Panorama Oberstdorfa (©Reuters)
Panorama Oberstdorfa (©Reuters)

Prva stanica često ključna: Svaki drugi pobednik Četiri skakaonice turneju otvorio slavljem u Oberstdorfu

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.12.21. | 08:05

U 21. veku...

Počelo je takmičenje u Oberstdorfu tako uobičajeno. Rjoju Kobajaši, prvi favorit u trci za “Zlatnog orla”, trijumfovao je u kvalifikacijama i opario se sa 3.200 švajcarskih franaka. Japanac je uoči zvaničnog takmičenja demonstrirao zašto mu se daju najveće šanse da osvoji Novogodišnju turneju “Četiri skakaonice” iako nije izveo vanserijski skok.

KVOTE ZA PLASMAN U OBERSDORFU

Izabrane vesti

Čak šesti put ove sezone Kobajaši je slavio u kvalifikacijama, a to nije zanemarljiv podatak, jer je japanski ski-skakač svaki put kada je pobeđivao u Svetskom kupu - do sada tri buda - bio najbolji u kvalifikacijama. Ispunio je prvi preduslov da ostvari treći trijumf u Oberstdorfu, i da postane skakač sa najviše pobeda na prvoj stanici Novogodišnje turneje od onih koji se i dalje aktivno bave skokovima.

Vetar i brojni drugi problemi ni ovoga puta nisu zaobišli organizatore, kvalifikacije su se odužile, a jedino što preostaje čelni ljudima jeste da se nadaju da će ih uslovi tokom današnje dve serije skokova (16.30) poslužiti i biti znatno bolji nego juče. Vremenske (ne)prilike skratile su letove, a Rjoju Kobajašiju je dužina od 129 metara donela prvu poziciju, zbog najboljeg stila i odnosa vetar/kapija, i povoljnog rivala - sunarodnika Daiki Ita.

Samo trojica skakača letela su preko 130 metara, a svi skokovi bili su daleko od rekorda skakaonice “Šatenberg”, koji drži Sigurd Petersen i iznosi 143,5 metra. Do 132 metra u kvalifikacijama dobacili su Johan Andre Forfang i Markus Ajzenbihler. Samo je još Kilijan Pajer imao dužinu preko 130 metara.

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U OBERSTDORFU:

Rjoju Kobajaši – 149,3 poena (129 metara)

Karl Gajger – 144,9 poena (127,5 metara)

Halvor Egner Granerud – 144,5 oena (126,5 metara)

Johan Andre Forfang – 144,5 poena (132 metra)

Kilijan Pajer – 143,8 poena (132 metra)

U kvalifikacijama je neprijatno iznenadio Kamil Stoh. Trostruki osvajač Novogodišnje turneje je imao rezultat vredan tek 37. mesta. Nastavio je Poljak da beleži prosečna ostvarenja i ako drastično ne popravi skokove u toku zvaničnog takmičenja u Oberstdorfu, prvenstveno u duelu sa Cene Prevcom, mogao bi ubrzo da se pozdravi sa šampionskim ambicijama.

Kobajaši pobeđuje, kvota 2,20

Značajnijih iznenađenja nije bilo, a od dugogodišnjih učesnika Svetskog kupa podbacili su Andreas Velinger, Timi Zajc i Roman Kudelka. Za njih trojicu takmičenje u Oberstdorfu već je završeno, i mogu da krenu put Garmiš-Partenkirhena, druge stanice turneje.

Većina favorita - Rjoju Kobajaši, Karl Gajger, Halvor Egner Granerud, Markus Ajzenbihler, Štefan Kraft - opravdala je očekivanja, ali tek sledi ono pravo - dueli u glavnom takmičenju.

(©Reuters)(©Reuters)

Najzanimljivije parove u sutrašnjem nadmetanju čiji početak je zakazan za 16.30 činiće: Kamil Stoh – Cene Prevc, Đovani Bresadola – Naoki Nakamura, Evgenij Klimov – Pjotr Žila, David Kubacki – Manuel Fetner, Junširo Kobajaši – Robert Johanson, Filip Ašenvald – Pijus Paške, Gregor Dešvander – Štefan Kraft, Daiki Ito – Rjoju Kobajaši. 

Podsećamo, u glavno takmičenje prolazi 25 pobednika duela u drugu seriju, kao i petorica "laki luzera".

Od aktivnih skakača čak njih trojica su dva puta trijumfovala u Oberstdorfu. Najviše prija prva stanica Novogodišnje turneje Rjoju Kobajašiju, Štefanu Kraftu i Simonu Amanu, ali Švajcarac je davno, još dok je bio u zenitu, zabeležio poslednju pobedu. U protekloj sezoni do pobede u Oberstdorfu leteo je Karl Gajger, aktuelni lider Svetskog kupa.

POBEDNICI OBERSTDORFA KOJI SU AKTIVNI SKAKAČI:

Simon Aman (2008/2009, 2013/2014)

Štefan Kraft (2014/2015, 2016/2017)

Severin Frojnd (2015/2016)

Kamil Stoh (2017/2018)

Rjoju Kobajaši (2018/2019, 2019/2020)

Karl Gajger (2020/2021)

Od početkla 21. veka čak desetorica pobednika prve stanice Novogodišnje turneje osvajali su i „Zlatnog orla“. Prvom je to pošlo za rukom Svenu Hanavaldu od velike trojke koja je kompletirala grend slem, kasnije i Rjoju Kobajašiju i Kamilu Stohu. Skakači koji su pokoravali Oberstdorf, a zatim i Novogodišnju turneju u ovom milenijumu, su još i Sigurd Petersen, Andreas Kefler, Tomas Morgernštern, Gregor Šlirencauer, Štefan Kraft i Jane Ahonen. Legendarni finski ski-skakač je to u dva navrata učinio – prvo 2005. godine, a potom i godinu dana kasnije kada je pobedu u generalnom poretku turneje „četiri skakaonice“ podelio sa Jakubom Jandom.

RASPORED NOVOGODIĐNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

28. decembar - kvalifikacije (16.30)

29. decembar - takmičenje (16.30)  

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije (14.00)

1. januar - takmičenje (14.00)  

Insbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30)  

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (17.15)

6. januar - takmičenje (17.30)



tagovi

zimski sportoviKamil StohHalvor Egner GranerudMarkus AjzenbihlerŠtefan KraftKarl GajgerRjoju KobajašiČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceski skokoviSvetski kup u ski skokovima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara