"Detalj sa VN Monaka"
"Detalj sa VN Monaka"

F1 mraz u maju – Fetel je osvojio trku, a Ledeni zamrzao Mercedes u Monaku!

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.05.17. | 15:47

Ferari slavi, Mercedes žali. Hamilton je u Monte Karlu tek sedmi, dok Red Bul može da se pohvali trećim mestom za Danijela Rikarda

Detalj sa VN Monaka

Dupla pobeda za Skuderiju uz malo Botasove utehe za Mercedes AMG Petronas, tako je izgleda bilans VN Monaka. Sebastijan Fetel je prvi, Kimi Rajkonen drugi, a Danijel Rikardo treći u Monte Karlu. Valteri Botas je zauzeo četvrto mesto, tek da Mercedes ne ode iz grada kazina kao potpuni gubitnik pre svega zbog očajnih krugova Luisa Hamiltona na zvaničnom treningu koji se plasirao na sedmo mesto VN Monaka.

Izabrane vesti

Tok trke je bio očekivan. Kimi Rajkonen je pol-poziciju pretvorio u pobedu i to ne ma kakvu. Vozio je Finac krugove iz udžbenika i pokazao da još uvek nije za bacanje. Njegov timski kolega Sebastijan Fetel pokazao je veoma ozbiljan takmičarski tempo budući da nije grešio. On ipak dosta dugo nije mogao da smanji razliku koju je njegov timski kolega utemeljio na kapitalnoj pol-poziciji, ali i na rekordno brzim krugovima u početnoj fazi trke. Do 20. kruga beležimo i odustajanje Niko Hulkenberga koji je u 16. krugu morao da parkira svoj Reno zbog kvara koji je izazvao i dim iz motornog prostora njegovog bolida.

Kada smo već kod problema, Luis Hamilton se uoči 25. kruga požalio na lošu trakciju, odnosno da upravljivost “W 08” bolida nije zadovoljavajuća. U tom momentu, Rajkonen i Fetel su sa čela već gledali Džensona Batona u Meklarenu koji je posle starta iz pitlejna kaskao ceo krug za vodećim vozačima. Pretekli su ga, a zatim napravili oko 3,5 sekunde prednosti u odnosu na Valterija Botasa čija se treća pozicija već našla na nišanu Maksa Verstapena u odličnom “RB13” bolidu Red Bula. Bila bi ta sprava prava zver samo da je Reno isporučio za nijansu odlučniji agregat ekipi Ditriha Matešica. Ipak, i takav kakav je dobro je poslužio Danijelu Rikardu koji nadalje preuzima ulogu sada već dokazanog junaka koga smo spominjali i u najavi za trku.

Rikardo u akciji

U 34. krugu Kimi Rajkonen odlazi u boks. Skuderija sjajno obavlja posao, ali Danijel Rikardo pokazuje odlučnost. On odlazi na servis u 39. krugu i vraća se na stazu ispred Valterija Botasa. Već u 40. krugu u boksu je i Sebastijan Fetel koji dobija i taktički deo trke vraćajući se na stazu kao vodeći takmičar.

U završnu fazu trke ušli smo uz poprilično razvučene takmičarske pozicije. Ferari je već završio svoj deo posla, ali Mercedes još uvek nije mogao da proknjiži aktivnu četvrtu poziciju Valterija Botasa. Njega je još proganjao Maks Verstapen. Ipak, Finac nije kapitulirao. On je za Mercedes zauzeo četvrto mesto, Vestapen je ostao peti. Bitan trenutak desio se kada je Dženson Baton svojim prednjim levim točkom dodirnuo bolid Paskala Verlajna. Rezultat je prevrtanje Verlajnovog vozila. Na svu sreću on nije povređen, ali su karte u Mote Karlu pomešane izlaskom vozila za bezbednost na stazu.

Na kraju, poredak iza petog mesta ostaje nepromenjen. Karlos Sajnc je šesti, Hamilton sedmi, a slede Grožan, Masa i Kevin  Magnusen.

Piše: Miloš Milić

(Foto: Action Images, Printscreen Via F1 Tweeter)


tagovi

Danijel RikardoFormula 1Kimi RajkonenLuis HamiltonMaks VerstapenSebastijan FetelValteri BotasVN Monaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara