"Fetel protiv Hamiltona"
"Fetel protiv Hamiltona"

Hamilton je majstor – odlični Fetel je savladan u spektakularnoj borbi na VN Španije

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.05.17. | 15:38

Brutalno dobru partiju pokazao je pobednik VN Španije! Start, havarija Rajkonena i Verštapena, kao i maestralno Fetelovo preticanje Botasa i na kraju duel Hamiltona i Fetela za pobedu nakon izlaska sa drugog servisa obeležili su trku u Barseloni

Fetel protiv Hamiltona

Navijači Mercedesa likuju! Iako je veliku frku na startu VN Španije najbolje iskoristio Sebastijan Fetel, nije se desilo ono čega se Luis Hamilton pribibojavao. Britanac je u trci koja kida živce ipak savladao Sebastijana Fetela, dok je zbog prirode ovog duela u nezapaženoj takmičarskoj roli treći kroz cilj prošao Danijel Rikardo. Bez razmišljanja može se konstatovati da je Mercedesov "posao" za Hamiltonovu pobedu u velikoj meri obavilo virtuelno vozilo bezbednosti, kao i Ferarijeva tehničko-taktička greška prilikom drugog odlaska u boks. Sve ostalo je prča u kojoj su glavni akteri pobednik, zatim Fetel i naravno Botas koji je u borbi sa Ferarijevim vozačem prevagnuo jezičak sreće na tas Britanca.

Izabrane vesti

Nemac je startovao kao iz katapulta, oteo pol-poziciju vozaču Mercedesa i poveo na Katalunji. Ipak, krenimo od samog početka. Start nije bio uzbudljiv samo zbog Hamiltonove i Fetelove bitke. Trka je počela pravom sečom favorita. Naime, Valteri Botas je imao blaži kontakt sa Kimijem Rajkonenom koji se nakon toga propisno dokačio sa Maksom Verstapenom. Epilog je sudar Ferarijevog i Red Bulovog takmičara u kom su i jedan i drugi oštetili prednje oslanjanje. To su bila prva, za rezultat trke jako bitna odustajanja.

Rajkonenov i Versapenov karambol posle starta

Zbog svega toga Sebastijan Fetel je već u prvim krugovima došao do kapitala od oko dve sekunde prednosti u odnosu na Luisa Hamiltona. Za Ferari, sve dalje je sve bilo stvar taktike. Fetel je u 15. krugu kao prvi iz vodećeg takmičarskog ešalona otišao u boks, a na stazu se vratio iza Danijela Rikarda koji je u tom momentu bio treći. Veoma brzo ga je pretekao i dao se u poteru za Mercedesovim tandemom koje je tek čekao odlazak na servis. Hamilton je u boks otišao tek u 21. krugu i montirao srednje tvrde gume na „W 08“ bolid Mercedes AMG Petronasa. Na stazu se vratio kao treći, odnosno iza Sebastijana Fetela što je ukazivalo na taktiku jednog odlaska u boks. Ipak, nije bilo tako, drama je tek počinjala...

Bitan momenat u 25. krugu režirali su Valteri Botas i Sebastijan Fetel. Vozač Ferarija u fudbalskom žargonum oštro je startovao na Botasovu poziciju. Mercedesov pulen se branio, ali je na kraju popustio, odnosno pogrešio pa se ekipa Skuderija Ferarija ponovo našla u poziciji koja diktira trku. Ovaj trenutak bi mogli sa strane atraktivnosti nazvati i jednom od tri najzanimljivija trkačka momenta VN Španije. Inače, kada je reč o Valteriju Botasu, on je neposredno posle duela sa Ferarijevim vozačem odustao. Razlog je kvar na njegovom bolidu.

Vandornov Meklaren koji meša karte

Ključni trenutak nastupa nakon što je na stazi istaknuta žuta zastava, odnosno „izvezeno“ virtuelno vozilo bezbednosti posle incidenta u kom je učestvovao Vandorn sa vozilom Vilijamsa. Tu je trka prelomljena. Luis Hamilton je otišao u boks i napravio pametan potez. Odmah za njim isto je učinio i Fetel koji je izlazeći na stazu riskantnim manevrom ipak uspeo da prevari Hamiltona! Ne, to nije bilo dugog veka. Nemac je koristio DRS, pokušavao da stvori prednost ali je odgovarajuća smeša pneumatika Hamiltonu dala snagu da pobedi u opakom duelu.

VN Španije

Serhio Perez je zauzeo četvrto mesto, peti je Estaban Okon, a šesti Niko Hulkenberg. U prvih deset takmičara ušli su još Sajnc, Verlajn, Kvjat i Grožan. Kada je reč o Fernandu Alonsu, on je ovoga puta uspeo da završi trku. Kroz cilj je prošao kao 12. takmičar.

Generalni plasman

Zaključak posle ovako uzbudljive trke nije potreban, jer su Luis Hamilton i Sebastijan Fetel kao i Valteri Botas koji je na njegovu nesreću odustao pokazali da ove godine dosada odlazi u F1 istoriju. VN Španije je opravdano verovatno najuzbudljivija trka dosadašnjeg šampionata.

Piše: Miloš Milić

(Foto: Action Images, Printscreen via F1 Twetter)


tagovi

FerariFormula 1Kimi RajkonenLuis HamiltonMaks VerstapenMercedes AMG PetronasSebastijan FetelVN Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara