Alvaro Granados (©MN Press)
Alvaro Granados (©MN Press)

Put do prvog mesta i dobrog pretprazničkog raspoloženja vodi preko najbolje evropske odbrane

Vreme čitanja: 5min | sre. 21.12.22. | 10:48

Novi Beograd će poslednji meč u 2022. godini odigrati protiv Breše u Ligi šampiona

Za čitavu jesen Novi Beograd je samo jedanput kapitulirao – ostao bez bodova protiv Radničkog na svom bazenu – a lako se može dogoditi da u dva takmičenja prilikom odlaska na prazničnu pauzu ne bude prvi. Radnički iz Kragujevca poneo je zvanje jesenjeg prvaka Srbije, nije dozvolio novobeogradskom klubu da bude samostalan ni vrhu Jadrana – dele prvu poziciju – dok u Ligi šampiona timu Živka Gocića je neophodno da pronađe pukotine kod najbolje evropske odbrane kako bi preuzeo štafetu.

Novi Beograd je zakazao u dve od tri velike utakmice pre novogodišnje pauze i reprezentativnog okupljaja. Ispit je položio u Zagrebu, gde je nadigrao splitski Jadran, konkurenta za regionalnu titulu i prošlogodišnjeg finalistu, ali je pored pomenutog poraza od kragujevačkog Radničkog znake slabosti pokazao protiv dubrovačkog Juga u Ligi šampiona. Neuspeh u meču sa Brešom (19.45) upalio bi crveni alarm i bio pokazatelj da definitivno nešto neštima.

Izabrane vesti

Namestilo se vicešampionu Evrope da najbitniju utakmicu igra pred praznike, kada koncentracija ekipama popušta. Ulog je prva pozicija, Novi Beograd bi trijumfom pretekao Brešu i ostao jedini neporaženi tim u grupi A. No, da bi to i učinio moraće da odigra daleko bolju utakmicu nego što je protiv Dubrovčana na istom mestu pre nedelju dana i da pronađe rupe u defanzivi italijanskog kluba, koje do sada niko nije pronašao.

Breša je primila samo 16 golova u Ligi šampiona. Ima daleko najbolju odbranu – u proseku prima 5,3 golova po utakmici – a kakav je bedem stvorio Alesandro Bovo ispred gola Petra Tešanovića najbolje oslikava podatak da je Ferencvaroš tek četiri puta tresao mrežu Italijana i glatko izgubio na Apeninima. Novi Beograd će morati da pronađe put i način da promeni tok utakmice, da bude na veliki broj golova, jer su vode u kojima Breša ne pliva najbolje.

(1.45) Novi Beograd (8.00) Breša (3.60)

I pored toga što Breša i ove sezone, baš kao što je to bio slučaj i prethodnih, igra izuzetno dopadljivo, uprkos tome što nije toliko efikasna, i što je prva na tabeli, srateg italijanskog kluba pritisak pokušava da svali na domaćina. Podsetio je koga sve ima Novi Beograd u sastavu, a ima „brdo“ zlatnih srpskih olimpijaca i pride internacionalce koje bi svaki tim u Ligi šampiona poželeo.

„Osnažili su tim u odnosu na prethodnu sezonu“, primetio je Alesandro Bovo uoči drugog gostovanja na Balkanu u Ligi šampiona ove sezone i ulogu favorita prebacio na Novi Beograd:

„Očekuje nas teška utakmica protiv favorita ove grupe. Posle remija sa Jugom biće prilično ljuti. I to će takođe biti dobar test za našu odbrani, jer oni imaju fenomenalne igrače“.

Dimitrios Skumpakis (©MN Press)Dimitrios Skumpakis (©MN Press)

Alvaro Granados se odmah po dolasku nametnuo kao lider, uz Strahinju Rašovića i Radomira Drašovića je sa osam golova najbolji strelac novobeogradskog kluba u Ligi šampiona. Dimitrios Skumpakis drži odbranu na svojim plećima, a Breša dobro pamti Angelosa Vlahopulosa, jer Grk joj je prethodne sezone „ukrao“ finale Lige šampiona.

Pogodio je u poslednjim sekundama, prevario je golmana Petra Tešanovića koji je u polufinalu, 22 sekunde do kraja, zaplivao napred i matirao Gojka Pijetlovića. Ali, ipak nije bio junak Breše, pošto je Angelos Vlahopulos, iako je veći deo meča Grk igrao kao centralni bek, pucao pet od pet iz igre. Ono što najviše brine Živka Gocića je da li će on, ali i Strahinja Rašović – obojica propustila gostovanje Partizanu, srpski reprezentativac i meč sa Jugom – mioći da konkurišu za tim.

„Ovo će biti poslednja utakmica za nas u ovoj kalendarskoj godini, možda i najteža do sada“, rekao je u uvodnom izlaganju Živko Gocić i potom dodao:

„Igramo sa Brešom koja je u odličnoj formi i neporažena je u Ligi šampiona. To je ekipa koja dugi niz godina igra zajedno, a predvodi je trener koji već 15 godina na klupi. Imaju izuzetno dobar sistem igre, forisraju stil vaterpola koji je veoma agresivan i zato sam siguran sam da ćemo imati jako težak posao. Pripremaćemo se najbolje što možemo za tu utakmicu i daćemo sve od sebe da osvojimo tri boda. Uveren sam će biti utakmica biti zahtevna, ali verujem u moju ekipu verujem u ono što smo radili do sada. Pozivam sve ljubitelje vaterpola da dođu da nas podrže i uživaju i sugurno lepoj utakmici“.

(1.60) Ferencvaroš (8.00) Jug Dubrovnik (1.95)

Odigrali su Novi Beograd i Breša minule sezone tri neizvesne utakmice, nema sumnje da će takva biti i večerašnja. Italijani su pre godinu dana golom Borisa Vapenskog pet sekundi pre kraja – isključenje zaradio Duško Pijetlović – iščupali bod, Novi Beograd je najveću pobedu na strani ostvario upravo u Lombardiji, a na koncu je došlo i pomenuto pesko polufinale Lige šampiona.

U odnosu na te duele Breša ulazi jača za ruskog vaterpolistu Konstantina Harkova, koji je letos sa Hrvatskom u grotlu Spaladium arene osvojio evropsko zlato. Njegova levica, kao i Borisa Vapenskog, biće pogonsko gorivo italijanskog tima. Igra Breše umnogome se bazira i na srpskom centru Đorđu Laziću, a pretnja po Novi Beograd biće i Edoardo di Soma, Vinčenco Dolče, Kristijan Prešuti i Vinčenco Rencuto.

„Očekuje nas duel protiv veoma kvalitetnog protivnika. Izuzetno poštujemo igrače Breše, ali smo svesni i naše snage. Mislim da smo spremni za izazov koji nam predstoji, jer svakodnevno zaista veoma naporno treniramo. Trudićemo se da se držimo našeg plana i verujem da ćemo na našem bazenu zabeležiti još jednu pobedu“, zaključio je Dimitrios Skumpakis.

LIGA ŠAMPIONA, GRUPA A

Utorak:

Hanover - Olimpijakos 7:16

Jadran Split - Dinamo Tbilisi 21:7

Barseloneta - Radnički Kragujevac 18:9

Pro Reko - Vuljagmeni 14:7


LIGA ŠAMPIONA, GRUPA B

Sreda:

19.00: (1.45) OSC Budimpešta (8.00) Sabadelj (3.60)

19.45: (1.45) Novi Beograd (8.00) Breša (3.60)

20.00: (1.30) Marselj (8.00) Špandau (5.10)

20.30: (1.60) Ferencvaroš (8.00) Jug Dubrovnik (1.95)




tagovi

VK Novi BeogradVK BrešaLiga šampiona u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara