Džejson Lejk ponovo "kupio" Complexity Gaming za 10.360.000 dolara

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.03.24. | 21:47

Novosti iz esporta

Bivši vlasnik esport organizacije Complexity, Džejson Lejk, nalazi se na čelu investicione grupe Global Esports Properties koja je za 10.36 miliona dolara otkupila Complexity brend od kompanije GameSquare.

Lejk je 2017. godine prodao Complexity vlasniku Dalas Kaubojsa, Džeriju Džonsu, da bi 2021. godine GameSquare preuzeo poznati američki esport brend. 

Izabrane vesti

Pre nekoliko meseci se pojavila glasina da će GameSquare preuzeti FaZe Clan, što je zbunilo Counter-Strike zajednicu, jer Valve i ESL u svojim pravilnicima ne dozvoljavaju timove koji su u vlasništvu zajedničke kompanije da igraju na istim turnirima. Ovo je značilo da bi kupovina FaZe-a bila kraj jednog od dva veoma uspešna tima, ali rešenje je nađeno i sprovedeno u delo. 

GameSquare je dobio zeleno svetlo da kupi FaZe Clan, potvrdile su obe strane, a Complexity se po drugi put vratio u ruke prvobitnog vlasnika i osnivača.

Podsetimo, Complexity je jedna od najstarijih CS2 organizacija, takmiče se već 20 godina u ovom esportu, od 2004. godine, a Lejk je već 2006. prodao tim, da bi ga nakon samo nekoliko godina ponovo kupio.

Ovakvim raspletom situacije FaZe i Complexity CS2 timovi će moći da nastave da se takmiče, a ukoliko Complexity uspešno prođe kroz NA RMR, mogli bismo oba tima uskoro da gledamo na PGL Copenhagen Majoru, prvom Majoru u CS2 esportu.

RES EU S1: BLEED zauzeo prvo mesto u A grupi

BLEED Esports je prvi tim koji je obezbedio učešće u plejofu prve sezone RES European Series turnira, nakon što su u borbi za prvo mesto A grupe savladali ekipu Young Ninjas rezultatom 2:0.

BLEED sa Vladanom "VLDN" Radevićem nastavlja da niže uspehe, a grupnu fazu RES Season 1 su završili bez izgubljene mape. Oni su na startu turnira u velikom derbiju nadigrali BLEED, a potom su na red došli Young Ninjas koji su pobedili AMKAL u prvom kolu.

U ekipi je izostao Rumun Laurentiu "lauNX" Tarlea, a Kai "CYPHER" Votson, koji je prethodno pauzirao jedan meč, se vratio u tim. 

BLEED je otvorio meč pobedom na svom piku Mirage gde su odličnom igrom u drugom poluvremenu nadoknadili 5-7 zaostatak i došli do 13-9 pobede. Nuke je bio mnogo neizvesniji, a Džozef "faveN" Bauman sjajnim izdanjem od 27 fragova, 109.3 štete po rundi i 1.79 rejtingom predvodi BLEED do 13-11 pobede u samoj završnici regularnog dela mape.

BLEED je ovim učinkom obezbedio minimum 15 poena na bodovnoj rang listi za aktuelnu RES sezonu, a ukoliko nastave sa dobrim rezultatima potencijalno im se smeši i 100 poena koliko iznosi bodovna nagrada za prvo mesto na turniru. 

Australija bez predstavnika na Mejdžoru, Kina slavi Lin Vižn

Odlučujućim mečom za drugi slot na PGL Copenhagen Majoru između ekipa Lynn Vision i Grayhound su završene azijsko-pacifičke kvalifikacije za prvi CS2 Major. Nakon što se prvobitno mongolska ekipa The MongolZ prošetala do prvog mesta, Kina i Australija su vodili borbu za preostalo mesto, a u njemu je Lynn Vision odneo ubedljivu pobedu na kraju.

Poput Amerike, i Australija ima velikih problema sa CS esportom još od kraja CS:GO ere, a Grayhound je ako je verovati nezvaničnim informacijama jedini preostali tim u regiji koji se takmiči sa profesionalnim ugovorima. 

Kada se u regiju vratio iskusni Christopher "dexter" Nong koji je nakon ekipe Renegades gradio karijeru u evropskim timovima MOUZ i Fnatic, očekivalo se da će Grayhound makar doći do Majora, ako već na njemu ne mogu daleko da doguraju, ali ovoga puta ni to nije bio slučaj. 

Grayhound je doživeo ubedljiv 4-13 poraz od TheMongolZ u drugom kolu gornjeg baraža, da bi potom u borbi za opstanak savladali JijieHao i ATOX Esports, pre nego što je na red došao Lynn Vision koji je u finalu pobedničkog baraža izgubio od pobednika kvalifikacija.

U finalu donjeg baraža, odnosno borbi za preostalu kartu za Major, Grayhound je otvorio meč 13-6 pobedom na svom piku Vertigu, gde su imali 7-5 prednost na poluvremenu, a potom i odigrali sjajnu CT stranu u kojoj su prepustili samo jednu rundu protivniku.

Lynn Vision je odgovorio 13-7 pobedom na Anubisu. Oni su iskoristili prednost T strane i poveli 8-4, a u jakom ritmu su nastavili u drugom delu mape.

Nuke je odlučio preostalog putnika na Major, a na njemu nismo videli ništa od Grayhounda. Lynn Vision je rasturio Australijance 13-2, izgubili su samo dve runde u prvom poluvremenu i potom sa tri runde u nastavku ostvarili istorijski uspeh. Koliko je mladim igračim Lynn Visiona ova pobeda značila najbolje pokazuje činjenica da je većina igrača u suzama dočekala pobedonosni momenat, a koliko je celoj Kini važna pobeda videćemo tek kada krene prodaja stikera za Major, kao i kako će uticati na samu gledanost najvećeg CS2 turnira.

Azijskim kvalifikacijama smo dobili 18. i 19. putnika na Major i sada je još samo preostalo da se odigraju Američke kvalifikacije u kojima ćemo dobiti finalnih pet učesnika prvog CS2 Major - PGL Copenhagen Majora. 

Astralis smenio kapitena, blameF uklonjen iz prve postave

Astralis je malopre saopštio da je Bendžamin "blameF" Bremer uklonjen iz prvog tima i da je dostupan za prodaju.

BlameF više neće predvoditi Astralis, nakon nešto više od dve godine provedene u timu. On je u Astralis došao iz ekipe Complexity u novembru 2011. godine, a u periodu koji je usledio Astralis nije bio ni blizu uspeha po kojem ga svi CS:GO fanovi pamte, a koliko je Astralis podbacio u poslednje dve godine najbolje pokazuje činjenica da su se samo jednom od četiri pokušaja kvalifikovali na Major takmičenja.

Astralis je prema glasinama uložio dva miliona dolara u pojačanja pred novu takmičarsku godinu, ali čak ni činjenica da su u 2024. ušli sa četiri top 20 igrača sveta im nije pomogla da se plasiraju na prvi CS2 Major - PGL Copenhagen Major.

Za najtrofejniju Major organizaciju ovo je bio velik udarac, četvorostruki Major šampioni ne samo da će propustiti prvi CS2 Major, već propuštaju i Major koji će se održati pred domaćim navijačima.

Bilo je jasno da su promene u Astralisu neminovne, a kada se sve sabere sklanjanje blameF-a je i najlogičniji potez, jer je očigledno da ekipa ne funkcioniše kao celina i da ne igraju timski na način koji je neophodan da bi se takmičili protiv najboljih ekipa sveta.

Za sada nema glasina ko bi mogao biti novi igrač i kapiten Astralisa.


tagovi

esport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara