Lamar Džekson i Ben Rotlisberger (@Reuters)
Lamar Džekson i Ben Rotlisberger (@Reuters)

Rejvensi skidaju oreol nepobedivosti Pitsburga, Nju Ingland desetkovan u Bafalu, Tua prvi put starter u šampionatu

Vreme čitanja: 6min | ned. 01.11.20. | 09:36

Najzanimljiviji meč dana igra se u Baltimoru gde domaćin želi da nanese prvi neuspeh u sezoni Stilersima. Petriotsi bez Edelmana, Herija, Gilmora…Promena na poziciji kvoterbeka u Majamiju, Grin Bej želi da dokusuri tužnu Minesotu

Dueli Baltimora i Pitsburga su uvek nešto više od igre. Netrpeljivost, pa i mržnja vlada između ova dva ljuta divizijska rivala sa Severa Američke fudbalske konferencije (AFC). Oba tima su odlična ove sezone, najveći rivali šampionu Kanzasa za Superboul koji se početkom februara igra u Tampa Beju.

Stilersi su jedina neporažena ekipa posle sedam kola. Ben Rotlisberger i granitna odbrana Čeličnih savršeno vode Pitsburg do plej-ofa posle dve godine posta. Ali, sada ih čeka najveći izazov, gostovanje Rejvesima u Baltimoru u nedelju (19.00). Četa Džona Harboua ima samo jedan poraz u sezoni i to onaj na svom terenu od Kanzasa. Imala je nedelju dana odmora da se pripremi za odlični Pitsburg. Ključaće na M&T Bank stadionu.

Izabrane vesti

Prva zvezda domaćina je sjajni mladi kvoterbek Lamar Džekson, prošle sezone MVP lige. On više trči nego što baca, prošle sezone je bio nezaustavljiv do doigravanja, kada su ga pročitali Tenesi Tajtensi. I u ovom šampionatu je dobar, ali ne toliko kao lane. Imaće pakleni zadatak da probije prednju liniju odbrane Stilersa u kome su tri superstara - Ti Džej Vot, Bad Dupri i veteran Kemeron Hejvord. Moraće i pasom da se probije odlična defanziva Stilersa, a najefikasniji igrač je tajd end Mark Endrjuz. Rovit je prvi raning bek tima Mark Ingram. Njegovo učešće je pod znakom pitanja, ali i ako ne bude na terenu tu je solidni Gas Edvards.

Kvoterbek gostiju Ben Rotlisberger ove sezone uspeo je da “izmisli” mladog risivera, Kanađanina Čejsa Klejpula, pika druge runde drafta. Uz Dionteja Džonsona, Džu Džu Smit Šustera i tajt enda Erika Ibrona, Big Ben ima opet mnogo meta u napadu. Igra trčanjem dobro funkcioniše, a tu dominira Džejms Koner. Očekuje se rovovska borba, a malu prednost dajemo Baltimoru.

KVOTA ZA ŠAMPIONA NFL-a I POBEDNIKE KONFERENCIJA

Nju Ingland je u problemu. Sa skorom 2-4 visi za plej-of. U poslednje vreme napad Petriotsa koji predvodi Kem Njuton je jalov. Posle preležane korone, Super Kem ne može da se sastavi, protiv San Franciska je prošle nedelje zamenjen u nastavku utakmice, a šansu je dobio Džered Stidam. Napad postiže mali broj poena, teško je nadoknaditi velikog Toma Brejdija. Petriotsi idu na noge lideru divizije Istok AFC-a Bafalu. Napad šestostrukog šampiona NFL-a biće desetkovan protiv Bilsa danas (19.00). Dva najbolja hvatača neće igrati. Džulijan Edelman je povređen i propustiće nekoliko utakmica, dok je zbog potresa mozga van tima i N’Kel Heri. Bil Beličkik neće moći da računa i na prošlogodišnjeg najboljeg defanzivca lige, kornerbeka Stefona Gilmora. U takvoj situaciji, Bilsi imaju ulogu favorita iako ni oni ne briljiraju u poslednje vreme. Imaju samo trijumf u tri kola, posle furioznog starta sezone od 4-0.

Grin Bej je u naletu, ima skor 5-1. Posle poraza od Tampe na Floridi, Eron Rodžers i drugovi su se vratili u pobednički ritam. Minesota je u nokdaunu, ima samo jedan trijumf i čini se da su Vajkinzi digli ruke od sezone. Treneru Majku Zimeru se smeši smena. Prošle nedelje su trejdovali Janika Ngakua u Baltimor. Najprecenjeniji kvoterbek lige, plaćen paprenih 33.000.000 dolara po sezoni, Kirk Kazins, igra očajno, pa bi i on uskoro mogao da bude zamenjen. Za Pekerse neće igrati drugu utakmicu startni raning bek Eron Džons, ali ga je prošle nedelje u Hjustonu odlično zamenio Džamal Vilijams. Napad Siraša iz Viskonsina je toliko tečan ove sezone, da se crno piše gostima na kultnom i verovatno već sada ledenom Lembo fildu. Za Minestou je pod znakom pitanje igranje rovitog raning beka Delvina Kuka. Na premijeri novog šampionata, Grin Bej je razbio Minesotu u gostima sa 42:33.

Najlakši posao ima šampion Kaznas na Erouhedu protiv najgore ekipe lige, Njujork Džetsa. Protiv nekadašnjeg kluba igraće Lejvion Bel, koji je prošlog meseca posle trejda završio u Čifsima. On je debitovao prošle nedelje za novi tim u Denveru, imao je nekoliko dobrih akcija, a tek se očekuje da bude važna karika u paklenom napadu Endija Rida i Patrika Mahomsa. Neće igrati za Čifse risiver Semi Votkins i gard Mičel Švarc. Veliki hendikep u kladionicama govori o razlici u klasi između ova dva tima.

Tua Tagovailoa (@Reuters)Tua Tagovailoa (@Reuters)

Majami je prijatno izneneđenje sezone sa skorom 3-3. Odlično je Dolfinse predvodio iskusni kvoterbek Rajan Ficpatrik. Na posednje dve utakmice razbio je San Francisko i Džetse, ali je onda neočekivano trener Brajan Flores odlučio da šansu od starta dobije peti pik na ovogodišnjem draftu, nekadašnja koledž zvezda Tua Tagovailoa. On je budućnost franšize sa Floride, ali videćemo da li je i sadašnjost. Neobična odluka Majamija. Tua je levoruki kvoterbek, jedini u ligi. Imao je tešku povredu kuka na koledžu, pa je pitanje da li će moći u NFL da pokaže raskošni talenat. Na Hard rok stadion stiže odlični Los Anđeles Remsi (19.00), koji imaju ulogu favorita.

Meč sa velikim brojem poena se očekuju u Klivlendu. Braunsi dočekuju Las Vegas (19.00) bez prve zvezde Odela Bekama. Sjajni risiver je prošle nedelje pokidao ligamente kolena i završio sezonu. Za goste neće igrati ni tajt end Ostin Huper, pojačanje iz Atlante. Domaćin se uzda u odličan napad koji predvodi Derek Kar. Odbrana je problematična. Oba tima su u igri za plej-of i ovo je jedna od ključnih utakmica za Rejderse i Braunse.

Tenesi je prošle nedelje poražen prvi put u sezoni, na svom terenu od Pitsburga. Tragičar je bio kiker Stiven Gostkovski, koji je promašio šut za izjednačenje u poslednjem minutu meča. Priliku za popravni Tajtensi imaju u Sinsinatiju protiv skromnih Bengalsa. Napad sa Džonom Burouom, prvim pikom ovogodišnjeg drafta, izgleda odlično, ali odbrana ništa ne može da uradi, pa će raning bek Derik Henri imati lak zadatak da probije krhku defanzivu tima iz Ohaja.

Ključaće i na popularnom Gnezdu, domu Sijetl Sihoksa. Četa Pita Kerola posle prvog neuspeha u sezoni, prošle nedelje u Arizoni, dočekuje divizijskog rivala San Francisko (22.25). Gosti su desetkovani povredama defanzivaca, ali su uspeli da vežu dve pobede i vrate se u igru za doigravanje. Rasel Vilson je imao fantastičnih pet utakmice, ali je prošle nedelje zaribao protiv Kardinalsa, kada je imao čak tri presečene lopte, a pre toga za pet mečeva samo dve.

Fortinajnersi su ostali na startu sezone bez odličnih defanzivaca Nike Bosa, Solomona Tomasa i Ričarda Šermana. Napad Sihoksa izgleda zastrašujuće i teško će desetkovana odbrana gostiju da stane na put domaćinu.

Dru Bris (@Reuters)Dru Bris (@Reuters)

Nju Orleans će opet biti oslabljen bez dvojice odličnih risivera Emanuela Sandersa i Majkla Tomasa. Povredio se i treći risiver Markiz Galavej, pa će iskusni kvoterbek Dru Bris na meču protiv Čikaga (22.25) opet morati da se osloni na Elvina Kameru i tajt enda Džerede Kuka. Odbrana Bersa je odlična, ali je napad katastrofalan sa Nikom Folsom, MVP Superboula pre dve sezone. Neizvestan duel se očekuje u Detroitu gde sve bolji Lajonsi dočekuje nepredvidive Indijanapolis Koltse (19.00).

NFL – OSMI VIKEND

Petak

Karolina Panters - Atlanta Falkons 17:25 (7:6, 7:10, 3:3, 0:6)

Nedelja

19.00: (1,55) Baltimor Rejvens (14,0) Pitsburg Stilers (2,70)

19.00: (1,55) Bafalo Bils (14,0) Nju Ingland Petriots (2,70)

19.00: (4,60) Sinsinati Bengals (15,0) Tenesi Tajtens (1,25)

19.00: (1,80) Klivlend Brauns (13,0) Las Vegas Rejders (2,20)

19.00: (2,40) Detroit Lajons (13,0) Indijanapolis Kolts (1,70)

19.00: (1,40) Grin Bej Pekers (14,0) Minesota Vajking (3,35)

19.00: (1,85) Kanzas Siti Čifs (-19.5) Njujork Džets (1,85)

19.00: (2,55) Majami Dolfins (14,0) Los Anđeles Rems (1,60)

20.05: (2,55) Denver Bronkos (14,0) Los Anđeles Čardžers (1,60)

22.25: (2,70) Čikago Bers (14,0) Nju Orleans Sejnts (1,55)

22.25: (1,60) Sijetl Sihoks (14,0) San Francisko 49 ERS (2.55)

Ponedeljak

02.20: (1,10) Filadelfija Igls (17,0) Dalas Kaubojs (8,25)

Utorak

02.15: (8,25) Njujork Džajants (17,0) Tampa Bej Bakanirs (1,10)

**kvote su podložne promenama



tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalPitsburg StilersBaltimor RejvensGrin Bej PakersNju Ingland PetriotsBafalo BilsKanzas Siti ČifsNjujork Džets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara