezervisani su za staru, a glavno takmičenje u Garmišu i austrijski deo turneje za novu godinu.

OSVAJAČ 70. NOVOGODIŠNJE TURNEJE - SVE KVOTE

Ipak, nije tako bilo davne 1953. godine kada se počela da se održava Novogodišnja turneja. I nije u startu ponela naziv “Četiri skakaonice”, pošto je prvo izdanje bilo održano na jednoj lokaciji - u Garmiš-Partenkirhenu. Da će Novogodišnja turneja prerasti u nešto posebno i postati nepresušan izvor praznične čarolije bilo je jasno već na prvom takmičenju. Skokovi u Garmišu bili su magnet za navijače. Okupilo se oko 20.000 ljudi da isprati let Sepija “Buvi” Bradla, prvog pobednika turneje. Toga trena ski-skokovi prirasli su za srce germanskim narodima, a kasnije i čitavom svetu. A, svakom ko se makar jedanput našao na zaletištu, osvajanje “Zlatnog orla” postao je san.

Panorama Insbruka (©Reuters)Panorama Insbruka (©Reuters)

Nemačka nacionalna televizija “ARD” emitovala je prvi televizijski prenos 1956. godine, a decenijama unazad televizijske kuće utrkuju se u otkupljivanju prava na Novogodišnju turneju. I predstojeća jubilarna 70. Novogodišnja turneja “Četiri skakaonice” biće pristupačna ljubiteljima ski-skokova na Balkanu, pošto će je, sada već tradicionalno, prenositi Eurosport. Ali, baš kao i ona prošlogodišnja, neće imati šmek kao sve one ranije. Pandemija korona virusa “iščupala je srce” Novogodišnjoj turneji - ukinula joj je navijače. Prošle sezone su se “Četiri skakaonice” održale bez prisustva publike. Tribine su bile prazne, a tako će biti i ovoga puta. Najbolji ski-skakači nadmetaće se za “Zlatnog orla” bez “vetra u leđa” iz podnožja skakaonica.

RJOJU KOBAJAŠI DRUGI PUT OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 1,85

Organizatori su najavljivali navijače na tribinama, ali su vlasti u Nemačkoj, a zatim i u Austriji - do poslednjeg časa postojala je mogućnost da u Insbruku bude dozvoljeno 4.000, a u Bišofshofenu 3.500 gledalaca - donele odluku pred kojom su glavešine Novogodišnje turneje morale da ustuknu. Nema navijača na sportskim priredbama. Na kapije skakaonica stavljen je katanac, i “Četiri skakaonice” ponovo su osakaćene. Neće biti huka sa tribina, nekoliko hiljada nemačkih, austrijskih, poljskih, slovenačkih, norveških zastavica... Neće biti frenetične podrške sa tribina i fudbalske atmosfere u podnožju skakaonica, neće biti bakljade za pobednika. Biće neuobičajeno mirno. Zavladaće tajac i čuće se svaka reakcija skakača, bilo da su radosni zbog ostvarene dužine ili pak izražavaju nezadovoljstvo.

Sistem je dobro poznat i ne menja se. Da bi skakači ostvarili generacijski san, ne smeju sebi da dopuste slab dan. Svakoj glavnoj seriji prethodne kvalifikacije iz kojih dalje prolazi 50 skakača i formira se 25 parova. U glavnom takmičenju pobednici duela prolaze u drugu seriju, kao i petorica “laki luzera”. I tako tokom sve četiri stanice – Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen.

(©Reuters)(©Reuters)

Prvi čovek koji se zlatnim slovima upisao na turneji “Četiri skakaonice” je nemački ski-skakač Sven Hanavald. U sezoni 2001/2002 Nemac je bio najbolji na sve četiri skakaonice, probio je barijeru i kompletirao grend slem. Pola veka bilo je potrebno da neko zablista na sva četiri takmičenja i oduva konkurenciju, a potom su u dve vezane sezone to ponovili Rjoju Kobajaši i neuništivi Kamil Stoh. Poljak je 2018. godine odbranio titulu i drugi put u karijeri prigrlio je “Zlatnog orla”. A, treći put titulu je osvojio minule godine i na taj način se izjednačio sa Helmutom Reknagelom i Bjernom Virkolom.

KARL GAJGER OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 4,00

Rjoju Kobajaši priredio je prvorazrednu senzaciju osvajanjem Novogodišnje turneje godinu dana posle druge pobede Kamila Stoha u generalnom poretku. Japanac je poput Tomasa Ditharta - osvojio turneju u sezoni 2013/2014 - šokirao sve navijače. Postao je Rjoju Kobajaši tek drugi Japanac koji može da se podiči “Zlatnim orlom”, a prethodno je to pošlo za rukom samo još Kazujošiju Funakiju. Nije čak ni velikom Norijakiju Kasaiju.

Pobede Ditharta i Kobajašija zasigurno su najveća iznenađenja na Novogodišnjoj turneji, ali ona koja nadmašuje bilo koju drugu je turneja na kojoj je podeljena prva pozicija. Nesvakidašnja, magična turneja “Četiri skakaonice” iz 2006. godine ugravirana je u srcima navijača. U Bišofshofenu krunisana su dva šampiona. Luda završnica kao ovogodišnja u Formuli 1. Jane Ahonen i Jakub Janda bili su poravnati u decimalu. Napravljen je presedan. Istorija je ispisana u Bišofshofenu i pitanje je hoće li se ikada ponoviti. Rame uz rame stajali su Čeh i ledeni Finac, koji je najuspešniji skakač svih vremena na Novogodišnjoj turneji.

(©Reuters)(©Reuters)

Pet puta je Jane Ahonen bio najbolji na turneji “Četiri skakaonice”, prešišao je Jensa Vajsfloga, koji je u četiri navrata leteo do “Zlatnog orla”, a Kamil Stoh se prošlogodišnjim trijumfom bacio u poteru za namačkim skakačem. Od aktivnih skakača jedino Poljak ima više od jednog “Zlatnog orla”. Dvostruki osvajač Svetskog kupa izjednačio se sa Helmutom Reknagelom i Bjernom Virkolom, profilisao se kao specijalista za Novogodišnju turneju, jer koliko god bio dobar ili loš na prethodnim takmičenjima, na “Četiri skakaonice” redovno je među vodećima.

Razlikovaće se 70. Novogodišnja turneja “Četiri skakaonice” od mnogih prethodnih, jer se niti jednom na zaletištu neće pojaviti dvostruki osvajač i jedan od najboljih svih vremena - Gregor Šlirencauer. Penzionisao se popularni Šliri pred početak sezone zbog brojnih povreda koje su mu razorile karijeru i sprečile ga da napravi još bolje rezultate. A, velikih dostignuća nije malo bilo... Neće biti Šlirencauera, ali bi na zaletištu trebalo da se pojavi čovek kome je turneja opsesija. Simona Amana proganja Novogodišnja turneja. Da je osvojio “Zlatnog orla”, već bi se povukao. Ikona ski-skokova jače od dve decenije pokušava da se domogne najvrednijeg trofeja, jedinog koji mu nedostaje.

Ko su favoriti za osvajanje 70. izdanja Novogodišnje turneje "Četiri skakaonice"?

Kamil Stoh (©Reuters)Kamil Stoh (©Reuters)

Možda Kamil Stoh nema dobru sezonu iza sebe. Samo jednom se našao na pobedničkom postolju - zauzeo je treće mesto u Kligentalu. Ali, kada dođe Novogodišnja turneja uvek je u najužem krugu favorita, jer Poljak u tih deset dana skače kao u transu. Sve što je bilo ranije briše se, turneja je druga dimenzija, a Kamil Stoh skakač sa najviše iskustva i priznanja.

Minule sezone su poljski takmičari isprva eliminisani, jer se korona uvukla u njihove redove. Vraćeni su taman na vreme, ako pitate Kamila Stoha, kome motiva nije manjkalo. Nije trebalo ni da se takmiči - osvojio je trećeg “Zlatnog orla”. Iako mu se zbog slabe forme i ispodprosečnih rezultata daju male šanse da opet preleti konkurenciju i izjednači se sa Jensom Vajsflogom, unapred se ne sme otpisati.

HALVOR EGNER GRANERUD OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 10,0

Zbog fantastičnih rezultata u Svetskom kupu i pobeda na poslednjoj stanici pred Novogodišnju turneju, u prvi plan izbili su Rjoju Kobajaši i Karl Gajger. Nemac je trenutno vodeći u generalnom poretku Svetskog kupa, beži Japancu skoro 100 poena, pošto je bio konstantniji. Ipak, Rjoju Kobajaši ima više pobeda ove sezone - u tri navrata bio najbolji, dok je Gajger slavio dva puta - i iskustvo osvajanja “Četiri skakaonice”.

Od svih skakača Japanac i Nemac su u najboljoj formi i to je razlog zašto su proglašeni za prve favorite. Ali, jedan loš skok na turneji odnosi pobedu, a Karl Gajger je u prošlosti umeo da podbaci posle odličnog starta. Protekle sezone je turneju otvorio pobedom u Oberstdorfu, ali u nastavku takmičenja nije bio na visini zadatka. Podbacio je. I nije zanemarljiva činjenica ta što do sada nije osvajao “Zlatnog orla”, pritisak jede favorite na turneji. Samo mentalno najstabilniji uspevaju da ponesu šampionsko zvanje, a Kobajaši dolazi rasterećen i iz tog razloga je po kvotama kladionice MozzartBet proglašen za prvog favorita.

(©Reuters)(©Reuters)

Halvor Egner Granerud, prošlogodišnji pobednik Svetskog kupa, eksplodirao je i stigao do 11 pobeda. Ipak, na novu sezonu dobri rezultati u toj meri nisu se prelili, ali je i dalje u vrhu, i jedan je od najozbiljnijih konkurenata Kobajašiju i Gajgeru. U aktuelnoj sezoni trijumfovao je u Nižnjem Tagilu, a takođe je još dva puta bio na podijumu - jednom drugi i jednom treći. Do sada niti jednom nije bio pobednik pojedinačnog takmičenja na Novogodišnjoj turneji. Ove godine bi makar to moglo da se promeni.

Drugi Norvežanin koji bi u generalnom poretku mogao da se nađe na pobedničkom postolju ili da čak i prigrli “Zlatnog orla” je Marijus Lindvik. Pre dve godine je Stoh “ukrao” Lindviku pobedu, pa je norveški ski-skakač morao da se zadovolji utešnim drugim mestom iako je sa dve pobede na turneji u tom parametru bio najuspešniji.

MARIJUS LINDVIK OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 9,00

Dominaciju Poljaka u vidu četiri titule u poslednjih pet izdanja - tri puta najbolji Stoh, a jednom David Kubacki - razbio je Rjoju Kobajaši. A, pre Japanca je Peter Prevc prekinuo niz Austrijanaca od sedam pobeda u generalnom poretku. Sve je počelo od Volfganga Lojcla, nastavio je Andreas Kefler, a zatim su najbolji bili i Tomas Morgernštern, Gregor Šlirencauer (dva puta), Tomas Dithart i Štefan Kraft. Nije više Peter Prevc uzdanica Slovenaca, odavno ne skače na tom nivou, ali njegov brat Cene jeste jedna od. Najveće nade Slovenci polažu u Anžea Lanišeka, koji je u finskoj Ruki stigao do prve pobede u karijeri. Lanišek je pre godinu dana sjajno skakao na Novogodišnjoj turneji, i da nije bilo pada vrlo verovatno da bi se našao na pobedničkom postolju.

(©Reuters)(©Reuters)

Još kvalitetniju sezonu ima Anže Lanišek od te prošlogodišnje i mogao bi trenutno četvrtoplasirani iz Svetskog kupa potencijalno da bude veliko iznenađenje. Kad smo kod iznenađenja... I Jan Herl je kao i Lanišek ostvario prvi trijumf u karijeri. Austrijanac je pokorio Vislu, ali od njih dvojice se i očekivalo da u nekom trenutku “eksplodiraju” i počnu da osvajaju i stotku. Sa druge strane, Kilijanu Pajeru malo ko je davao šanse da postane koliko-toliko redovan član najboljih deset. Švajcarac je sa dva četvrta mesta u Engelbergu nagovestio da bi mogao da se umeša u borbu za podijum, a ta dva visoka plasmana katapultirala su ga osmo mesto u ukupnom plasmanu Svetskog kupa.

Štefan Kraft, osvajač “Zlatnog orla” u sezoni 2014/2015, je jedan od skakača koji uvek konkurišu za najviši plasman. Baš kao i Kamil Stoh. Austrijancu naročito prija Oberstdorf, gde je dva puta trijumfovao na pojedinačnom takmičenju. Ove godine je upisao jednu pobedu - bio je najbolji u Kligentalu, i učvrstio se unutar najboljih pet. Iako do sada nema ni pojedinačnu pobedu na turneji “Četiri skakaonice”, i Markus Ajzenbihler ima svoju računicu. Godinama unazad Nemac izvrsno skače tokom sezone, ali ga “mori” Novogodišnja turneja. Omane makar u jednoj seriji i zbog toga mu se ne daju velike šanse, ali će izvesno kao i Robert Johanson, Štefan Leje, Johan Andre Forfang, Danijel Andre Tande i još neki skakači pucati na visok plasman. Ako se kockice poklope, možda i na “Zlatnog orla” i 100.000 švajcarskih franaka koliko sleduje pobedniku.

KAMIL STOH POBEĐUJE U OBERSTDORFU - KVOTA 15,0

REKORDI SKAKAONICA:

Oberstdorf - Sigurd Petersen (143,5m)

Garmiš-Partenkirhen - David Kubacki (144m)

Insbruk - Mihael Hajbek (138m)

Bišofshofen - David Kubacki (145m)

RASPORED NOVOGODIĐNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

28. decembar - kvalifikacije (16.30)

29. decembar - takmičenje (16.30)  

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije (14.00)

1. januar - takmičenje (14.00)  

Insbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30)  

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (17.15)

6. januar - takmičenje (17.30)



tagovi

BišofshofenInsbrukGarmiš PartenkirhenOberstdorfSvetski kup u ski skokovimaMarijus LindvikJan HerlAnže LanišekRjoju KobajašiŠtefan KraftHalvor Egner GranerudKamil StohČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara