Falcons i s1mple ispali na startu BLAST Spring Showdown-a

Vreme čitanja: 9min | čet. 07.03.24. | 11:45

Vesti iz sveta esport-a

Veliki povratak CS legende Aleksandr "s1mple Kostylieva u CS2 esport nije prošao slavno, on je sa ekipom Falcons ispao već u prvom kolu BLAST Spring Showdown turnira gde ih je savladao švedski tim Metizport.

Dugo iščekivani debi s1mple-a nakon višemesečne pauze je konačno došao, ali od njega i tima za koji trenutno nastupa nismo videli previše. Falcons su izgubili od 45. tima sveta koji je uspeo da se povrati iako su izgubili svoj pik na startu meča.

Izabrane vesti

Izgledalo je kao da će Falcons rutinski upisati pobedu nakon što su savladali Metizport 13-9 na Mirage. Oni su ostvarili ubedljivh 8-4 prednost na T strani, a iako je Metizport malo bolje odigrao u nastavku, nisu mogli da spreče Falcons da povedu 1-0.

Potom smo gledali Overpass, a na njemu Metizport demonstrira apsolutnu dominaciju na obe strane. Oni su poveli 9-3 igrajući CT stranu, a nastavku prepuštaju samo jednu rundu Falconsima za ubedljivih 13-4. S1mple je bio jedini igrač ekipe koji nije ostvario negativan učinak na drugoj mapi, a sa druge strane Linus "nilo" Bergman je imao vanserijski dobro izdanje sa 22-5 skorom u fragovima, ogromnih 120 štete po rundi i 2.10 rejtingom.

Vertigo je bio odlučujuća mapa, a na njemu su Metizport dolazi do brze 4-1 prednosti, pre nego što Falcons uspevaju da ih uspore i smanje zaostatak do kraja poluvremena na dve runde, zahvaljući prvenstveno tome što su čak dva puta izlazili kao pobednici iz 1 na 2 situacija. 

Timovi su bili izjednačeni u nastavku, a pri rezultatu 10-9 kada se mapa lomila Metizport uspeva da preotme kontrolu i dođe do dve vezane runde za 12-9 prednost i tri meč poena. 

Prva dva nisu iskoristili, povlačili su se u 3 na 5 situacijama da bi sačuvali oružija za poslednju rundu regularnog dela mape, a u njoj nakon neuspelog upada na A sajt Metizport dolazi do ubedljive pobede i 13-11 rezultatom stavljaju tačku na meč za prolaz u narednu rundu gde će ih čekati bolji iz duela Monte - Imperial.

Podsetimo, s1mple je došao na jednomesečnu pozajmicu u Falcons, a ovo je jedini turnir koji će oni igrati u tom periodu, tako da ostaje da vidimo da li će s1mple zaista odigrati samo jedan meč za Falcons pre nego što se vrati u Na'Vi.

U preostalim današnjim mečevima prvog kola Showdown-a Heroic je savladao Ninjas in Pyjamas 2-0, dok je Cloud9 identičnim rezultatom pobedio Rare Atom.

Walco stigao u NRG, daps se vratio na trenersku poziciju

Američka esport organizacija je ekspresno uvela izmene u svoj CS2 tim nakon neuspeha na NA RMR Major kvalifikacijama.

Igrač Party Astronautsa Colby "Walco" Walsh je prvo pojačanje NRG-a od kako su se nakon pauze duge četiri godine vratili u CS esport. 

On će zameniti Damiana "daps" Steela koji se na kratko vratio igranju, ali nakon manje od četiri meseca će ponovo zauzeti poziciju trenera. Daps je već bio trener NRG-a tokom 2017. godine, a pre i posle toga je igrao za organizaciju čiji je član bio sve do jula 2019. godine.

Daps je tokom svoje karijere trenirao još i Evil Geniuses i Team Liquid, a kako je i sam izjavio, zaigrao je ponovo više zato što je bilo neophodno zbog komplikacija sa dovođenjem igrača, nego što je želeo.

Kada je reč o njegovoj zameni, Walco se takmiči još od 2018. godine, a tokom svoje karijere igrao je za ekipe kao što su Evil Geniuses, Carpe Diem i Party Astronauts uz koje je proveo tek nešto više od tri nedelje. Walco će ujedno biti i novi kapiten ekipe, a svoj debi će dočekati u okviru narednog meča NRG-a u ESL Challenger Ligi.

Fnatic pobedio BLEED u finalu RES EU Series 1  

Fnatic je zaustavio odličnu seriju BLEED-a sa Vladanom "VLDN" Radevićem i trijumfovao u finalu prvog izdanja RES EU Series turnira 2-1 pobedom.

BLEED-u je ovo ujedno i jedini poraz na turniru na kom su redom savladali BIG, Young Ninjas, Rebels i BetBoom Team na putu do finala.

Sa druge strane Fnatic je startovao takmičenje porazom protiv danske ekipe Preasy, ali su im se osvetili u odlučujućem meču za prolaz u plejof, gde su potom savladali 3DMAX i Young Ninjas. 

Fnatic je otvorio finale 13-9 pobedom na svom piku, mapi Ancient, ali je BLEED izjednačio odličnom partijom na Infernu gde su slavili 13-7, prvenstveno zahvaljući dobroj odbrani u drugom poluvremenu.

Anubis je bio neizvestan do samog kraja, a fnatic je uspeo da održi 7-5 prednost na poluvremenu za 13-10 pobedu i titulu koja im donosi 50.000 dolara i 100 RLG poena, dok je BLEED za drugo mesto odneo 50 RLG poena. 

Pobeda na turniru dolazi donekle kao uteha za Fnatic koji je podbacio na kvalifikacijama za PGL Major gde su prokockali dve šanse, i na kraju izgubili u LCQ kvalifikacijama.

BLEED je znatno popravio svoju igru, zbog čega ne bi iznenadilo da uskoro čujemo i zvančno da je VLDN dobio stalno mesto u timu. 

Into the Breach izbacuje Tomasa, NBK i EspiranTo na probi?

Into the Breach nastavlja sa izmenama nakon neuspeha u kvalifikacijama za PGL Copenhagen Major.

Britanska esport organizacija je spala na samo dva igrača u startnoj postavi nakon što je i Tomas "Thomas" Uting prebačen na klupu za rezerve. Ovaj potez je donekle i očekivan, kada se uzme u obzir da je Tomas napustio ekipu još u avgustu prošle godine, ali je kasnije vraćen kako bi ekipa zadržala tri igrača sa Paris Majora što im je donelo direktan plasman na EU RMR.

Ekipa se nije proslavila na EU RMR gde su u prva dva meča protiv G2 i BetBoom uzeli ukupno četiri runde, da bi potom u borbi za opstanak izgubili 1-2 od 3DMAX. 

Odmah nakon EU RMR su poslati na klupu Kevin "misutaa" Rabije i Aurimas "Bymas" Aleksandre, ali je misutaa ipak zaigrao ponovo za tim u otvorenim kvalifikacijama za IEM Dallas gde su se ekipi pridružili i veteran Nejtan "NBK-" Šmit koji se već godinu dana nalazi na klupi Falconsa, kao i Rokas "EspiranTo" Milasauskas, igrač koga pamtimo iz CR4ZY i koji je još u 2022. prestao da igra, ali se sada vratio nakon završetka vojnog roka.

EspiranTo je izjavio na Tviteru da je spreman da se vrati u CS esport, a ostaje da vidimo da li će uspeti da izbori mesto u timu ITB-a.

Poznati svi učesnici prvog CS2 Majora

Nakon što je Complexity porazio Team Liquid u poslednjem meču NA RMR američkih kvalifikacija za Major, dobili smo kompletnu listu ekipa koje će se takmičiti na PGL Copenhagen Majoru, kao i parove prvog kola.

Ranije kvalifikovanim timovima iz Evrope i Azije priključilo se pet ekipa iz Brazila i Amerike. Prvi su do karte za Major došli Imperial i FURIA, da bi im se kasnije priključila još dva brazilska tima Legacy i paiN Gaming, kao i Compexity. 

Ovakav rasplet NA RMR je značio da će u drugu fazu, takozvani Elimination Stage u kom će se 16 timova boriti za plejof, automatski proći:

FaZe Clan, Team Spirt, G2 Esports, Team Vitality, MOUZ, Na'Vi, Virtus.pro i Complexity

Dok se preostalih 16 ekipa bori od prve faze, odnosno Opening Stage dela takmičenja: 

Cloud9, Eternal Fire, ENCE, Apeks, Heroic, 9Pandas, SAW, FURIA, ECSTATIC, The MongolZ, Imperial Esports, paiN Gaming, Lynn Vision, AMKAL ESPORTS, KOI, Legacy

PGL COpenhagen Major će se igrati od 17. do 31. marta u Kopenhagenu, a parovi prvog kola Opening Stage faze su:

Cloud9 - ECSTATIC

Eternal Fire - MongolZ

ENCE - Imperial

Apeks - paiN

Heroic - Lynn Vision

9Pandas - AMKAL

SAW - KOI

FURIA - Legacy

MOUZ se vratio u Dota 2 esport

Nemačka esport organizacija MOUZ se nakon sedam godine pauze ponovo takmiči u Doti!

MOUZ ima izuzetno drugačku tradiciju u Doti u kojoj su prvi put debitovali krajem 2011. godine. U narednih šest godina kroz organizaciju je prošlo dosta igrača, u nekoliko navrata su menjali i cele timove, pauzirali su 2016. godinu, a sa ekipom koja je prethodno nastupala za Ad-Finem su se takmičili do kraja 2017. godine, kada konačno gase Dota 2 sekciju na duži vremenski period.

Oni su se sada vratili dovođenjem jezgra ekipe Team Tickles koja je na okupu od novembra prošle godine. Predvođeni iskusnim trenerom Danijelom "ImmortalFaith" Mozom, u MOUZ su stigli Stefan "ULnit" Gavrila, Niko "Force" Bilokura i Ravdan "NARMAN" Narmandah.

Force i NARMAN će se po prvi put takmičiti u Evropi, a koliko su posvećeni novom projektu najbolje pokazuje činjenica i da su se igrači preselili u Hamburg, gde se nalazi centrala MOUZ-a,

Ostatak tima će za sada činiti Ondrej "Supream^" Štraha i Lukas "Bengan" Džonatan Henson koji su došli na probu.

Ekipa će se takmičiti na evropskoj sceni, a pred njima je dugačak put do najverovatnije glavnog cilja - plasmana na The International 2024. 

Ugašen Grayound

Australijska esport scena je doživela novi veliki udarac, nakon što je organizacija Grayhound jutros izdvala zvanično saopštenje da prestaju sa radom.

Poslednja profesionalna australijska CS2 organizacija zatvara svoja vrata nakon neuspeha na kvalifikacijama za PGL Copenhagen Major, gde su izgubili odlučujući meč za prolaz na Major protiv kineske ekipe Lynn Vision.

Naime prema komentarima ljudi upućenih u australijsku CS scenu, Grayhound već dugo vremena nije ni funkcionisao kao esport organizacija, već je njihov CS2 tim bio finansiran isključivo iz džepa osnivača i vlasnika William Graya, velikog zaljubljenika u esport koji je održavao san o australijskom CS-u.

Ekipa je sve nade ulagala u plasman na Major koji bi im doneo potencijalno ogromnu svotu novca preko prodaje stikera sa logom timova i imenima igrača, a pošto se to nije desilo ceo projekat je ugašen.

Osnovani 2017. godine, Grayhound je prodao svoj tim 2019. godine ekipi Renegades, a 2022. se vraćaju na scenu preuzimanjem ekipe od ORDER organizacije koja je bankrotirala.

Australijska CS:GO, sada CS2 scena, je prošla kroz ogromnu krizu od koje čini se da neće uspeti da se oporave, timovi su redom ostajali bez sponzora i organizacija, a Grayhound je bio jedina delimično svetla tačka u regionu. 

Sa njegovim gašenjem nameće se pitanje da li ima bilo kakve nade da CS2 esport opstane u Australiji, ali bez ikakvog priliva novca i mogućnošću da se profesionalno takmiče i zarađuju za život od esporta, teško je videti da će mladi gejmeri imati želje i motivacije da se otisnu u vode kompetitivnog CS2. 

Kapiten ekipe Kristofer "dexter" Nong je izjavio da će ekipa ostati na okupu  za sada, makar za IEM Chengdu, ESL Pro Ligu i IEM Dallas, i da bi voleo da ga zainteresovane strane kontaktiraju za saradnju. 

XertioN obnovio ugovor sa MOUZ

Izraelac Dorian "xertioN" Berman je još jedan u nizu MOUZ igrača koji su produžili ugovor sa timom.

Četvrti tim sveta na aktuelnoj HLTV rang listi nastavlja da povlači dobre biznis poteze. Prethodno su ugovore produžili Kamil "siuhy" Szkaradek i Adam "torzsi" Torzas, kao i trener Denis "sycrone" Nielsen, a sada je na red došao i xertioN.

Mladi Izraelac je došao u MOUZ pre skoro tri godine, kada je zaigrao za njihovu akademiju MOUZ NXT gde je kao i ostatak tima ostvario sjajan utisak. U avgustu 2022. godine je postao četvrti igrač MOUZ akademije koji je promovisan u prvi tim, što se ispostavilo kao odlična odluka, a xertioN ne samo da je opravdao ukazano poverenje, već je nastavio da pruža sve bolje partije.

Dobra igra MOUZ je kulminirala osvajanjem ESL pro Lige 18, a xertioN je prošle godine proglašen za trećeg najboljeg "opener" igrača, odmah iza legendi kao što su Nikola "NiKo" Kovač i Havard "rain" Nigard.



tagovi

esport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara